Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT."— Esityksen transkriptio:

1 LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT

2 NOLLAS PÄÄSÄÄNTÖ Eristetyssä systeemissä lämpötilaerot tasaantuvat kuumemman kappaleen luovuttaessa lämpöä kylmemmälle.  LÄMPÖTASAPAINO (=terminen tasapaino) Jos systeemin osat A ja C sekä B ja C ovat lämpötasapainossa, ovat myös osat A ja B tasapainossa. Tähän perustuu lämpötilan mittaus esim. nestelämpömittarilla.

3 LÄMPÖOPIN ENSIMMÄINEN PÄÄSÄÄNTÖ
Aineen sisäenergia voi muuttua siihen tuodun tai siitä viedyn lämmön vuoksi tai… Aineeseen tehdyn työn tai aineen tekemän työn seurauksena. Sisäenergian muutos voidaan havaita lämpötilan, paineen tai tilavuuden muutoksena. Prosessissa energia säilyy 

4 ΔU=Q+W Q>0,kun systeemi vastaanottaa lämpöä.
Q<0,kun systeemi luovuttaa lämpöä. W>0,kun systeemiin tehdään työtä. W<0,kun systeemi tekee työtä. Esim. laajeneva kaasu tekee työn W=pΔV kasvattaessaan systeemin tilavuutta. (ks. S. 137)

5 LÄMPÖOPIN TOINEN PÄÄSÄÄNTÖ
Lämpö siirtyy aina itsestään korke-ammasta lämpötilasta matalampaan, kunnes saavutetaan lämpötasapaino. Kaikki termodynaamiset prosessit suuntautuvat kohti tasapainotilaa. Entropia (epäjärjestys) kasvaa itsestään etenevissä prosesseissa, kunnes on saavutettu tasapainotila.

6 Kaikkea systeemin sisäenergiaa ei voida muuttaa mekaaniseksi työksi.
Kone , joka muuttaisi kaiken ottamansa energian työksi, on mahdoton rakentaa. Eli… Toisen lajin ikiliikkujaa ei voi rakentaa. Hyötysuhde on aina < 1

7 LÄMPÖOPIN KOLMAS PÄÄSÄÄNTÖ
Absoluuttista nollapistettä ei voida saavuttaa.


Lataa ppt "LÄMPÖOPIN PÄÄSÄÄNNÖT."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google