Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Tupakka ja ympäristö.
Ilmastonmuutos, politiikan muutos ja joukkoliikenteen muutos
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Ilmastoseminaari Keuda-talossa
Monikäyttöinen paperi
Kestävä kehitys 1  Jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta  Maailmanlaajuisesti  Alueellisesti  Paikallisesti  Tavoitteena turvata hyvät elämisen.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
luonnontieteellinen tausta
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
mieluummin useampikin?
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Talousmetsän kierto Talousmetsän kierto – oppimateriaali perusopetukseen ( , päivitetty 06/2012) Lisätietoja: Taustatietoa ja linkkejä löytyy.
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Riittääkö Suomessa puu? Kevät 2015
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Lajittelupeli Rakennusala.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
MINÄ URHEILEVAN LAPSEN VANHEMPANA!
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Paavo Laurila, Tiina Pikki, Tiia Ervasti, Olavi Laakso Kokki 1
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Maapallon muuttuva ilmasto
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Sääntely luonnon elinvoimaisuuden turvana biotaloudessa? Annukka Valkeapää, VTT, Metsäasiantuntija WWF Suomi Sääntelystä biotalouden edistäjä
ENERGIAN TUOTANTO SUOMESSA. SUOMEN TÄRKEIMMÄT ENERGIANLÄHTEET Puupolttoaineet: Energiakäyttöön puun kuori, sahanpuru ja mustalipeää. Myös oksat ja kannot.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Energiavuosi 2016 Kaukolämpö
Kaukolämpö 2016.
Ilmastonmuutos.
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Ilmastonmuutos.
Tulevaisuuden energiantuotanto
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2016 (milj.m3)
13. Ilmastonmuutos.
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
Lämpö energiamuotona Lämpövoimakone muuttaa lämmön mekaaniseksi energiaksi. Lämpövoimakoneita: lämpövoimalaitokset, auton polttomoottori. Energian huononeminen.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2017 (milj.m3)
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
Esityksen transkriptio:

Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?

2/(13) Mikä on metsien rooli? METSÄ 10 % MUU 20 % MERI 70 % METSÄ 42 % MUU 21 % MERI 37 %

3/(13) CO 2 ENNENNYT TAVOITE AIKAJANA ONGELMAMME ON TÄSSÄ

4/(13) Ihmistoiminnan seurauksena vuodessa CO 2 :a vapautuu ilmakehään seuraavasti: metsitetyt maat ja valtameret sitovat 60 % Ihmiset ja hiilenkierto TEOLLISUUS 14 % MAATALOUS 14 % LIIKENNE 14 % RAKENNUKSET 8 % MUUT 8 % ENERGIA 24 % METSIEN HÄVITTÄMINEN 18 % 40 % jää ilmakehään

5/(13) IHMINEN Tarvitsee ympärilleen CO 2 ja muiden kaasujen muodostaman suojakerroksen pidättämään lämmön maapallolla TILANNE PAHENEE ELLEI ASIAAN TULE MUUTOSTA RATKAISU: vähemmän ruokaa, enemmän liikuntaa RATKAISU: vähemmän CO 2 päästöjä, enemmän CO 2 sitomista Jos syö enemmän kuin kuluttaa Ensimmäisenä oireena lihominen, vähitellen haitallisia vaikutuksia terveyteen alkaa ilmetä MAAPALLO Jos ilmakehään pääsee enemmän CO 2 kuin mihin nykyinen ekosysteemi ”on tottunut” Ensimmäisenä oireena lämpötilan nousu maapallolla, vähitellen lämpötilan nousun aiheuttamat vaikutukset alkavat ilmetä Tarvitsee ruokaa saadakseen energiaa elintoimintoihin

6/(13) Ei tietoa Kiihtyvä vähentyminen Kiihtyvä kasvaminen Jatkuva kasvaminen Hidastuva kasvaminen Hidastuva vähentyminen Jatkuva vähentyminen Nolla muutos Metsät – tulevaisuuden mahdollisuus Lähde: FAO 2005 Muutos puuston tilavuuden muutoksissa (kasvu/vähentyminen): esitetty vuosittainen keskiarvo vuosien ja välillä

7/(13) Tilanne ei ole uusi: Case Eurooppa Myös Euroopan metsiä on riistetty, kuten nykyisin yleisesti tropiikin kehitysmaissa Kiitos hyvän hoidon ja suojelun Euroopan metsät nykyisin karttuvat ja ne ovat hiilinielu  puuston määrä kaksinkertaistunut viimeisen 50 vuoden kuluessa

8/(13) Miksi käyttää puuta? 1 tonni CO 2 1 m 3 puuta Puun edut esimerkiksi rakennusmateriaalina: uusiutuva luonnonvara jalostaminen vaatii vähemmän energiaa kuin esimerkiksi betonin hiili on sitoutuneena puuhun koko rakennuksen olemassaolon ajan

9/(13) Miten kotimaisen puun käyttäminen energiana auttaa ympäristöä? Puusta saatava energia on uusiutuvaa bioenergiaa Puulla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja välttää näin niiden aiheuttamat CO 2 -päästöt Puun polttaminenkin vapauttaa CO 2, mutta se voidaan korvata istuttamalla uusia puita, jotka sitovat CO 2 :n uudestaan

10/(13) Mitä on metsien kestävä käyttö -mitä metsä merkitsee sinulle?

11/(13) Mitä me voimme tehdä?  käyttää metsiä kestävästi  torjua metsien hävittämistä maailmanlaajuisesti  istuttaa metsiä hävinneiden tilalle ja uusille alueille  huomioidaan puiden sopeutumiskyky ilmastonmuutoksen seurauksena muuttuviin kasvuolosuhteisiin  käyttää puuta energialähteenä ja rakennusaineena Keksiä uusia ratkaisuja!

12/(13) Mitä minä voin tehdä? Säästää energiaa… ajaa pyörällä käyttää julkisia kulkuvälineitä oman auton sijasta matkustaa muuten kuin lentäen vaihtaa energiansäästölamput muistaa sammuttaa valot ja sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä –myös stand by-tila! käydä nopeasti suihkussa eikä valuttaa vettä turhaan syödä vähemmän lihaa suosia paikallisia tuotteita …ja istuttaa puun.

13/(13) Metsien rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä -kolmen K:n sääntö- Kartutetaan ja kasvatetaan metsiä kestävästi sekä käytetään monipuolisesti Korvataan puulla muita materiaaleja Kierrätetään puutuotteita