Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tiina Paavola Tampereen museot/ Kokoelmayksikkö
Advertisements

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO – KERTAUSTA JA TEHYN NÄKEMYKSIÄ
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Henkilökohtaisten avustajien työnantajien vertaistukiryhmä
Siiri-Maria Aallos-Ståhl
Aseptinen työskentely
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Henkilöstön virkistysrahan käyttö HUS:ssa
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Turvallinen radiolääkkeiden valmistusprosessi: isotooppilääkkeiden valmistustilat ja puhtaus Kristine Salminen Yliproviisori Lääkealan turvallisuus- ja.
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Aseptinen työskentely
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
SAIRAALOIDEN LÄÄKEHUOLLON AUTOMAATIO
Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo
Lääkkeen antaminen injektiona
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Farmaseutin rooli leikkausosastolla
TBHOI1 BIOANALYYTIKON HOIDOLLINEN TIETO- JA TAITOPERUSTA 5op Osasuoritukset: TBHEP2 Hoidon perusteet 1 op TBLÄÄ2 Lääkehoidon perusteet 1 op TYEA1 Ensiapu.
Ympäristöterveys.
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Seurasuunnittelupäivä Johtokunta Open
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
HAIPRON KÄYTTÖ JA KOKEMUKSET – Turvallisuuspäällikkö Lasse Koste
Sairaala-apteekki Suomessa on 24 sairaala-apteekkia.
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
ASEPTINEN LÄÄKEVALMISTUS SAIRAALA-APTEEKISSA
LÄÄKÄRINKIERTOJEN SUJUVOITTAMINEN OSASTOLLA 11K
Iltapäivän raporttiin käytettävän ajan puolittaminen
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Käsihygienia.
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
Terveyskeskussairaala Osasto 1
LÄÄKEHOIDON TURVALLISuuden parantaminen anestesiahoitotyössä
Kemikaalit ja työturvallisuus
”klick”. Apteekin yhteystiedot saat näkyviin valinnan jälkeen. Lääkkeejakopäivän valinta. ”klick”
SPACELINER L700 KÄYTTÖOHJE
Lääkehuoltoon liittyvä hygienia ja infektioiden torjunta
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
SUBRAPUBINEN KATETRI.
PRE-EVALUAATIO POTILAILLE JA LÄHEISILLE Niina Luomala Riikka Ovaska
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Aseptinen työskentely
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Yhteiset odotukset Me kuuntelemme aina toisiamme ja käyttäydymme kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Me emme ole aggressiivisia toisiamme kohtaan ja pyrimme.
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
IHOTTUMAT.
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
Lääkevastaavien koulutuspäivä
TERVE Piirto-ohjeita GIMP-kuvankäsittelyohjelmalle
Kasvinsuojeluaineiden varastointi ja hävittäminen
Esityksen transkriptio:

Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen Lääkevastaavien koulutuspäivä 30.1.2013 L-PKS Farmaseutti Tiina Hansen

Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen = toimenpide/-piteet ennen kuin lääke on valmis annettavaksi potilaalle lääkkeen lisääminen infuusionesteeseen liuottimen lisääminen kuiva-aineeseen injektionesteen veto ruiskuun

Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen Fimean määräys 6/2012 Sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toiminta - kohta 9.1. Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen ” Lääkkeen käyttökuntoon saattaminen tulee, mikäli mahdollista, tehdä sairaala-apteekissa tai lääkekeskuksessa. Lääke voidaan saattaa käyttökuntoon myös osastolla tai muussa toimintayksikössä noudattaen sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toimintayksikön kanssa laatimia toimintaohjeita.

Käytettävien tilojen ja olosuhteiden tulee olla asianmukaiset ja toimintaan sopivat. Lääkkeet tulee saattaa käyttökuntoon ensisijaisesti erillisessä tähän käyttötarkoitukseen suunnitellussa työtilassa ja kyseiseen toimintaan soveltuvassa suojakaapissa tai isolaattorissa. Lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa tulee noudattaa lääkkeen valmistajan tai myyntiluvan haltijan ohjeita. Erityistä huomiota on kiinnitettävä oikeisiin työtapoihin (esim. hygienia) sekä käytettyjen lääkeaineiden, liuosten ja pakkausmateriaalien yhteensopivuuteen. Lääkkeiden mikrobiologinen ja kemiallinen säilyvyys tulee ottaa huomioon lääkkeiden käyttökuntoon saattamisessa.

Steriilejä lääkevalmisteita käsiteltäessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Tämän lisäksi on varmistuttava käyttövalmiin lääkkeen asianmukaisesta säilytyksestä, käyttöajasta sekä merkinnöistä. Työturvallisuuteen liittyvät lainsäädäntö ja normisto on otettava huomioon sellaisten lääkevalmisteiden käyttökuntoon saattamisessa ja käsittelyssä, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa henkilökunnalle tai potilaalle (esim. radioaktiiviset lääkkeet ja solunsalpaajat)”

Terve työntekijä: ei infektioita, ei ihottumia Toimitaan mahdollisimman aseptisesti: huomio ympäristöön: ikkunat ja ovet kiinni, ylimääräistä liikkumista vältettävä Työskentelytila mahdollisimman tyhjäksi Käsihygienia, käsineet (sekä hengityksensuojain ja myssy) - keskeytykset!

Työtason desinfiointi Steriili liina työtasolle Varataan kaikki tarvikkeet valmiiksi, vältetään koskemasta likaisiin pintoihin Läpäisypinnat desinfioidaan alkoholilla ennen jokaista lävistystä

Avoin tilanne mahdollisimman lyhyeksi Mikrobiologinen puhtaus –ristikontaminaation ehkäiseminen

Lasiampulli (kertakäyttöinen) Bakteerikontaminaation riski kasvaa: - epäpuhtaudet ampullin pinnalla - ei-steriili taitos tai likaiset kädet ampullia avattaessa - lasinsirut - neula koskettaa ampulli suuosaa Suodatinneulan käyttö suositeltavaa huomio! Neulanvaihto

Lävistetyt lagenulat Neulaa ei saa jättää paikoilleen, ei avoimena eikä korkitettuna Spikella lävistettynä kestoaika 24 tuntia Neulalävistyksiä noin 10 kpl/lagenula

Antaisitko tekemäsi lääkkeen läheisellesi? Aseptinen omatunto Antaisitko tekemäsi lääkkeen läheisellesi?

Lähteet: Lääkehoitosuunnitelma Fimean määräys 6/2012: Sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toiminta Aronpuro Kirsi: Aseptiikka – esitys 15.11.2011