Työvoimatilanne Hok-Elannon ravintoloissa Ennakointikamari 22.5.2008 Toimialajohtaja Jouko Heinonen Hok-Elanto Liiketoiminta Oy / Ravintolatoimiala
Tänään Avoimia työpaikkoja 20.5.2008: Tarjoilijoita 16 Kokkeja 10 Esimiehiä 12 YHTEENSÄ 38 Haitat Kasvun hidastuminen Työn tuottavuuden lasku Esimiesten ajankäyttö, työvoiman saatavuuden varmistus vie aikaa muilta tehtäviltä
Miksi työ ei kelpaa? Ei ole hakijoita avoimiin työpaikkoihin Ei ole sopivia asuntoja Koulutusmäärät liian pieniä Yli kouluttaminen? Todellisuus ei vastaa odotuksia Nuorilla ei halukkuutta sitoutua vakituiseen työsuhteeseen – työllä vain välinearvo vapaa-ajan rahoittamiseen
Tulevaisuudessa Ka. viisi uutta ravintolaa / vuosi Tulevaisuuden henkilöstötarve uusien tehtävien täyttö /vuosi: Tarjoilijoita 20 Kokkeja 10 Esimiehiä 20 YHTEENSÄ 50 Tulevaisuuden henkilöstötarve, vaihtuvuuden korvaaminen /vuosi: Tarjoilijoita 130 Kokkeja 70 Esimiehiä 100 YHTEENSÄ 300
Mikä avuksi? Koulutuksen rakenteen uudistaminen Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen Vajaakuntoiset Ikääntyvät Maahanmuuttajat Asuntopolitiikka Kulkuyhteydet Palkkauksen rakenteiden kehittäminen
Lopuksi KAUTTA VUOSIKYMMENTEN ALALLA ON PODETTU TYÖVOIMAPULASTA. POIKEAVAKSI TÄSTÄ AJASTA TEKEE SE, ETTÄ TYÖVOIMAPULAN HELPOTTAMISEKSI ON KEKSITTÄVÄ KOKONAAN UUSIA KEINOJA TYÖVOIMAN HANKKIMISEKSI
Yhteystiedot Toimialajohtaja Jouko Heinonen Hok-Elanto Liiketoiminta Oy jouko.heinonen@sok.fi 010 76 60640