Chapter 42: Industrial microbiology and biotechnology
Mistä teollisuusmikrobit tulevat? Perinteiset prosessit (leipä, juusto, jne.) Geneettisesti modifioidut ’vanhat’ mikrobit Ympäristöstä
Perinteiset prosessit Olut Leipä Viini Jätevedenpuhdistus
mutageeniset metodit (esm. UV) spontaaniset mutantit Geneettisesti modifioidut ’vanhat’ mikrobit
X gamma säätely UV säätely N sinappikaasu
Geneettisesti modifioidut mikrobit
tulehtunut paksu- suoli syndrooma IL-10 valmistavat Lactococcus lactis IL-10 IL-10 Tulehdus
Ihmisinsuliini Maksatulehdus rokotus Ihmiskasvuhormoni Veren hyytymistekijä Geneettisesti modifioitujen mikrobien valmistamat tuotteet: Parempaa Halvempaa Rajaton määrä Turvallisempaa
’Uudet’ teollisuusmikrobit ympäristöstä Archaea bakteerit Streptomyces
Eri mikrobiryhmien arvioitu kokonais- määrä ja tunnettujen lajien määrä
Viljelykelpoisten mikro-organismien osuus eri ympäristössä elävistä mikrobeista
Säilöntä mikrobit
Teollinen kasvuliemi Esimerkiksi laktobasillille Laboratorio: peptoni (liivate hydrolysaatti) lihauute hiivauute glukoosi K 2 HPO 4 Na-asetaatti NH 3 -sitraatti MgSO 4 MNSO 4 Teollisuudessa: hera mallas ……..
Teollinen kasvuliemi
Teollinen mikrobienkasvatus
Teollinen mikrobienkasvatus (2)
Mikrobiset aineenvaihduntatuotteet
Primääriset ja sekundääriset aineenvaihduntatuotteet
Bioetanoli hiiva raakasokeri/mallas fermentaatio etanoli bakteerien tuohaminen
Orgaaniset hapot
Penisilliinin valmistus edeltäjät
Mikrobiset aineenvaihduntatuotteet
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina ranta meri öljy kontrolliöljyä syövät bakteeritsuspensio
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina ranta meri öljyä syövät bakteeritsuspensiokontrolli Missä lisätyt öljyä syövät bakteerit ovat??
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina (paikan päällä)
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina (toisessa paikassa)
Mikrobit ympäristö myrkkyjen hajottajina(GMO)
Kuparisuodatus (Fe 3+ Fe 2+ ) (Fe 2+ Fe 3+ )
Mikrobinen syöpyminen
Kemo-lito-autotrofeja Fe 0 Fe 2+/3+ CH 4
AVAINSANAT Teollisuusmikrobit ’Uudet’ mikrobit Mikrobien säilyttäminen Laboratorio ja teollinen kasvuliemi Teollinen mikrobikasvu Fermentorityypit Primääriset ja sekundääriset aineenvaihdunta-aineet Mikrobit ympäristön puhdistuksessa Mikrobinen syöpyminen