Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kaupunkien haasteet – taloustieteen näkökulma

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kaupunkien haasteet – taloustieteen näkökulma"— Esityksen transkriptio:

1 Kaupunkien haasteet – taloustieteen näkökulma
Tuukka Saarimaa Kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Aalto-yliopisto

2 Liian vähäinen asuntojen tarjonta
Mistä se johtuu? Kaavoituksesta päättää kaupungeissa jo asuva sisäpiiri Ulkopaikkakuntalaisilla ei ole poliittista valtaa Monen sisäpiiriläisen varallisuus on asunnossa ja on heidän etujensa mukaista rajoittaa tarjontaa ja ylläpitää korkeita hintoja Miksi tarjonnan lisääminen on tärkeää? Asuntoja sinne, missä ihmiset haluavat asua Työntekijöitä heille parhaiten soveltuviin työpaikkoihin ja yrityksiin Tuottavuutta ja parempia palveluita kasautumisetujen kautta

3 Tutkimustietoa Miten paljon voimme tuottavuudessa hävitä, jos kaupungit jäävät liian pieniksi? Suomesta tutkimustietoa on niukalti, mutta muista maista tietoa löytyy Esimerkiksi Yhdysvallat (Hsieh ja Moretti 2018): Miten paljon itä- ja länsirannikon suurkaupunkien harjoittama tarjonnan sääntely on vaikuttanut Yhdysvaltojen talouskasvuun? Jos näiden kaupunkien asuntotarjonta olisi ollut yhtä joustavaa kuin muissa kaupungeissa keskimäärin, Yhdysvaltojen BKT olisi 3,7% korkeampi kuin se nyt on (3700 $/v palkankorotus)

4 Avoimia kysymyksiä Kaupungistuminen on tuottavuuden ja talouskasvun kannalta matalalla roikkuva hedelmä Kysymyksiä: Yleistyvätkö Yhdysvalloista ja muista maista saadut tulokset Suomeen? Miten sisäpiiriläisten kannustimia voidaan muuttaa, jotta tarjontaa voidaan lisätä? Onko tarjonnan rajoittaminen sittenkin oikeaa politiikkaa? Mitä haittoja kaupunkien kasvusta syntyy? Miten suuria haitat ovat? Miten haittoja voidaan ehkäistä kaupunkipolitiikalla?


Lataa ppt "Kaupunkien haasteet – taloustieteen näkökulma"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google