Ammatillinen koulutus muutoksessa Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Advertisements

Aikuiskoulutuksen tulevaisuuden suuntia Nuorten aikuisten osaamisohjelman työseminaari III
Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Laatustrategian toteuttaminen: Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin.
Uudet linjaukset ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Pedagoginen kehittäminen Tavoitteet vuosille
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Suomalainen koulutusjärjestelmä
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Koulutuspoliittiset ajankohtaisasiat Mika Tammilehto
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Hallitusohjelman haasteita koulutusjaoston kannalta Mika Helva
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄT 2014 Turku 8.10.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Yleissivistävän ja lukiokoulutuksen haasteet lähivuosina
Valtionosuusuudistus 2010
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Ammatillisen koulutuksen rahoitus Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos Seija.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Ammatillisen koulutuksen viennin edistäminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Suomen koulutusjärjestelmä
Ammatillinen koulutus ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
OPPISOPIMUSKOULUTUS EUROOPASSA. Oppisopimuskoulutuksen mallit Saksalainen perinne –Duaalijärjestelmä Oppimisympäristöt Hallinto Tanskalainen ”voileipämalli”
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Jouni Lehto 1 Tietopuolinen koulutus ja näyttötutkinto oppisopimuskoulutuksen laadun tukena.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Lukio- ja ammattikoulutuksen rahoitus ja rakennemuutokset Koulutusjohtaja Susanna Tauriainen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
1 Oppisopimuskoulutuksen laadun kehittäminen, työryhmän tuloksen esittely, rahoitusjärjestelmä ja muut ajankohtaiset asiat Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN REHTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja tiedonkeruu – ajankohtaiskatsaus Laskentapäällikkö.
Sajon seminaari Riika Reija Lepola. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteet Ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallinen merkitys.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUU – AJANKOHTAISTA KOULUTUKSESTA Koulutuspolitiikan asiantuntija Soile Koriseva Metsäteollisuus ry.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Kehittämissuunnitelma ja ennakointi Päijät-Hämeen ennakointiverkosto
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
OSMo Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin –projekti
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Sivistystoimiala Kuukausiraportti
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Ammatillinen koulutus muutoksessa Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Rakenne- ja rahoitusuudistus - tilanne Toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkon ja vapaan sivistystyön ylläpitäjäverkon uudistaminen. HE eduskunnassa. Ammatillista perus- ja lisäkoulutusta sekä lukiokoulutusta koskevan säätely- ja rahoitusjärjestelmän uudistaminen. HE eduskunnassa. Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistaminen. HE vahvistettu ja lainsäädäntö voimaan 1.8.2015. Näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen. HE-luonnos ollut lausunnolla. Vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitusuudistus. Tavoitteena luoda laadun ja vaikuttavuuden varmistamiseksi riittävän elinvoimaiset ja vahvat vapaan sivistystyön ylläpitäjät. HE ollut lausunnolla, työryhmän määräaika 15.12.2014.

Toisen asteen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje sekä koulutukseen ja vapaaseen sivistystyöhön kohdennetut menosäästöt (n. 260 M€). Tavoitteena vahvat koulutuksen järjestäjät ja ylläpitäjät, jotka kykenevät vastaamaan työelämän, yksilöiden ja yhteiskunnan muuttuviin ja kasvaviin osaamis- ja koulutustarpeisiin. Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön verkon tiivistäminen. Koulutuksen järjestäjien perustehtäviä ei muuteta, ohjaus, säätely ja budjettirakenne samoin nykyisen mallin mukaisesti Koulutuksen järjestämisluvat uudistetaan 1.1.2017 lukien, vapaan sivistystyön osalta tutkitaan taloudelliset edellytykset

Järjestäjä- ja ylläpitäjäverkko Ammatillinen perus- ja lisäkoulutus Järjestäjäverkko muodostuu monialaisista, koko ammatillisen koulutuksen palveluvalikoiman kattavista koulutuksen järjestäjistä ja erikoistuneista koulutuksen järjestäjistä (esimerkiksi aikuiskoulutus tai toimiala). Koulutuksen järjestäjä voi lupiensa puitteissa kohdentaa koulutusta joustavasti koulutustarpeen mukaisesti. Erityisin perustein voidaan koulutustehtävä antaa hakijalle, jolla ammatillisen koulutuksen lisäksi riittävästi muuta koulutustoimintaa (esim. vst). Järjestäjän tulee profiloitua ja erikoistua strategiansa mukaisesti esim. kohderyhmän tai toimialan perusteella.

Yleiset periaatteet Turvataan opiskelijoiden jatko-opintoihin sekä työelämän tarpeisiin vastaavan koulutuksen alueellinen saavutettavuus. Säätely- ja rahoitusjärjestelmiä uudistetaan niin että ohjausvaikutus on nykyistä vahvempi. Ammatillisen tutkinnon suorittaneet ohjataan pääsääntöisesti näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen. Verkko rakentuu vahvoista koulutuksen järjestäjistä ja ylläpitäjistä, jotka palvelevat laajaa aluetta, väestöpohjaa, toimialaa tai muuta koulutustarvetta, selkeä työnjako alueella. Lupia myönnettäessä otetaan huomioon mm. väestö- ja opiskelijapohja, opiskelijamäärä, työvoiman tarve ja osaamistarve, opetuskieli, koulutukseen hakeutuminen ja alueen koulutustarjonta, huomioon myös valtakunnallinen koulutustarve Opetuskieli on joko suomi tai ruotsi

