Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet ravitsemispäällikkö Elsi Lääveri ja ravitsemusterapeutti Mari Viiru
Kouluruoka Jokainen suomalainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija voi Suomessa nauttia maksuttoman kouluaterian. Suomessa on tarjottu maksuton ateria kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien.
Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua. Kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria Kouluruoka on pääsääntöisesti suomalaista perusruokaa. Hyvään kouluateriaan kuuluvat lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma. Lähde: Opetushallitus/ perusopetuslaki (628/1998)
Kouluaterian ravitsemuksellinen merkitys Kouluruoan tulisi kattaa 1/3 koko päivän energiansaannista Toteutuessaan suositusten mukaisesti oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana tulevat täytetyksi Vaikutus kasvuun ja kehitykseen sekä työvireyteen Edistää terveellisten ruokatottumusten sisäistämistä
Mitä kouluruoan tulee sisältää (Kouluruokasuositus 2008) Monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja Runsaskuituista leipää (mieluiten vähäsuolaista) Pehmeää kasvirasvalevitettä, kasviöljypohjaista salaattikastiketta Perunaa/riisiä/pastaa Vähärasvaista lihaa/leikkelettä Kalaa vähintään kerran, mieluiten kahdesti viikossa Rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita Vettä janojuomaksi
Kouluruokailua Heinolassa Seuraavissa dioissa on kuvattu kaksi kouluateriakokonaisuutta. Aterioista on kuvattu malliannos ja se on ollut esillä kouluruokailun yhteydessä. Malliannoksen jälkeen on kuvia oppilaiden ottamista annoksista.
Malliannos Possukastike 150g, perunat 150g, lämmin kasvis 100g, salaatti 100g, näkkileipä, rasvaton maito 2dl Ateria on valmistettu pääosin kotimaisista raaka-aineista
Kuvia oppilaiden annoksista
Kuvia oppilaiden annoksista
Malliannos Ohrapuuro 300g, tuoremarjakeitto 120g, leikkele 30g, ruisleipä, rasvaton maito 2dl Ateria on valmistettu kotimaisista raaka-aineista.
Kuvia oppilaiden annoksista
Kuvia oppilaiden annoksista
Kouluruoan väliin jäädessä Iltapäivän vireystila laskee, keskittymiskyky heikkenee, väsyttää, päätä särkee Napostelu lisääntyy -> hammasterveys Alttius lihavuudelle lisääntyy, koska väliin jäänyt lounas lisää ruokamääriä muilla aterioilla sekä lisää napostelua Ravintoaineiden riittävä saanti on vaikeaa
Vanhempien vastuu Huolehtia, että lapsi oppii pienestä pitäen säännöllisen ateriarytmin Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala Tarjota lapselle terveellistä ja monipuolista ruokaa Vanhempi päättää mitä syödään, lapsi päättää kuinka paljon syö Pienemmille koululaisille välipalaa valmiiksi kotiin, suuremmat osaavat tehdä itse, jos on sopivat raaka-aineet
Heinolan ruokapalvelu Toiminta-ajatus: Tuottaa asiakkaillemme maukkaita, terveellisiä aterioita sekä puhtaan ja turvallisen toimintaympäristön Asiakkainamme on arkipäivisin n. 3200 kaupunkilaista. Valmistuskeittiöitä on 5 ja palvelukeittiöitä 13. Kaupungin ruokapalvelu työllistää noin 52 ammattilaista.
Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos. Elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa. Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos. Kustannukset jakautuvat seuraavasti: Elintarvikkeet 0,90 € Henkilöstömenot 1,30 € Vuokrat ja muut kulut 0,60 €
Kouluruoka keskustelu Miten voisimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oppilaat nauttisivat kouluruoan? Mitä hyvä kouluruoka on vanhempien mielestä?