Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, 12.5.20081 Vapaaehtoistyön haasteista 13.05.2008 Pekka Mykrä kehittämispäällikkö 09 4370 2228

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Yhteisöllisyys sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
Mika Pyykkö, RAY:n avustustoiminnan tulevaisuuden näkymistä osastopäällikkö Mika Pyykkö Kumppanuusfoorumi Tuusula.
2005/Avustus/JJ RAY:n perustehtävä •RAY on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävänä on hankkia pelitoiminnalla varoja yleishyödyllisten toimijoiden.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
Vapaaehtoistoiminta OSALLISTAA Vammaistutkimuksen päivät Tanja Laatikainen
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
RAY – avustusstrategia jännitteitä
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
VAPAAEHTOISTEN TYÖNOHJAUS JA MENTOROINTI LAADUN VARMISTAJANA
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Järjestöjen toiminta tulevaisuudessa – kansalaistoimintaa vai myytäviä palveluja osastopäällikkö Mika Pyykkö Sininauhaliiton jäsenjärjestöpäivät
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Terveyden edistäminen
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Sininauhaliitto on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto
Leif Åberg: Viestinnän näkökulma kolmanteen sektoriin Opinto-ohjelma Viestintä ja yhteisöt 2001.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Raha-automaattiavustukset hyvinvoinnin edistämiseen Pekka MYKRÄ kehittämispäällikkö RAY, avustusosasto
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
Maija Pelkonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja, YTT Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai päinvastoin?
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Anne-Maria Karjalainen, diakoniajohtaja
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Kansanterveyden edistäminen Lastensuojelu- ja nuorisotyö
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Suomen Punaisen Ristin valmiuden perusta ja rooli
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Esityksen transkriptio:

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö Vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden voimaantumispäivä Hotelli Arthur Vuorikatu 19, Helsinki

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ,

3 RAY:n avustusstrategia 2008 – 2011 järjestöt väylinä kansalaisten osallistumiselle Kansalaisjärjestötoiminta perustuu kansalaisten yhdistymisvapauteen Järjestöt ovat väylä kansalaisten osallistumiselle. Niiden kautta ihmiset voivat toimia, osallistua ja vaikuttaa Rekisteröityneet järjestöt ovat keskeinen osa kansalaisyhteiskuntaa Toimiva kansalaisyhteiskunta lisää yhteiskunnan sosiaalista pääomaa ja edistää aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä joka on tärkeää sekä ihmisten hyvinvoinnille että demokratian toteutumiselle. Kansalaisjärjestöjen perustehtäviä ovat mm; tarjota jäsenilleen sosiaalisia kontakteja ja kokemus kuulumisesta johonkin yhteisöön vaikuttamistoiminta ja asiantuntijuus, eri väestöryhmien edunvalvonta, vapaaehtoistoiminnan ja muun auttamistyön organisointi ja toteuttaminen, palveluiden tuottaminen kokeilu- ja kehittämistoiminta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen. Järjestöjen kirjo on suuri; roolien keskinäiset suhteet ja painotukset vaihtelevat, eivätkä ne useinkaan ole toisiaan poissulkevia vaan sisäkkäisiä.

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, RAY:n avustusstrategia 2008 – 2011 järjestöjen yhteiskunnalliset roolit Vapaaehtois- ja vertaistoiminta Vapaaehtoistoiminta tukee ihmisten keskinäistä auttamista ja kansalaisten ja perheiden elämänhallintaa Monissa järjestöissä vapaaehtoistoiminta liittyy kaikkeen toimintaan, joissain sitä on vähemmän ja se voi olla rajattu omaksi lohkokseen. Vapaaehtoistoiminta perustuu kansalaisaktiivisuuteen, joten sen toimintalogiikka poikkeaa esimerkiksi ammatillisten, myytäväksi tarkoitettujen palveluiden tuottamisesta. Vapaaehtoistyö edellyttää organisointia, vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytoimista, kouluttamista ja heidän jaksamisestaan huolehtimista. Vapaaehtoistoiminnan toteuttamismalleja ja nimikkeitä on lukuisia; vertaisapu, lähimmäistyö, oma-aputoiminta, tukihenkilötoiminta, itsehoitoryhmät jne

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Avustustoiminnan strategiset päälinjat Hyvinvoinnin edistäminen ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen Terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäiseminen Ongelmia kohdanneiden kansalaisten ja perheiden auttaminen 123 Strategiset painoalueet 1) järjestöjen perustoiminta -edellytysten turvaaminen 2) hyvinvoinnin ja osallistumis- mahdollisuuksie n edistäminen 4) sosiaalisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäiseminen 5) heikoimmassa asemassa olevien väestöryhmie n auttaminen 6) palveluiden ja palvelu- järjestelmien kehittäminen 3) merkittävien kansanterveys -ongelmien ehkäiseminen

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi … 1 Konkreettisilla tavoitteilla konkreettisia tuloksia 2 Toimintamalleja uudistetaan, jos vanhat takkuavat 3 Yhteistyöllä lisää vääntöä hyvinvoinnin edistämiseen 4 Aikaansaannokset näkyviin

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistoiminta näkyväksi! Toimiva kansalaisyhteiskunta on demokraattisen yhteiskunnan perusta ja järjestötoiminta on kansalaisyhteiskunnan ydin Vapaaehtoistoiminta on järjestötoiminnan kulmakiviä Vapaaehtoistoiminta on aitoa yleishyödyllistä järjestötoimintaa se ei ole julkishallinnon velvollisuus se ei ole rahavälitteistä, eikä myytäväksi tuotettua Vapaaehtoistoiminnalla on merkitystä kansalaisille ja sitä kautta yhteiskunnalle sillä on hyvinvointia edistäviä vaikutuksia sillä on merkitystä sekä toimijoille itselleen että autettaville Miten vapaaehtoistoiminnan hyötyä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia voitaisiin kuvata?

Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Kiitos