Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
Lahden Seurakuntayhtymän Juhla- ja muistotilaisuudet lukien
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Eliisa Kotro.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
VUOROPÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA
Vanhempien rooli lapsen harrastuksessa
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
NUPPA aamupalat ja lounasvk 23-24
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ravitsemus ateriarytmi, lautasmalli, välipalat, juomat Anna Ojala ETM
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
Kylän Kattaus -liikelaitos
Ruokakasvatusta yhdessä
Esityksen transkriptio:

Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet ravitsemispäällikkö Elsi Lääveri ja ravitsemusterapeutti Mari Viiru

Kouluruoka Jokainen suomalainen esi- ja peruskoulun oppilas sekä lukion ja ammatillisen perusasteen opiskelija voi Suomessa nauttia maksuttoman kouluaterian. Suomessa on tarjottu maksuton ateria kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien.

Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua Ruokailu on olennainen osa lapsen hyvinvointia ja kasvua. Kouluruokailussa lapsille ja nuorille opetetaan terveyttä, ruokailutapoja sekä suomalaista ruokakulttuuria Kouluruoka on pääsääntöisesti suomalaista perusruokaa. Hyvään kouluateriaan kuuluvat lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma. Lähde: Opetushallitus/ perusopetuslaki (628/1998)

Kouluaterian ravitsemuksellinen merkitys Kouluruoan tulisi kattaa 1/3 koko päivän energiansaannista Toteutuessaan suositusten mukaisesti oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana tulevat täytetyksi Vaikutus kasvuun ja kehitykseen sekä työvireyteen Edistää terveellisten ruokatottumusten sisäistämistä

Mitä kouluruoan tulee sisältää (Kouluruokasuositus 2008) Monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja Runsaskuituista leipää (mieluiten vähäsuolaista) Pehmeää kasvirasvalevitettä, kasviöljypohjaista salaattikastiketta Perunaa/riisiä/pastaa Vähärasvaista lihaa/leikkelettä Kalaa vähintään kerran, mieluiten kahdesti viikossa Rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita Vettä janojuomaksi

Kouluruokailua Heinolassa Seuraavissa dioissa on kuvattu kaksi kouluateriakokonaisuutta. Aterioista on kuvattu malliannos ja se on ollut esillä kouluruokailun yhteydessä. Malliannoksen jälkeen on kuvia oppilaiden ottamista annoksista.

Malliannos Possukastike 150g, perunat 150g, lämmin kasvis 100g, salaatti 100g, näkkileipä, rasvaton maito 2dl Ateria on valmistettu pääosin kotimaisista raaka-aineista

Kuvia oppilaiden annoksista

Kuvia oppilaiden annoksista

Malliannos Ohrapuuro 300g, tuoremarjakeitto 120g, leikkele 30g, ruisleipä, rasvaton maito 2dl Ateria on valmistettu kotimaisista raaka-aineista.

Kuvia oppilaiden annoksista

Kuvia oppilaiden annoksista

Kouluruoan väliin jäädessä Iltapäivän vireystila laskee, keskittymiskyky heikkenee, väsyttää, päätä särkee Napostelu lisääntyy -> hammasterveys Alttius lihavuudelle lisääntyy, koska väliin jäänyt lounas lisää ruokamääriä muilla aterioilla sekä lisää napostelua Ravintoaineiden riittävä saanti on vaikeaa

Vanhempien vastuu Huolehtia, että lapsi oppii pienestä pitäen säännöllisen ateriarytmin Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala Tarjota lapselle terveellistä ja monipuolista ruokaa Vanhempi päättää mitä syödään, lapsi päättää kuinka paljon syö Pienemmille koululaisille välipalaa valmiiksi kotiin, suuremmat osaavat tehdä itse, jos on sopivat raaka-aineet

Heinolan ruokapalvelu Toiminta-ajatus: Tuottaa asiakkaillemme maukkaita, terveellisiä aterioita sekä puhtaan ja turvallisen toimintaympäristön Asiakkainamme on arkipäivisin n. 3200 kaupunkilaista. Valmistuskeittiöitä on 5 ja palvelukeittiöitä 13. Kaupungin ruokapalvelu työllistää noin 52 ammattilaista.

Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos. Elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa. Kouluaterian keskimääräinen hinta on 2,80 €/ annos. Kustannukset jakautuvat seuraavasti: Elintarvikkeet 0,90 € Henkilöstömenot 1,30 € Vuokrat ja muut kulut 0,60 €

Kouluruoka keskustelu Miten voisimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oppilaat nauttisivat kouluruoan? Mitä hyvä kouluruoka on vanhempien mielestä?