ENO – ENNAKOIVA OHJAUS TYÖELÄMÄSSÄ Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari 30.3.2010 Helsinki Tarja Liljeroos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä
Advertisements

TUOTTAVAan aikuiskoulutuksen toimintamalliin
Perehdyttämällä ja ohjaamalla osaajaksi – räätälöity työssäoppiminen
VERSOT – Verkkosuomea maahanmuuttajille –
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä
• Verkostossa mukana: –Tampereen Aikuiskoulutuskeskus –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto – Vaasan aikuiskoulutuskeskus – Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus.
Vaasan Ammattikorkeakoulu
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä. Hankkeen tavoitteet Työelämän ohjaustarpeiden tunnistaminen ja määritteleminen Tuotteistaa ja mallintaa verkostoyhteistyössä.
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
PK-YRITYSTEN HSE-PALVELU Yrityksen kehittämispalvelu, josta yritys saa apua  terveys- (Health),  turvallisuus- (Safety) ja  ympäristö (Environment)
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Oulun kaupunki: oppilaanohjauksen kehittäminen Oppilaantuntemus oppimisen ja ohjauksen rakennuspuina Työelämä perusopetuksen oppimisympäristönä.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut – Kainuun ammattiopisto
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Tuetun oppisopimuksen kehittäminen Etelä-Suomen verkostohanke Hankkeen aloitusseminaari Ulla Poutiainen
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Pilotoinnin tavoite Tavoitteena on testata kriteeri- ja arviointiprosessiehdotusten toimivuutta ja tunnistaa niihin.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
INTIA VERKOSTO JA SKILLS Lajipäällikköpäivät Tapio Kattainen.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS–JA PALVELUTEHTÄVÄ hanke-esittely: Työelämäohjauksella voimavarat käyttöön ja tukea kehittämistyöhön VOIMIKS -hanke Sirkka Peltola.
Kuuluu valtakunnalliseen Opin ovi –perheeseen Toiminta-aika Toimijat: Länsirannikon koulutus Oy WinNova Satakunnan koulutuskuntayhtymä.
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Hotel Arthur Kommenttipuheenvuoro Tuovi Manninen erityisasiantuntija.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
OSVIITTA – työelämän palvelupiste  –  Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan seutukunnat: Kaakkois- Satakunta, Pohjois-Satakunta, Pori ja.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
Innova Länsi-Suomen akk
TUOTTAVA-hanke Koulutustuotteista työelämälähtöiseen palvelutarjoomaan.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Ohjausta, kasvatusta ja suojelua kehittämään II (OKS II) –hanke
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Ohjaus seminaari Jyväskylä Tuija Rantanen & Anne Vaahtio Innova Länsi-Suomen aikuiskoulutuskeskus Verkottuva kumppanuus aikuisohjauksessa.
Osaava Itä-Suomi -verkosto Osaava Itä-Suomi hankkeen kuvaus Osaava Itä-Suomi hanke on viiden itäsuomalaisen aikuiskoulutustoimijan yhteinen Työelämän kehittämis-
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Timo Katajainen Tampere Kummiyritystoiminta Liedossa.
Itä-Uudenmaan Opin Ovi Läroporten i Östra Nyland Hankkeen esittely.
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittäminen Ammattikoulutuksen johdon seminaari
DIGIJOUJOU Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin Tavoite: Uusi digipedagogiikka, joustavat opintopolut.
KOHTAAMO – Ohjaamojen ja nettiohjauksen kehittämisen tuki
HUIPPU Elokuu 2017.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
HENKILÖSTÖJOHDON ILTAPÄIVÄ
Globaaliin toimijuuteen valmentaminen -valtionavustushaku
Sähköinen osaamiskysely oppilaitoshenkilöstön koulutus- ja oppisopimusosaamiseen Parasta Palvelua kehittämisohjelma marraskuu 2018.
Esityksen transkriptio:

ENO – ENNAKOIVA OHJAUS TYÖELÄMÄSSÄ Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Tarja Liljeroos

YLEISTÄ ENO- HANKKEESTA Opetushallituksen rahoittama työelämän kehittämis- ja palvelutehtävään liittyvä verkostohanke Rahoitus myönnetty Kumppaneina 18 aikuiskoulutuskeskusta ympäri Suomea, jatkavia 17 Koordinoijana Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Painopistealueena ohjausosaamisen kehittäminen työelämälähtöisesti

ENO-TOIMIJAT JA TOIMINTAMUODOT ENO toimii kolmessa eritasoisessa verkostossa: 1.paikallinen ja alueellinen verkosto 2. ammattialan verkosto viidellä eri ammattialalla: Kauppa ja hallinto: Takk, Kiipula Vantaa, Salpaus Logistiikka: Takk, Edupoli, Kouvola, Sataedu Huittinen Teknologiateollisuus:Innofocus,Valkeakoski,P-Karjala Puhdistuspalvelu- ja ravitsemusala: Forssa, Sedu Seinäjoki, Amiedu, Winnova Sähkö-, rakennus- ja ympäristöala: Hyria, Timali Raisio,Vaasa,Sataedu Kankaanpää

ENO- TOIMINTAMUODOT 3. valtakunnallinen verkostotyö ENO-verkostohankkeen etuja: + kaikki kumppanit aikuiskoulutuskeskuksia + kaikilla kumppaneilla ohjauskokemusta + kaikilla erittäin laajat yritys- ja muut työelämätoimijaverkostot + yhteinen ymmärrys tavoitteista ja haasteista + toisilta oppiminen ja opitun soveltaminen + kyky joustaviin ja ennakoiviin ohjausratkaisuihin yrityksille

KEHITTÄMISTYÖLLÄ TULOKSIIN IKKUNA AUKI OPPIMISEEN Työelämälähtöinen koulutusvalmennus yrityksille Edistää metallialan osaajien työllistymistä valmistumisen jälkeen Ryhmämuotoinen, 5 pv:n työelämävalmennuskurssi Myös henkilökohtaista ohjausta Yhteistyössä metallialan yritysten kanssa

KEHITTÄMISTYÖLLÄ TULOKSIIN PUHDISTUSPALVELU- ALAN ohjaus- ja seurantaryhmän käynnistäminen Koulutuksen ja työelämätarpeiden yhteensovittaminen TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS Painettu, sovellettavissa eri aloille TYÖHÖNVALMENNUKSEN PILOTOINTI Etsitty tapoja lisätä ohjausta työpaikalla Pitkäaikaistyöttömille

KEHITTÄMISTYÖLLÄ TULOKSIIN ENO tukee yrityksiä myös muutostilanteissa: PEREHDYTTÄMIS- JA MENTOROINTIOHJAUS PALVELU yritysten muutostilanteisiin: lomautus/yt-neuvottelut /irtisanominen Lomautettuna olevat valmennettiin uusien työtehtävien oppimiseen

ENNAKOIVALLA OHJAUKSELLA ETEENPÄIN Ohjauspalvelujen tarve selvästi kasvanut yrityksissä taantuman aikana ENO KEHITTÄÄ mm.: Uusia rekrytointi- ja perehdytysmalleja Uusia välineitä työpaikkaohjaukseen < sosiaalinen media Muutosturvakoulutusta Ohjauksen välineitä yt- ja irtisanomisneuvotteluihin Ennakoivaa puuttumista tukemaan opintojen suorittamista loppuun (nuoret aikuiset)

ENO on oppiva verkosto EK:n Oivallus: ” Tulevaisuudessa haasteet ratkotaan oppivissa verkostoissa” Pidetään yhteyttä! Tarja Liljeroos ENO-koordinaattori Tampereen Aikuiskoulutuskeskus