Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöjen yhdistymishanke.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
LAPSEN ÄÄNI -hanke Etelä-Kymenlaakson perhepalveluverkosto
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Hyvinvointi Kannus Sosiaali ja terveys Liikunta Kulttuuri
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Koulutus, kulttuuri, taide ja valtion kotouttamisohjelma Marjo Mäenpää Opetus- ja kulttuuriministeriö FARO ry. seminaari
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
Osatyökykyiset ja työelämä
Taide ja kulttuuri vanhustyössä Keinu taiteilijat vanhustyön arjessa väliseminaari Seppo Väänänen Uusi kehittyvä ”rajaton” ilmiö.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
SUOMEN GERONOMILIITTO RY Työelämän edustaja ja uusi tulokas vanhustyön kentällä Arvot ja perustehtävä - ikääntyvien hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden.
Aikuistyön yksikkö aikuistyön päällikkö Antti Hytti.
Kulttuurin toimintaympäristön muutokset Ditte Winqvist Erityisasiantuntija Opetus- ja kulttuuriyksikkö Päivitetty
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
Willa Wanhan kulttuuri Kajaani Kulttuuri ”tietylle ihmisryhmälle ominaista käytöstä, tapoja ja historiaa” ”tietylle ihmisryhmälle ominaista.
Nuorista voimaa ja osaamista alueelle Mikkelin Tiedepäivät 2010 Katja Komonen, tutkimusjohtaja Juvenia – Nuorisoalan osaamiskeskittymä.
Tanssin soveltava käyttö - määritelmiä ja mahdollisuuksia Luento seminaarissa Tikkurilassa Jukka Virtala Tanssitaiteilija, opettaja Läänintaiteilija.
Turun kulttuuritoimen sopimusohjaus
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
 Hyvinvointi on ihmisen fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa  Hyvinvointi syntyy ihmisen itsensä, hänen läheistensä,
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary © 2012.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Strategiaperusta ja ohjelmat
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kuntoutuksen Living Lab suomalaisen yhteiskunnan vahvistajana
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Mielenterveystyön kehittämissuunnitelma
Järjestöjen sote- ja maakuntapäivään
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
ESR-toimijoiden verkostoitumistilaisuus
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mitä seuraavaksi? Maria Salenius Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Tiekartta hyviin lähiöihin
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Esityksen transkriptio:

Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö 17.3.2014

Peruslähtökohta tulisi olla tämä: Kulttuuri on oleellinen osa hyvinvointiyhteiskuntaa Kunnan rooli on yhä enemmän: YHTEENSAATTAJA MAHDOLLISTAJA KOORDINOIJA Ditte Winqvist 22.2.2017

Taide- ja kulttuuritoiminta vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin Taiteelliset elämykset ja taidenautinnot sellaisenaan antavat elämään merkityksiä ja tyydyttävät inhimillisiä tarpeita. Taide virkistää aisteja ja rikastuttaa elämysmaailmaa. Taiteella ja kulttuuritoiminnalla on todettu yhteys hyvään terveyteen, parempaan työkykyyn ja hyvän elämän kokemuksiin. Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä ja verkostoja, jotka auttavat hallitsemaan elämää paremmin. Taide, arkkitehtuuri ja sisustaminen tekevät elinympäristön viihtyisämmäksi. Kaunis ympäristö ja luonto virkistävät ja voivat edesauttaa kuntoutumisessa. Kulttuuritoiminta EHKÄISEE ENNALTA ongelmien syntyä

MIKSI? Taide- ja kulttuuritoiminnan vaikutukset ovat ”näkymätöntä sosiaalipolitiikkaa”. (tutkija Antti Karisto 1998) Taidelähtöisiä menetelmiä voidaan menestyksellisesti käyttää esim. lastensuojelutyössä, nuorisotyössä, muistisairaiden hoidossa, vanhustyössä, mielenterveystyössä ja työyhteisöjen kriisien ratkaisemisessa voimaannuttavat ja parantavat itseluottamusta voivat lisätä ihmisten kapasiteettia ja nostaa esiin uusia kykyjä ja resursseja Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä ja verkostoja -> parantavat elämän hallintaa. 22.2.2017 Ditte Winqvist

Työn onnistumisen edellytykset Toiminta siirtyy osaksi kunnan jokapäiväisiä käytäntöjä. Kehitetään alueellisia yhteistyömalleja ja tavoitteita. Vaihdetaan kokemuksia ja levitetään osaamista. Paikallistason sitoutuminen toimintaan. Taide ja kulttuuri integroituneena kaikkien sektoreiden palvelutuotantoon. Päätöksiä, rakenteita, koordinointia ja johtajuutta Palvelun hankinnan helppous ja sujuvuus. Yhdessä kehitetyt palvelut ja tuotteet. 22.2.2017 Ditte Winqvist

Kulttuurin toimiala laajenee Taide- ja kulttuuripalvelujen kosketuspinnat monipuolistuvat Hyvinvointi ja elämänlaatu Luovat toimialat Kulttuuritoiminta Taide Ennaltaehkäisevä toiminta Syrjäytymisen ehkäisy Harrastajat Oppilaitokset Alueen elinvoimaisuus Taiteilijat Yhdistykset Monikulttuurisuus Taidelaitokset Identiteetti Työhyvinvointi Osallisuus Yhteisöllisyys Sivistys Sosiaalinen pääoma Elämyksellisyys Suomen Kuntaliitto Ditte Winqvist 22.2.2017

Kulttuuri ja hyvinvointi Mistä oikeasti puhumme ja mitä tarkoitamme? Onko kaikki kulttuuritoiminta laskettava hyvinvointi-toiminnan alle? EI sitä määrittelevät mm. nämä asiat: Toiminnan sisältö Toiminnan kohderyhmä Toiminnan tavoitteet Kulttuurisen hyvinvointitoiminnan määritelmä Toiminnalla on kulttuuristen tavoitteiden rinnalla joku muu julkilausuttu yhteiskunnallinen tavoite. Toiminta on räätälöity erityiselle kohderyhmälle Työhyvin-vointi Lapset Nuoret Kulttuuri- perintö Kulttuuri arjessa TAIDE ja KULTTUURI Seniorit

Rajapinnoilla tapahtuu mielenkiintoisia asioita Terveys ja hyvinvointi Alueiden kehittäminen Monikulttuurinen yhteiskunta Vastaanottamisen ja tuottamisen raja hälvenee. Omatoimisuus ja osallisuus ovat vahvassa nousussa. 22.2.2017

Kulttuurin ja taiteen infra avainasemassa Miten kulttuuri- ja taidelaitokset vastaavat haasteeseen palvella laajempaa aluetta ja olla aidosti osaa ympäröivää yhteiskuntaa? Miten palvelut viedään lähelle ihmisten arkea? Lapset ja nuoret Ikääntyvät Aikuisväestö OSALLISSUUS ja AKTIIVISUUS Kyetäänkö kanavoimaan kuntalaisten mukanaoloa ja osallisuutta kulttuurin eduksi? Osataanko nähdä kuntalaiset voimavarana eikä vaan kohteena? [pvm] Etunimi Sukunimi titteli | Tapahtuma