ONKO OLEMASSA TILAUSHISTORIAN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – Pirjo Tuomi.
Advertisements

Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Kokemuksia historiakerhosta
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
HISTORIALLINEN SANOMALEHTIKIRJASTO SANOMALEHTIKIRJASTO TIEDON LÄHTEENÄ
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija.
Metodologian ja menetelmien valinta
Miten myydä juttu profaaniin lehteen?
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
OpinTori Marjatta Jomppanen Giellagas-instituutti.
Tutkijakoulutuksen jatkokurssi, Lääkäripäivät Kirjoittaminen ja julkaiseminen Prof. Annamari Ranki HY/ HYKS.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
KOLMASULOTTUVUUS.FI JA KIRJASTOT Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Kirjastot.fi.
VINKIT HAASTATTELIJALLE
Hyvä PowerPoint-esitys
Rakenteen ja ilmeen määrittelystä konseptissa. Konseptisuunnittelu Konseptisuunnitelman sisällöstä Konseptisuunnitelmassa kuvaillaan Projektin tausta.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
© Silander 05 Oppimisaihion suunnittelutyökalu lähtien OPSin tavoitteista.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
 Miksi näitä kirjoitetaan?  Status  Juhla(vuosi)  Pelko tiedon menettämisesta  Markkinointi, matkailu  Kuka kirjoittaa? - tarvitaanko kaupallista.
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
FT, yliopistonlehtori Reija Satokangas
Teoria ja metodi 3. luento tapahtumahistoriasta annalismiin.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
II Hankkeet, niiden toteuttaminen ja käytäntö
HISTORIAN KÄYTTÖTAPOJA Lehtijutut, mainokset, sisällöntuotanto nettiin Esitelmät, asiantuntijalausunnot.
Historiantutkimus on tulkintaa, ymmärrettäväksi tekemistä ja kokonaisuuden luomista. Kokonaisuus on ristiriidaton ajatusrakennelma menneisyydestä. Historiankirjoittajan.
Ympäristöaiheisten lehtijuttujen vertailua - Turun Sanomat tammikuussa 1955 ja 2005 Jussi Pukkila Tutkielmasuunnitelma.
YHDISTYSHISTORIAT Keskusjärjestöhistoriat, kylähistoriat, sukuhistoriat, talohistoriat . . Kuva:
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Välitä nuoresta – älä välitä alkoholia alaikäiselle 17/4/2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke.
Tutkimusseminaarin luento Historian tutkimusprosessi.
Mitä historia on?.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Mistä saa hyvää aineistoa? Gradunteon eväät -infotilaisuus
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
RAAMATUN TUTKIMUS.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
KIRKKOHISTORIA Mitä se on ja miten sitä tutkitaan?
Havaintomatriisin suunnittelusta Ennen havaintoaineiston tallennusta kannattaa listata mitä muuttujia SPSS:ään syöttää. Listattavia asioita ovat mm kuvaava.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
Teknikmagasinet Puhelimenkuoret.fi Gigantti
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
Ykkössuunnitelma ja varasuunnitelmat
MITÄ HISTORIA ON? Johdantoluku, s. 8–13.
Datan metadata - mitä metadata on ja miksi sellaista tarvitaan?
Sukututkimuksen alkeet
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Psykologia on tiede.
Mitä historia on?.
Aineistosta kirjoittaminen
Aakkosnumeerinen tieto
Aineistotyyppi työpaja
Espoon kaupunginmuseon museoarkiston palvelut yhdistyksille
Esityksen transkriptio:

ONKO OLEMASSA TILAUSHISTORIAN METODIA? MITÄ MENETELMIÄ ON KÄYTETTÄVISSÄ? Historiantutkimus on tulkintaa, ymmärrettäväksi tekemistä ja kokonaisuuden luomista. Kokonaisuus on ristiriidaton ajatusrakennelma menneisyydestä. Historiankirjoittajan on itse se luotava. Se on rekonstruktio. Ja on muistettava ettei ole yhtä ja ainoaa totuutta.

Tilaushistorian tutkijan apuvälineet Tutkimuskirjallisuus Paikallishistoriat Lähitieteet Kaunokirjallisuus Dokumentit Museot ja kirjastot Ihmiset Agricolan aineistot ja työkalut Ja lähteet

Tutkimuskirjallisuus Oppaat Yleisesitykset tietysti, sellaiset kuin Suomen historia Suomen maatalouden historia, Suomen kirkon historia, Arjen historia Erityistutkimukset esim. paikkakunnan historiasta: vaikkapa suojeluskunnan, koululaitoksen tai seurakunnan historia 2) osana jotain laajempaa alueellista kokonaisuutta

”Rinnakkais”historiat Vertailu on välttämätöntä! - erityisen ja tavallisen erottaminen - selittäminen Auttavat lähteiden äärelle Malliksi tai varoitukseksi

Vertailun tärkeys OMANKYLÄN YHDISTYS Osana ”ei mitään”?

