Työikäiset ja verisuonisairaudet Sekundaaripreventiosta primaaripreventioon!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntien kustannukset alas
Advertisements

KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Hyvinvointi.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Tilavuus.
Tilavuus.
Urheilulääketiede Harri Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Diabetes s. 65 –
Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Osatyökykyiset ja työelämä
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
Työturvallisuus ja sairastuminen
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Verkkokalvon kostean ikärappeuman hoitomuodot
Uuteen nousuun terveys- keskuksessa MIKA HAAPOJA.
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
DIABETEKSEN ITSEHOITO
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Työssä selviytymisen malli Itella konsernissa
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
SAK tänään ja huomenna 1 Ajankohtaista työterveyshuollosta SAK:N 20. TYÖYMPÄRISTÖSEMINAARI Kari Haring Asiantuntijalääkäri SAK ry.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Osatyökykyisille tie työelämään. Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Metabolinen oireyhtymä
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
PÄHEE OTE Satu Laakoli Kela.
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Työterveyshuollon järjestäminen Henkilökohtaisen avustajan työnantajalle Työterveyshoitajat Taru Eerola, Anne Laatikainen, Jaana Niemi ja Merja Koivisto.
Esityksen transkriptio:

Työikäiset ja verisuonisairaudet Sekundaaripreventiosta primaaripreventioon!

Tilastoja Aivohalvausriski 25-64v 1.5%, v 5%, 10% palaa työelämään Aivohalvausriski 25-64v 1.5%, v 5%, 10% palaa työelämään Aivohalvausmortaliteetti v m. 62 ja n. 32/ Aivohalvausmortaliteetti v m. 62 ja n. 32/ CHD mortaliteetti 35-65v m 123 ja n 20/ CHD mortaliteetti 35-65v m 123 ja n 20/ työkyvyttömyyseläkkeitä , v työkyvyttömyyseläkkeitä , v Veris.taudeista eläkkeitä , v 1992 vähemmän? Veris.taudeista eläkkeitä , v 1992 vähemmän? Kustannukset veris. eläkkeistä mrd mk, mrd mk Kustannukset veris. eläkkeistä mrd mk, mrd mk tukir. sair -” tukir. sair -” mt -” mt -” Työikäisten verisuonisairausongelmat vähenevät, siirtyvät vanhempiin ikäpolviin? Mitä aiheuttaa diabeteksen yleistyminen tähän?

Työterveys Suomessa 80%:lla työntekijöistä eli 1.5milj:lla työterveydessä myös sairaanhoito 80%:lla työntekijöistä eli 1.5milj:lla työterveydessä myös sairaanhoito terveystarkastuksia / v, tt-hoitajalla 622t, lääkärillä 263t terveystarkastuksia / v, tt-hoitajalla 622t, lääkärillä 263t yrittäjillä vain terv. tarkastusta! muutos tulossa? yrittäjillä vain terv. tarkastusta! muutos tulossa? työterveyden sairaanhoitokäyntejä 4.5milj / v työterveyden sairaanhoitokäyntejä 4.5milj / v Työikäiset eivät käy muissa terveystarkastuksissa äitiysneuvolaa ja armeijaa lukuun ottamatta. Poikkeuksia on sääntöön! Työikäiset eivät käy muissa terveystarkastuksissa äitiysneuvolaa ja armeijaa lukuun ottamatta. Poikkeuksia on sääntöön!

Mihin puututtava? Tupakka Tupakka Metaboolinen oireyhtymä, vyötärömitta, sokeri Metaboolinen oireyhtymä, vyötärömitta, sokeri Verenpainetauti Verenpainetauti Kolesteroli Kolesteroli Liikkumattomuus Liikkumattomuus Ylipaino Ylipaino Alkoholi Alkoholi Stressi Stressi Vuorotyö Vuorotyö Unihäiriöt Unihäiriöt Sukutausta Sukutausta Miessukupuoli Miessukupuoli

Milloin puututaan? Terveystarkastuksissa Terveystarkastuksissa Info-tilaisuuksissa, - materiaaleissa Info-tilaisuuksissa, - materiaaleissa ”Tempauksissa” ”Tempauksissa” Kun on ”otollinen hetki” :epäily oireesta, läheinen sairastaa, henkilö on kiinnostunut Kun on ”otollinen hetki” :epäily oireesta, läheinen sairastaa, henkilö on kiinnostunut Aina kun ollaan kontaktissa Aina kun ollaan kontaktissa

Työ ja verisuonitauti Sairaus voi olla työn este. Suorituskyky! Oirekynnys! Sairaus voi olla työn este. Suorituskyky! Oirekynnys! Sairaus on riski työssä: autonkuljettaja, lentäjä, palomies, sukeltaja jne. Sairaus on riski työssä: autonkuljettaja, lentäjä, palomies, sukeltaja jne. Vältettävä pitkiä sairaslomia. 60% ohitusleikatuista palaa töihin Vältettävä pitkiä sairaslomia. 60% ohitusleikatuista palaa töihin Suorituskyky rajoja : 3, 5 ja 7 MET (metabolinen ekvivalentti. 1MET =3.5ml/kg/min on levossa, yli 7 raskassa työssä Suorituskyky rajoja : 3, 5 ja 7 MET (metabolinen ekvivalentti. 1MET =3.5ml/kg/min on levossa, yli 7 raskassa työssä Syke-,painetulot : yli 60 % maksimaalisesta erittäin raskaassa työssä Syke-,painetulot : yli 60 % maksimaalisesta erittäin raskaassa työssä % raskaassa % raskaassa % keskiraskaassa % keskiraskaassa alle 20 %. kevyessä työssä alle 20 %. kevyessä työssä Työkykytutkimukset (rasituskoe, Holter, verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti) optimaalisella lääkityksellä! Työkykytutkimukset (rasituskoe, Holter, verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti) optimaalisella lääkityksellä! Kuntoutukseen huonokuntoiset ja ne joilla on psyykkisiä ongelmia sairaudestaan Kuntoutukseen huonokuntoiset ja ne joilla on psyykkisiä ongelmia sairaudestaan

Miten puututaan? Otetaan puheeksi Otetaan puheeksi Lasketaan riskejä Lasketaan riskejä Annetaan info-materiaalia Annetaan info-materiaalia Kutsutaan kontrolliin Kutsutaan kontrolliin Hälvennetään epäluuloja, väsytetään vastarinta, luvataan parempaa Hälvennetään epäluuloja, väsytetään vastarinta, luvataan parempaa Otetaan taustajoukot mukaan Otetaan taustajoukot mukaan Hoidetaan oma osuus ”Käypä hoito” mallien mukaan kaikki samalla tavalla! Hoidetaan oma osuus ”Käypä hoito” mallien mukaan kaikki samalla tavalla! Lääkäri hoitaa sairaat ja suuren riskin henkilöt Lääkäri hoitaa sairaat ja suuren riskin henkilöt Terv.hoitajat ja sairaanhoitajat ”skriinaavat” Terv.hoitajat ja sairaanhoitajat ”skriinaavat”