Arvioidaan ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen, lukiokoulutuksen ja vst:n kokonaisuutta, huomioidaan myös mahdollinen perusopetus ja taiteen perusopetus. Saavutettavuus: nuorilla tasapuoliset mahdollisuudet hakeutua joko lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen, edistetään nuorten oppisopimuskoulutusta. Järjestäjällä/ylläpitäjällä oltava taloudelliset edellytykset toteuttaa koulutus laadukkaasti ja tuloksellisesti, vakavaraisuus. Järjestäjällä oltava koulutustehtävän edellyttämä vahva osaaminen, henkilöstö, toimivat ja ajanmukaiset pedagogiset prosessit ja oppimisympäristöt, tilat ja välineet ja yhteistyösuhteet. Keskeiset periaatteet ylläpitäjäneutraliteetti ja opiskelijoiden vapaa hakeutumisoikeus. Päätös perustuu ennalta määriteltyihin kriteereihin ja kokonaisharkintaan.

Kriteerit: ammatillinen peruskoulutus ja ammatillinen aikuiskoulutus Alueellinen ja/tai valtakunnallinen koulutustarve alat, laajuus, kieli paikkakunnat Pitkän aikajänteen ammatilliset ja taloudelliset edellytykset omistajatahot, hallinto, sisäinen valvonta, riskien hallinta, tilinpäätösasiakirjat, selvitys vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta toimintaa aloitettaessa ja seuraavina viitenä vuotena laatutekijät osaaminen, oppimisympäristöt toimivat työelämäsuhteet yhteistyö alueen korkeakoulujen kanssa ja muiden koulutuksen järjestäjien ja työelämän kanssa Koko toiminnan kattava toimintajärjestelmä ja laadunhallinnan menettelyt miten varmistetaan koulutuksen korkea laatu miten varmistetaan opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu

Aikuiskoulutustehtävä: Osaaminen näyttötutkintojen järjestämisessä ja henkilökohtaistamisessa Näyttötutkintojen ja valmistavan koulutuksen määrä, näyttötutkintojen järjestämisen ja valmistavan koulutuksen henkilökohtaistamisen laatu Toteutunut työelämäyhteistyö ja työelämän kehittäminen Toteutunut tv-koulutus MAPA osaamispalveluiden ja työelämän kehittämistoimien määrä Kokemus lyhytkestoisen ammatillisia valmiuksia edistävän koulutuksen järjestämisestä ml sertifikaattikoulutukset Oppisopimuskoulutus: Kokemus oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä ja oppisopimusten määrä. Nuorten mahdollisuudet opiskella oppisopimuskoulutuksessa ja joustavat opintopolut oppilaitosmuotoisen ja oppisopimuskoulutuksen välillä.

Toisen asteen koulutuksen rahoituksen uudistaminen Rahoitus perustuu jatkossa valtion talousarvioon (kustannuspohjasta luovutaan). Rahoitusta tarkistetaan kustannusten nousuun perustuvalla indeksillä. Rahoitus muodostuu perus-, suoritus- ja vaikuttavuusrahoituksesta. Rahoitusosuuksien keskinäiset painoarvot ja niissä huomioitavat suoritteet vaihtelevat eri koulutusmuodoissa. Rahoitus perustuu pääsääntöisesti aiempina vuosina toteutuneisiin suoritteisiin tai suoritteiden keskiarvoon. Lukio- ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaperusteista perusrahoitusta enintään 3 vuoden ajalta (tutkinnon suorittaneet 2 v). Siirtymäkausi: asteittain vuodesta 2017 alkaen, aluksi perusrahoitus suurempi, lopulliset prosenttiosuudet käytössä ammatillisessa peruskoulutuksessa 2021 ja muissa koulutusmuodoissa 2020

Ammatillisen peruskoulutuksen rahoitusuudistus Perusrahoitus 49% opiskelijavuodet (järjestämisluvan opiskelijamäärään asti) koulutusalan tai tutkinnon mukaan määräytyvä rahoituskerroin erityisopetuksen painokerroin Suoritusrahoitus 45% tutkinnot, tutkinnon osat, valmistavan koulutuksen osat tutkinnon osien laajuuden painokerroin (osaamispisteet) koulutustasokerroin (vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevat) Vaikuttavuusrahoitus 6% tuloksellisuusindeksi valtakunnallinen opiskelijahyvinvointikysely työssäoppimispalaute opintojen keskeyttämisen vähentäminen (läpäisyn vuosittainen kasvu)

Oppisopimuskoulutuksen rahoitusuudistus Perusrahoitus 49% (perustutkinnot) tai 35% (lisäkoulutus) opiskelijavuodet (tehollinen oppisopimusaika) koulutustasokerroin lisäkoulutuksessa erityisopetuksen painokerroin Suoritusrahoitus 47% (perustutkinnot) tai 61% (lisäkoulutus) tutkinnot, tutkinnon osat tutkinnonosakerroin (tutkinnon osan laajuus) koulutustasokerroin (vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevat) Vaikuttavuusrahoitus 4% opiskelijahyvinvointikysely opiskelijan työelämäpalaute tutkinnon suorittaneet aloittaneista

Toisen asteen rakenne- ja rahoitusuudistus, aikatauluja 12/2014 HE:t eduskuntaan 1.1.2015 Lakimuutokset vahvistettu 01/2015 OKM:n ohje järjestämislupien hakemisesta 09/2015 Järjestämislupahakemukset 01-04/2016 Päätökset järjestämisluvista 01/2017 Uudet järjestämisluvat voimaan