Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajan asialla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Toimintaympäristö
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
Lieksan kaupungin maaseutu
Syöko kasvu yrittäjän eväät puunkorjuussa?
Metsähallituksen toiminnan monipuoliset hyödyt yhteiskunnalle
Perintö-, lahja- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset Kauniaisten Yrittäjien koulutustilaisuus
Tornator Oy Suomen kolmanneksi suurin metsänomistaja: metsiä yhteensä yli hehtaaria. Tavoitteena hyödyntää maa- ja metsävaroja kestävästi ja omaisuuden.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä! Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Suomen massa- ja paperiteollisuuden ympäristönsuojelukustannukset
Metsäteollisuus käyttää vuosittain noin 150 milj. euroa ympäristönsuojeluun Suomessa Suomen massa- ja paperiteollisuuden ympäristönsuojelukustannukset.
Veritas vahinkovakuutus
Metsä Tieto Osaaminen Hyvinvointi Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Miten metsänomistaja-organisaatio toimii?
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Puukaupan näkymät – uusi huippuvuosi vai hallittu lasku? Metsänomistajan talvipäivä , Heureka Pekka Airaksinen, MTK.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
METSO- toimintaohjelma Monimuotoisuuden turvaaminen yksityismetsissä – kokemuksia tähän asti Lea Jylhä METSO-ohjelman valtakunnallinen vuosiseminaari
Hanke: Maaseutu virkistyksen, levon ja rauhoittumisen tyyssijana - Maatiloille menestyvää hyvinvointipalveluyrittäjyyttä.
 Toiminta  Yhdistysten kokoukset  Tilaisuudet  Koulutus  Järjestön rakenteen kehittäminen liittokokoukseen 2012 mennessä  Kuntatyöryhmien perustaminen.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
ÄÄNESTÄ TAI KÄY HUONOSTI EDUSKUNTAVAALIT 2003
Metsätilan sukupolvenvaihdos
Kokemuksia yhteismetsistä
Metsätilan arvon määritys
 65 vastausta / 214 jäsentä (30 %)  52 palokunnilta (80 %)  6 muut yhdistykset  5 pelastuslaitokset  2 kunnat Kyselyn tavoitteena saada neuvoa ja.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
1 Peltoenergia Kainuussa EU-osarahoitteinen kehittämishanke ─ ─ Elina Virkkunen MTT SOTKAMO Elina Virkkunen.
Minkä arvoinen metsäni on?
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
YLIOPISTO- KESKUKSET Esittely KUUSI YLIOPISTOKESKUSTA Yliopistokeskukset ovat osa suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Ne toimivat kuudella.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Metsävähennys Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
Metsänomistajan verosuunnittelua
Riittääkö Suomessa puu? Kevät 2015
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
TILASTOJA 2003 Kansallinen metsäohjelma 2010 Metsänhoitotyöt
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
METLA Metsäntutkimuslaitos. Lähimmät toimipisteet ja työllistys Tutkittavaan metsäverkkoon kuluu noin hehtaaria metsää ja vesistöjä Tutkimusmetsiä.
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Luonnonvarat ja elintarviketuotanto maakunnan innovaatiokärkinä -avauspuheenvuoro Helmiseminaari Yrityspuisto Futuria Marko Korhonen, maakuntajohtaja.
Metsätilakauppa Helsinki
Ohjaamo-päivät, Helsinki
SPV- ja metsätalouden kannattavuus
Katinkulta MTK Pohjois-Suomi Sirpa Laitinen
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Yhteismetsien yhteiskunnallinen merkitys
Esityksen transkriptio:

Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajan asialla Arvoa metsällesi Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajan asialla

Millaista kysyntää metsänomistajien metsiin kohdistuu tulevaisuudessa? Tukki- ja kuitupuuta Metsäenergiaa Monimuotoisuuden turvaamista Virkistys- ja maisema-arvoja Hiilensidontaa… Yhteiskunnan ja metsänomistajien tavoitteet ovat samansuuntaisia, mutta onnistuuko yhteensovittaminen? Millaisia reunaehtoja tulee kotimaisesta ja kansainvälisestä politiikasta?

Millainen on suomalainen metsänomistaja? Keski-ikä 60 v, uudet mo:t 54 v. Eläkeläiset suurin metsää omistava ryhmä, 45% omistajista Neljännes metsänomistajista asuu suurissa kaupungeissa  Suuri muutos tulossa suurien ikäluokkien luopuessa metsäomaisuudestaan

