Chapter 5: Microbial nutrition

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Metallien reaktiot.
Metallien reaktiot.
Soluhengitys & ”trofit”, kasvuun vaikuttavat tekijät
Kemiaa pyykinpesussa.
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Chapter 36: Clinical microbiology
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Bioleaching ”biolouhinta”
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Ravinteet ja kasvun seuranta
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Yhdisteiden nimeäminen
Solun kemia BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
Bios 1: Eliömaailma 1 Happonen P, Holopainen M, Sotkas P, Tenhunen A, Tihtarinen-Ulmanen M & Venäläinen J (2011)
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Chapter 6: Microbial growth
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology.
Chapter 21: The deinococci and nonproteobacteria Gram negatives
Chapter 25: Normal microbiota and non specific host resistance
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Proteiinien matka suusta soluille
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
4. Metallien sähkökemiallinen jännitesarja
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Apuviiva otsikkojen tasaus tähän leikkausmerkit (3mm) apuviiva otsikkojen tasaus tähän TARJOAMME PÄTEVYYSKOKEITA: Ympäristönäytteiden kemiallisille, fysikaalisille.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Hiilivedyt.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
BI1 - Eliömaailma.
Ag H+H+ H+H+ Cl - 1. Hopealevy suola- happoliuoksessa Zn Cl - H+H+ H+H+ 2. Sinkkilevy suola- happoliuoksessa Cu NO 3 - Ag + 3. Kuparilevy hopea- nitraattiliuoksessa.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Kehon energiantuotto.
2. Solun hienorakenne.
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
SOLUN AINEENVAIHDUNTA
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Kpl 1-3 SOLU.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Elinympäristömme alkuaineita
Unelmien liikuntapäivä
II Elimistön rakenne ja toiminta
II Ekologia.
3. Ionisidos Alkuaineet pyrkivät oktettiin (8 ulkoelektronia).
Titel: Quelle: Übungsart: Titel: Quelle: Silben 2 Buchstaben
Esityksen transkriptio:

Chapter 5: Microbial nutrition

Makroalkuaineita Hiili (C) Happi (O) Vety (H) Typpi (N) Rikki (S) Fosfori (P) Kivennäisaineet Ca2+ Mg2+ Fe2+/3+ K+ Na+

Hivenaineet Mn2+ Zn2+ Co2+ Mb2+ Ni2+ Cu2+

Hiililähteet Autotrofit (CO2) Heterotrofit (hiilihydraateja, rasvoja, …)

Energialähteet fototrofit (valo) kemotrofit (orgaanisten tai epäorgaanisten aineiden hapetus)

Elektroni-/vetylähteet Litotrofit (epäorgaaniset aineet) Organotrofit (orgaaniset aineet)

Typpi-, fosfori- ja rikkilähteet NH3, NO32-, aminohappot, nukleotidit aminohappoja, proteiineja, nukleotideja (DNA), (sokereja, lipidejä). PO43- ATP, nukleotideja (DNA), fosfolipidejä, SO42- kysteiini, metioniini, biotiini, tiamiini

Kasvutekijöitä Aminohappot Nukleotidit (puriinit & pirimidiinit) Vitamiinit

Vitamiineja Biotiini Foolihappo Lipoihappo Tiamiini (B1) Riboflaviini (B2) Niasiini (B3) Pantoteenihappo (B5) Pyridoksiini (B6) Kobalamiini (B12) Karboksylaatio 1-C aineenvaihdunta asyylitransferaasi aldehyditransferaasi FAD, FMN NAD, NADP Koentsyymi A aminohappo aineenvaihdunta

Mikroobeja jotka tekevät vitamiineja Riboflaviini: Clostridium, Candida Koentsyymi A: Brevibacterium Kobalamiini: Streptomyces, Propionibacterium C-vitamiini: Gluconobacter, Corynebacterium D-vitamiini: hiiva

Hiiva sisältä B-vitamineja B-vitamiini lähde ihmisille bakteerille

Mineraalisuolaliemi/agari mikrobien viljelyyn K2HPO4 KH2PO4 Na2HPO4 NaH2PO4 NaCl KCL CaCl2 MgCl2 MgSO4 (NH4)2SO4 NH4NO3 NH4H2PO4 KOH FeCl3 FeSO4 Hivenaineet CuSO4 KI MnSO4 ZnSO4 H3BO3 (NH4)2MoO4 (EDTA) Glukoosi

Mineraalisuolaliemi/agari mikrobien viljelyyn vitamiineja aminoppoja lipidejä …….

Sideroforit

Kompleksinen liemi-/agari alustoja Nutrient broth peptoni (liivate hydrolysaatti) lihauute MacConkey tryptoni (kaseiiniuute) peptoni laktoosi NaCl sappihappoja neutraali punainen kristallivioletti de Man, Rogosa, Sharpe (MRS) peptoni lihauute hiivauute dekstroosi Na-asetaati Tween 80 K2HPO4 (NH4)3 sitraatti MgSO4 MnSO4

Selektiiviset liemet/agarit MacConkey kristallivioletti sappihappoja MRS Na asetaati antibiootteja raskas metalleja erilisia hiilidraateja

differentiaaliset liemet/agarit MacConkey Neutraali punainen Veriagari veri hemolyysi

differentiaaliset liemet/agarit Kaseiinihydrolyysi

differentiaaliset liemet/agarit tärkkelysagari tärkkelys + jodi

membraaneja

Sappihapon efektejä membraanille Koolihappo

Aineensiirto membraanin läpi

Permeabiliteetti Aine Vesi glyseroli tryptofaani glukoosi Kloridi-ioni Kalium-ioni Natrium-ioni Suhteellinen permeabiliteetti 100 0,1 0,01 0,001 0,000001 0,0000001 0,00000001

Diffuusio

Kantajan diffuusio

Diffuusio periplasmassa/ympäristössä konsentraatio sytoplasmassa Aika

Diffuusio ravintoaine konsentraatio periplasmassa/ympäristössä sytoplasmassa Aika ravintoaineen käyttö

Kantajan diffuusio ATP binding cassette transporter (ABC transporterit)

Protonigradientti sytoplasma ympäristö H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+

Asetaatti sytoplasma ympäristö H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H+ H3C-COOH H+ H+ H+ H3C-COO- H+

Ionoforit

Uni-, anti-, symportti

Aktiivinen kuljetus

Fosfoenolpyruvaatti fosfotransferaasisysteemi (PTS) Ryhmänsiirto

AVAINSANAT selektiivinen, differentiaalinen liemi/agari kantajan diffuusio aktiivinen kuljetus ryhmänsiirto PTS aktiivinen kuljetus anti-, sym- & uniport ABC transportterit auto-, heterotroofit kemo-, fototroofit lito-, organotroofit makro-, mikronutrientit kasvutekijät, vitamiinit komplexinen, mineraalisuola liemi/agari