Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu, INSSI-seminaari 19.1.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriön tilannekatsaus Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Advertisements

MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Ammattikorkeakoulutuksen kokonaisvaltainen kansainvälistyminen ja tuloksellinen.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
Laadunarvioinnin eurooppalainen ulottuvuus KOHTI BERLIINIÄ -SEMINAARI Paasitorni pääsihteeri Tapio Huttula, KKA,
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Tutkinnonuudistus voimaan tänä syksynä – Mikä muuttuu?
Opiskelijavalintojen kehittäminen vuoteen
Ilmoittautuminen korkeakouluihin ja opetushallitus RAKETTI-OPI:n TIETO-asiantuntijaryhmä Antti Mäki,
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
Sunnuntai, 23. marraskuuta 2014 TASAVERTAINEN KORKEAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry.:n tavoitteet)
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
Opinnäytetyöprosessi Perustutkinnot
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Ilkka Virtanen Vaasan yliopisto & KKA:n Erikoistumisopintolautakunta1 Erikoistumisopintojen arviointi ja akkreditointi Yliopistojen täydennyskoulutuskeskusten.
Osaajaksi Kareliassa o Monialaista oppimista ja kehittämistä o Laadukas opetus o Hyvät valmiudet työelämään  Sitä kautta pystyt kehittymään alasi asiantuntijaksi.
Suomen koulutusjärjestelmä
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Haku ammatilliseen koulutukseen Kevään yhteishaku , haku päättyy klo Valinnan tulokset voi julkaista aikaisintaan Syksyn yhteishaku.
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
Uusi tutkintorakenne - Bolognasta eteenpäin Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen neuvottelukunta
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen II vaiheen aikataulu ja toteutus Birgitta Vuorinen
Sidosryhmäseminaari Koulutussuunnittelija Kaarina Närhi - Avoin ammattikorkeakouluopetus ( - Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
PEDA-FORUM -PÄIVÄT HELSINGISSÄ KOULUTUKSEN KEHITTÄMISEN HAASTEITA Opetusneuvos Päivi Aronen O PETUSMINISTERIÖ.
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Kauhavan lukion vanhempainilta Opinto-ohjaaja Henna Teikari
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Lukiolaisen jatko-opinnot
Esityksen transkriptio:

Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu, INSSI-seminaari Opetus- ja kulttuuriministeriön tilannekatsaus Hannu Sirén Insinöörikoulutus uudistuu, INSSI-seminaari

AJANKOHTAISTA 1. Ammattikorkeakouluselvitys Lausuntokierros päättyy Nykyinen laissa määritetty tehtävä Ammattikorkeakoulusta oikeushenkilö Ei erikseen ylläpitäjää ja ammattikorkeakoulua Johtamis- ja hallintorakenne Rahoitusmekanismit; koko lakisääteinen tehtävä, ei kuntarahoitusta, laatu ja vaikuttavuus Toimiluvan ehdot Mahdolliset linjaukset hallitusohjelmaan 2. Taideyliopistoselvitys lausuntokierros Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia, Teatterikorkeakoulu

AJANKOHTAISTA 3. Yliopistojen rahoitusmalli Tutkimuslaitosten esitykset tulleet Laatu ja vaikuttavuus 4. Pohjoismainen puheenjohtajuus Teemana: "Vihreä Pohjola – taitava ilmastotoimija" Koulutuksen ja tutkimuksen sektoriohjelma 2011: "Monikulttuurinen ja kansainvälinen Pohjola & Osaava Pohjola"

AJANKOHTAISTA 5. Selonteko ylemmistä ammattikorkeakoulututkinnoista Eduskunta edellytti 2005, että hallitus antaa viiden vuoden kuluttua selonteon ylempien ammattikorkeakoulututkintojen asemasta työelämässä ja uudistuksen vaikutuksista koulutusjärjestelmään ja työelämään Tavoitteet, asema, ohjaus ja rahoitus, koulutusohjelmat ja opintojen järjestäminen, opiskelijat, opettajat. työelämä, kehittämistoiminta, laadunvarmistus ja seuranta, tutkinnonuudistuksen arviointi, kehittämistarpeet Annetaan helmikuun aikana

Korkeakoulujen arviointineuvoston tutkinnonuudistuksen arvioinnin tuloksia

Korkeakoulujen arviointineuvoston tutkinnonuudistuksen arvioinnin tuloksia...