Oma tutkimuskohde yleiseen kehitykseen OSANA SUOMEN HISTORIAA OMANKYLÄN YHDISTYS OSANA KOKO KUNNAN HISTORIAA

Miten ja MIKSI Omankylän Yhdistys on erilainen? VALTAKUNNALLINEN TOIMINTA NAAPURIKYLÄ KOLMOSEN YHDISTYS OMANKYLÄN SEURA OMANKYLÄN YHDISTYS NAAPURIKYLÄN YHDISTYS NAAPURIKYLÄ KAKKOSEN YHDISTYS

VERTAILUSTA ON MONEKSI Vertailua tarvitaan jo tutkimuskysymysten muodostamisvaiheessa Vertailua tehdessä on tärkeää määritellä tutkimusyksiköt = yhteismitallisuuden ongelma On erotettava tehdäänkö vertailua tutkimuskirjallisuuden avulla vai perehtymällä lähteisiin? On pohdittava, onko vertailu yksi tutkimustehtävistä? Vertailu voi olla metodi jos sitä käytetään systemaattisesti ja jos tutkija on tehnyt sitä koskevia tutkimuksellisia valintoja VERTAILUSTA ON MONEKSI

kutsuntaluetteloon merkittyjä poissa kutsunnoista Amerikassa % poissaolleita 1899 57 6 4 11 1900 54 12 3 22 1901 50 1902 66 7 1903 63 17 27 1904 52 18 14 34

Lähitieteet Sukututkimus Arkeologia Kansatiede Nimistöntutkimus Mitä muita? luonnontieteet murretutkimus

Ihmiset Paikalliset harrastajat Historiatoimikunta Kotiseutuyhdistykset Haastateltavat Kollegat

Haastattelu (juttutuokio, keskustelu) Haastateltavien valinta: keskeisiä toimijoita eri tasoilta ja eri ikäisiä Haastattelemaan vasta kun tiedät, mitä kysyä Ryhmä- vai yksilöhaastattelu? Teemahaastattelut Haastattelurunko Nauhoitus ja haastattelukortti Tietojen/kertomusten/juttujen ajoitus ”Lähdekriittiset” kysymykset

Testaa nauhuri/sanelin etukäteen Kuuntele haastateltavaa Informantti on enemmän äänessä kuin haastattelija Tarpeeksi aikaa Litterointi? Haastateltavan tiedot (asema suhteessa aiheeseen, aika, jota haastattelu koskee, syntymäaika) Mahdolliset haastattelun käyttörajoitukset

Museot Melkein jokaisella kunnalla on oma kotiseutumuseonsa Lisäksi on paljon erikoismuseoita Ja kannattaa muistaa myös maakunta/kotiseutukokoelmat kirjastoissa ja digitoidut aineistot

Agricola Ei Wikipedia! Netissä paljon muuta käyttökelpoista Kronologioita Esim. Meteri-sovinto Rahanarvotaulukko (kaava: tilastokeskuksen linkki)

Sanomalehdet Historiallinen sanomalehtikirjasto - Projekti digitoi kaikki Suomessa vuosina 1771-1910 ilmestyneet. (Kansalliskirjasto) esim. Maaseutukirjeet ja pitäjänkuvaukset (ÅT) Paikalliset lehdet Lehtien arkistot: kuvia

Tekstin elävöittämiseen, ajankuvan luomiseen, paikallisten taloudellisten piirteiden etsimiseen, arjen historiaan sanomalehdet ovat erinomaisia! Mainokset arjen historian lähteenä http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/70735#?page=4 Ilmatilat voivat selittääkin jotain http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/750498#?page=8 Hinnat kertovat rahanarvosta http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/455720 Römppä on esimerkki ilmiöstä josta kirjallista tietoa löytyy oikeastaan VAIN lehdistöstä http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/515092#?page=3

Kaunokirjallisuus ja Elokuvat (Elokuva-arkisto, Finlandia- katsaukset) 1949 Dokumentit Elävä arkisto: Helsinki 100 vuotta sitten Rovaniemen jälleenrakennus Antavat apua ajankuvan luomisessa. Voivat olla kyllä myös lähteen asemassa.