Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mekaaninen energia voimatarinoita
Advertisements

Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Funktionaalinen tulonjako Suomessa: katsaus tutkimustuloksiin
Liike- ja potentiaalienergia
Vuorovaikutuksesta voimaan
Työ (W) Voima tekee työtä kun se vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen liikkeen suunnassa Työn suuruus saadaan pistetulon avulla: W on voiman F tekemä työ.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Kiintolevyn osiointi.
Olomuodon muutokset ominaislämpökapasiteetti c = aineen ominaisuus, kuinka paljon aine voi luovuttaa / vastaanottaa lämpöenergiaa (Huom! Kaasut vakiopaine/vakiotilavuus)
NEON 5 - Reaktiot ja tasapaino
Reaktiokinetiikka (KEMS403); 7 op/3 ov Syyslukukausi 2006
Rakkaat ystäväni!.
Elimistön tasapaino.
IS-LM -malli crash course
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+
Heterogeeninen tasapaino
Yhdisteiden nimeäminen
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
OLOMUODON MUUTOKSET KUMPI SULAA HELPOMMIN, JÄÄ VAI TINA?
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Luku 5: Katalyysi Tarkastellaan katalyytin vaikutusta yleiseen
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
© 2010 IBM Corporation1 Objektien käyttöoikeudet  Kaikilla sisällönhallinnan objekteilla on käyttöoikeudet. Käyttöoikeudet on jaoteltuina Lukuoikeuksiin,
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 - Jaakko Niemi Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Virittäminen (Tuning) s
Luku 10: Transitio (siirtymä)tila teoria
Alkoholi.
1 TUTKITTAVAA KOHDETTA KUTSUTAAN SYSTEEMIKSI
Mikä on geenien rooli mikro- ja makroevoluutiossa?
Neperin luku e ja funktio y = ex
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Typpi.
LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
T Automaatiotekniikka 2 4op Matemaattinen mallinnus Matemaattinen malli on ensimmäinen askel säädön suunnittelussa (tietokoneavusteisessa) Matemaattinen.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Oodin rajauslaki-toiminnallisuus HY:n Oodi-päivä Tuomas Naakka Kehittämisosasto/opiskelijarekisteri.
Hilbertin hotelli/Hilbert’s Grand Hotel
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Laatumittauksen 2011 tuloksia. Tiedättekö Kuinka hyviä olette? Miten pärjäätte suhteessa parhaaseen? Missä laadun vaihtelu on suurta? Mihin suuntaan laatunne.
KORROOSIONESTO SUUNNITTELULLA MT Korroosionestotekniikka
7. Lämpö laajentaa Lämpötila on fysiikan perussuure, joka kuvaa kuinka kuuma aine tai kappale on Lämpötilan tunnus on T (tai t) Lämpötilan perusyksikkö.
Kpl 26 Jännite aiheuttaa sähkövirran Syksy Pariston napojen välillä on jännite Paristossa on kaksi päätä eli napaa (+ ja -) Paristossa on kaksi.
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Tehnyt: Ronja, Sade ja Emilia
5 Lämpö ja energian siirtyminen
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
Pohdiskeleva ajattelu ja tasapainotarkennukset Kotitehtävän ratkaisu
Tiivistelmä 4. Työ ja teho
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
Tiivistelmä 6. Sähköteho ja energia
12. Ilmastovyöhykkeet Vyöhykkeisyys-kartta sademäärien mukaan vuodelta 1894.
2. VASTUKSET Ohmin laki ja resistanssi Vastusten sarjaan kytkentä
Voimapari Kappaleeseen vaikuttaa kaksi yhtä suurta voimaa joilla on vastakkainen suunta Voimaparin aiheuttama momentti minkä tahansa pisteen suhteen on:
Ilmastonmuutos ja tulvariskit Kokemäenjoella v. 2050
Valintaperusteiden mallinnusta Opintopolussa
Viestintäsuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä Le Châtelier’n periaate: Kun tasapainossa olevaan systeemiin kohdistetaan ulkoinen pakote, systeemi pyrkii minimoimaan pakotteen vaikutuksen ja siirtyy uuteen tasapainotilaan Konsentraatioiden muuttaminen ei muuta tasapainovakiota, vaan reaktio jatkuu niin, että saavutetaan uusi tasapainotila, jossa tasapainovakio on edelleen sama Lisättäessä lähtöaineita reaktio siirtyy tuotteiden suuntaan ja päinvastoin tuotteita lisättäessä

Konsentraatiota pienentämällä saadaan reaktio kulkemaan haluttuun suuntaan Poistamalla tuotteita systeemistä saadaan reaktio jatkumaan Yleistä teollisissa prosesseissa Kaasureaktioissa painetta kasvattamalla saadaan reaktio kulkemaan siihen suuntaan, jossa reaktiossa on vähemmän kaasumooleja (kts. S. 30)

Lämpötilan vaikutus tasapainoreaktioihin Vaikuttaa tasapainovakion arvoon Lämpötilan kasvattaminen siirtää tasapainoreaktiota endotermisen reaktion suuntaan Jos reaktion halutaan kulkevan endotermiseen suuntaan, lämpötilaa kannattaa kasvattaa Jos reaktion halutaan kulkevan eksotermiseen suuntaan, lämpötilaa kannattaa laskea Lämpötilan laskussa otettava huomioon vaikutus reaktionopeuteen

Katalyytti Katalyytti ei vaikuta tasapainovakioon eikä tasapainotilaan, sillä se alentaa aktivoitumisenergiaa, joten tasapainoreaktion molemmat reaktiot tapahtuvat nopeammin