Tutkinnonuudistuksen tavoitteiden saavuttaminen Lainsäädäntö mahdollistaa kaksiportaisen tutkintorakenteen yliopisto- ja ammattikorkeakoulusektorilla ja suomalaisen tutkintojärjestelmän vertailtavuuden kansainvälisesti Aito kaksiportainen tutkintorakenne on toteutunut ammattikorkeakoulusektorilla Uusi tutkintorakenne on luonut paremmat mahdollisuudet sekä kotimaiselle että kansainväliselle liikkuvuudelle – liikkuvuuden esteet ovat muualla kuin tutkintorakenteessa Korkeakoulut antavat valmistuneille kansainväliseen käyttöön tarkoitetun tutkintotodistuksen liitteen (Diploma Supplement) automaattisesti On tehty esitys korkeakoulututkintojen kansalliseksi viitekehykseksi

Korkeakoulujen arviointineuvoston tutkinnonuudistuksen arvioinnin tuloksia... Kaksiportaisen tutkintorakenteen kehittäminen Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tulee kehittää edelleen työelämälähtöisenä ja työelämän kehittämistutkintona –nykymuotoinen toteutustapa tulee säilyttää –vaihtoehtoisena toteutumistapa, jossa työelämäkokemusvaatimuksesta voidaan joustaa ja mahdollistaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen kokopäiväopiskeluna Ammattikorkeakoulujen tulee pitää huolta siitä, että ulkomaisille opiskelijoille muodostuu opintojen aikana yhteys työelämään ja he saavat tutkinnosta samat valmiudet kuin kotimaiset opiskelijatkin Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon nimikkeeksi otetaan maisteri (AMK)

Opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijavalintatyöryhmät (OKM:n kirje ) Valtion talousarvioesitys vuodelle 2011 Korkeakoulut uudistavat opiskelijavalintaansa ja kehittävät opintojen rakennetta korkeakouluopintojen aloittamisiän alentamiseksi, opintojen nopeuttamiseksi ja keskimääräisen työelämään siirtymisiän alentamiseksi Ylioppilastutkinnon painoarvoa opiskelijavalinnoissa lisätään Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevat valitaan omana hakijaryhmänään Suunnitellut haku- ja valintaprosessien muutokset sekä niihin liittyvän ohjauksen kehittäminen edellyttävät merkittäviä muutoksia nykyisiin tietojärjestelmiin Lisäksi käynnissä on useita valtakunnallisia tietojärjestelmä- uudistuksia Korkeakoulujen yhteinen sähköinen hakujärjestelmä valmistellaan otettavaksi käyttöön vuonna 2013

Opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijavalintatyöryhmät... (OKM:n kirje ) Korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän kehittäminen Korkeakoulujen yhteisen sähköisen hakujärjestelmän tulee mahdollistaa molempien korkeakoulusektorien yhteishaku ja -valinta Korkeakoulujen yhteisessä sähköisessä hakujärjestelmässä tai siihen linkittyvissä järjestelmissä tulee tarjota hakijan tarvitsema koulutus- tarjontatieto sekä mahdollisuus opiskelijavalintaan liittyvään sähköiseen asiointiin Järjestelmän tulee tukea järjestelmää käyttävien korkeakoulujen opiskelijavalintaprosessia Hakujärjestelmän tulee tukeutua korkeakoulujen tieto- ja opinto- hallinnon järjestelmiin sekä integroitua julkisen hallinnon tietojärjestelmien kehittämisen kokonaisuuteen Tavoitteena on opiskelua ja koulutustarjontaa koskevan tiedon sekä hakujärjestelmän integroituminen hakijan ja opinto-ohjauksen näkökulmasta selkeäksi kokonaisuudeksi

Opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijavalintatyöryhmät... (OKM:n kirje ) Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä -hanke Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa hakujärjestelmä -hankkeen resursoinnista ja ohjauksesta Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee opiskelijavalintojen uudistamista ja kytkee uudistukset muuhun koulutusjärjestelmän kehittämistyöhön sekä julkisen hallinnon tietojärjestelmäuudistuksiin Opetushallitus omistaa sähköisen hakujärjestelmän ja vastaa korkeakoulujen sähköisen hakujärjestelmän uudistamisen kokonaisuudesta Opetushallitus vastaa hankkeessa tarvittavan henkilöstön rekrytoinnista Kehittämisen linjauksista, aikatauluista ja käytettävissä olevista määrärahoista sovitaan Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisissä vuosittaisissa tulosneuvotteluissa

Opetus- ja kulttuuriministeriön opiskelijavalintatyöryhmät... (OKM:n kirje ) Opetus- ja kulttuuriministeriö jatkaa marraskuussa 2008 asettamansa Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintojen, sähköisten hakujärjestelmien ja valtakunnallisten yhteishakujen kehittämisryhmän määräaikaa saakka Työryhmän tehtävänä on: –Koordinoida ja tukea ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä –Määrittää ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sähköisten hakujärjestelmien ja valtakunnallisten yhteishakujen kehittämislinjauksia –Toimia korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä –hankkeen johtoryhmänä

Ammattikorkeakoulututkinnon uusien opiskelijoiden* ( nuoret + aikuiset ) koulutuksen läpäisy % (tutkinnot) n- vuoden kuluttua aloittamisesta koulutusaloittain

Tekniikan ja liikenteen alan koulutuksen (nuoret) läpäisy 5 vuoden kuluttua aloittamisesta