Suomessa vallitseva metsänomistusmuoto on yksityisomistus 12 milj. ha, metsämaan pinta-alasta 60 %, teollisuuden kotimaisesta raakapuusta lähes 90 % Yksityismetsälöitä 320 000 kpl, metsänomistajia 633 000 henkilöä Vuosittain noin 10 000 omistuksenvaihdosta Lähes 90 % tiloista siirtynyt perintönä tai kauppana sukulaisilta - vahva arvopohja. Metsänomistusrakenteen muutos: maatalousyrittäjien osuus laskenut, muutto tilan ulkopuolelle, ikääntyminen Metsänomistajien arvot muuttuneet, mutta talous tärkeä. Mitä muutoksia toimintaympäristössä ? Asiakkaiden eli metsänomistajien muuttuminen Kilpailu kiristyy, uusia toimijoita ja kilpailua uusista asioista Yhteiskunta ja politiikka (ympäristö-, metsä- ja veropolitiikka) kansainvälistyminen ja tietoyhteiskunta megatrendejä Perhemetsätalouden tavoitetila pelkistetty mo-organisaation strategiasta Edunvalvonta saattaa kuulostaa monesta kentän toimihenkilön mielestä hieman vieraalta ja mahdollisesti jopa epämääräiseltä lobbaustyöltä. Voin vakuuttaa, että edunvalvonnassa ei ole kysymys sen kummallisemmasta asiasta kuin että kukin autamme metsänomistajaa saamaan mahdollisimman suuren hyödyn metsänomistuksestaan Olette kaikki jokapäiväisessä työssänne ensiarvoisen tärkeitä henkilöitä metsänomistajien edunvalvonnan kannalta. Koko organisaatio tekee edunvalvontatyötä -olemme kaikki samassa veneessä.

Lähde: Metsäntutkimuslaitos, Suomalainen metsänomistaja 2000 -tutkimus

Metsänomistajaryhmien suhteelliset osuudet * = Kasvu: omistajaryhmien osuudet vuosien 1996-2003 mittausten mukaan Markkinahakkuut: vuosien 1997-2007 keskiarvo Lähde: Metla

Millaisia työkaluja yhteiskunnalla on käytössä tulevaisuuden metsäomistajuuden edistämiseen? Meneillään olevan yksityismetsätalouden organisaatiouudistus Muistetaanko metsänomistajalähtöisyys? Metsätila- ja kuviorakenteen kehittäminen Verotus, spv, perikunnat Metsälainsäädäntö Kannustavuutta, ei holhoavuutta; porkkanoita, ei keppiä Uusi metsänomistajasukupolvi tulee tarvitsemaan uusia palveluja Sähköiset palvelut, monipuoliset palvelut, perusasioista lähtevät palvelut

Metsänhoitoyhdistykset ovat avainasemassa 112 kpl, palvelua joka kunnassa henkilökohtaista neuvontaa 138 000 mo:lle (2007) osuus metsänhoitotöistä 80-90 % osuus puukaupan ennakkosuunnittelusta 75% valtakirjakauppojen osuus 43 % liiketoiminnan liikevaihto noin 177 milj.€ (2007), metsänhoitomaksut noin 27 milj.€ 1100 toimihenkilöä, 3500 luottamushenkilöä, 650 metsuria, lisäksi urakoitsijoita ja yrittäjiä Metsänomistajan oma organisaatio puolueellisesti metsäomistajan puolella, mutta tasavertainen kohtelu muille sidosryhmille ja ostajille

Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajien rahoittama ja hallinnoima Metsänhoitomaksun periminen perustuu lakiin. Metsänhoitomaksulla varmistetaan kaikille metsänomistajille mahdollisuus saada neuvontaa, koulutusta ja palvelua metsäasioissa. Jokainen metsänhoitomaksua maksava metsän- omistaja on alueensa yhdistyksen jäsen. Valtuusto on metsänhoitoyhdistyksen korkein päättävä elin. Vaaleissa jokaisella jäsenellä on yksi ääni.

Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajien oma organisaatio Suomessa on 136 metsänhoito- yhdistystä Metsänhoitoyhdistys toimii jokaisessa kunnassa, yli 300 toimipaikassa Yhdistyksissä työskentelee noin 1100 metsäammattilaista ja 650 vakinaista metsuria, lisäksi urakoitsijoita ja yrittäjiä Metsänhoitoyhdistys palvelee metsän-omistajaa kaikissa metsän kasvattamiseen, käyttöön ja omistamiseen liittyvissä kysymyksissä

MTK:n organisaatio v. 2009 156 220 JÄSENTÄ Maaseutu- Metsän- yrittäjät omistajat Maanviljelijät Metsänhoitoyhdistykset (112) Maataloustuottaja- yhdistykset (389) Metsänomistajien liitot (8) Maataloustuottajain liitot (16) Suomen Turkis- eläinten Kasvattajain Liitto Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y. Maaseudun Tulevaisuus

Uskoa tulevaisuuteen on löytynyt Lähde: Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia

Edessä on loistava tulevaisuus, mutta se ei tule itsestään Metsät tuovat mahdollisuuksia niin metsänomistajille, teollisuudelle kuin yhteiskunnallekin. Metsiin pitää panostaa Metsäteollisuuden kehittämiseen pitää panostaa Yhteiskunnan on tiedostettava metsätalouden luonne ja metsänomistajalähtöisyys Metsätalouden kannattavuudesta metsänomistuksen kannattavuuteen Avainasemassa on se, että metsänomistajat saavat avun kaikissa metsään liittyvissä kysymyksissä omasta metsänhoitoyhdistyksestään

Kiitoksia mielenkiinnosta!!