Esitelmä FORS:n 30-vuotisjuhlassa 13.11.2003 Reino Hjerppe Ylijohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
Advertisements

Tuulivoimaloiden vaikutus valvontasensoreihin toteutettu tutkimusprojekti Markku Sipilä, VTT.
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Suomen kansantalous 2010-luvulla Juhana Vartiainen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
KIRJASTOPALVELUT 2010-LUVUN SUOMESSA Lahti Hannu Sulin.
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Funktionaalinen tulonjako Suomessa: katsaus tutkimustuloksiin
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Aineen rakenteen standardimalli
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
1 Helsinki University of Technology Systems Analysis Laboratory Evoluutiopelit evakuointimalleissa - Pelastettavien kovan leikin peliteorettinen kuvaus.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
IS-LM -malli crash course
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Tuloksedpalkintajaneuvtoiminta.ppt / Matti Hermunen Virastopuheenvuoro - Tiehallinto Työvirastosta asiantuntijataloksi Entisestä irti, vahvuudet.
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry:n lausunto perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistamisesta.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa ICT-vaikutusarvio eri muutosskenaarioissa.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
Webropol-sovellus tiedon keräämiseen Hanna-Maija Huhtala Kristiina Kurki.
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Viestintäsuunnitelma
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 4 – Janne Nurmi Optimointiopin seminaari - Kevät 2008 Kotitehtävä 4 - Ratkaisu
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
PÄIVYSTYKSEN UUDELLEEN JÄRJESTELY Arto Honkala Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä.
AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA
Tilastokuvaajien tulkinta
Finnish Enterprise Architecture Research
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Taloudellinen katsaus
Arvioinnista arkipäivää
Esityksen transkriptio:

Esitelmä FORS:n 30-vuotisjuhlassa Reino Hjerppe Ylijohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

KVANTITATIIVISTEN MALLIEN KÄYTTÖ VATT:SSA Kvantitatiivisten mallien käyttö VATT:ssa on keskeinen osa työtä. Malleja on kehitetty pitkäjänteisesti ja malliarsenaalia on jatkuvasti laajennettu. Mallien kehittämistyö myös jatkuu intensiivisesti.

Mallien luokittelu Makromallit Mikromallit

Toinen tapa luokitella malleja lakimallit jotka eivät sisällä oletuksia taloudenpitäjien käyttäytymismuutoksista taloudenpitäjien käyttäytymistä kuvaavat mallit staattiset mallit : jotakin ajankohtaa kuvaavia dynaamiset mallit: talouden kehittymisen aikauraa jäljittelevät mallit

Historiasta Vanhinta mallisukupolvea edustaa verotusta ja tulonsiirtoja käsittelevä mikrosimulointimalli TUJA. Sen kehittäminen alkoi jo 1980-luvulla. Malli on otospohjainen (n kotitaloutta käsittävä), yksityiskohtaisesti veroja ja tulonsiirtoja kuvaava malli. TUJA:n avulla voidaan tehdä hyvin nopeasti monipuolisia laskelmia verojen ja tulonsiirtojen muutosten vaikutuksista valtiontalouteen ja kotitalouksien taloudelliseen asemaan. Malli on sekä VATT:n että valtiovarainministeriön käytössä. Sitä käytetään aktiivisesti erilaisten päätösten valmistelussa.

Mikroekonometrinen mallityö Työmarkkinoiden analysoinnissa käytetään mikroekonometrisia malleja. Perustana ovat tilastokeskuksen ja työvoimaministeriön laajat yksilötason aineistot. Aineistot ovat paneeliaineistoja ja näin ollen myös käytetyt mallit ovat luonteeltaan tilastollisten paneeliaineistojen analysointiin soveltuvia ekonometrisia malleja.

Kotitalouksien käyttäytymismallit Mikrotaloudellisia mallityyppejä Näitä on käytetty myös kotitalouksien ja alueiden tulonjaon muutosten analysointiin (LES,AIDS- mallit). Mallit ovat käyttökelpoisia mm. veromuutosten vaikutusten analysoinnissa. Parhaillaan kulutusmalleja kehitetään niin, että niiden avulla voitaisiin analysoida kulutuksen ympäristövaikutuksia (ns. AESOPUS- malliprojekti).

Palvelujen tehokkuutta analysoivat mikromallit Mikrotason malleihin on luettavissa myös julkisten palvelujen tehokkuutta analysoivat DEA-mallit. Niitä on sovellettu erityisesti terveyskeskuksiin ja kouluihin.

YTP-mallit Viime vuosina on voimakkaasti panostettu makrotaloudellisten yleisten tasapainomallien kehittämiseen Puhutaan CGE (computable general equilibrium) tai YTP- (yleinen tasapaino) malleista Mallien taustalla on jo 1800-luvun lopussa kehitetty walrasilainen yleisen tasapainon teoria, jonka matemaattiset ratkaisut luotiin maailmassa 1950-luvun alussa ja laskennalliset numeeriset sovellutukset 1960-luvulla.

Makromallien käyttöalue Mallien käyttöalueena on erityisesti ollut Suomen ilmastopolitiikan kansantaloudellisten vaikutusten analysointi. Yhteistyö VTT:ssä kehitettyjen energiamallien kanssa on tässä ollut välttämätöntä ja intensiivistä. YTP-mallit soveltuvat erityisen hyvin kansantalouden rakennemuutosten analysointiin. GTAP-mallin avulla voidaan analysoida muutoksia kansainvälisessä kaupassa. Sovellutusalueena on ollut mm. tutkia WTO-sopimusten vaikutuksia Euroopan ja Suomen maatalouteen.

Johtopäätökset Päätöksenteko tarvitsee tuekseen kvantitatiivisia arvioita politiikkamuutosten vaikutuksista. Tähän tarkoitukseen kansantaloudelliset mallit ovat välttämättömiä apuvälineitä. Mallien käytön voidaankin arvioida laajenevan tulevaisuudessa. Ohjelmistojen ja laskentatekniikoiden kehitys myötävaikuttaa tähän VATT panostaa nyt myös mallien vuoropuhelun kehittämiseen. Eri mallit lähestyvät samoja ongelmia eri perspektiivistä ja tulevaisuudessa tarvitsemme parempaa tietoa siitä miten eri mallien suhteellisia etuja voidaan entistä tehokkaammin hyödyntää sekä tutkimustyössä että päätöksentekoa palvelevassa taustalaskennassa.

Ongelmia miten ymmärtää päätöksentekoa? vuoropuhelu käyttäjän kanssa ihmisen ja yhteisöjen (mm. julkisen vallan) käyttäytymisen teoria tunnetaan vielä puutteellisesti siis: mitä olikaan rationaalinen päätöksenteko?