Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos."— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos

2 ”Ilmasto” viittaa pitkäaikaisiin ilmakehän olosuhteisiin; ”sää” puolestaan vaihtelee koko ajan. Ilmaston muuttuminen on luonnollista: esimerkiksi viime jääkauden jälkeen (11 500 vuotta sitten) maapallon keskilämpötila oli viisi celsiusastetta nykyistä alempi. Tällä hetkellä lämpötila kuitenkin kohoaa ennennäkemättömän nopeasti. Tutkijat uskovat, että tämä johtuu ihmisen toiminnasta.

3 Tosiasioita ilmastonmuutoksesta Lämpötilat ovat nousseet Euroopassa yhden celsiusasteen vuodesta 1850. Jos ne nousevat vielä 1,2 °C, ympäristö voi muuttua peruuttamattomalla, laajakantoisella ja mahdollisesti tuhoisalla tavalla.

4 Tosiasioita ilmastonmuutoksesta Äärimmäiset sääilmiöt, kuten myrskyt, tulvat, kuivuusjaksot ja helleaallot yleistyvät ja muuttuvat ankarammiksi. Euroopassa vuoden 1980 jälkeen tapahtuneista luonnonmullistuksista 90 prosenttia on johtunut säästä ja ilmastosta.

5 Tosiasioita ilmastonmuutoksesta Euroopan jäätiköiden massasta on hävinnyt kaksi kolmannesta vuoden 1850 jälkeen – ja ilmiö nopeutuu. Napajäät sulavat ja merenpinta kohoaa kaksi kertaa nopeammin kuin 50 vuotta sitten. Vesipula, nälkä ja köyhyys uhkaavat miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa.

6

7 Source: http://maps.grida.no/go/graphic/satellite-observations-in-arctic-sea-ice-1979-and-2003 Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal

8 Mistä tämä johtuu? Ihmiskunta pumppaa ilmakehään enemmän ”kasvihuonekaasuja”. Ilmakehä toimii kasvihuoneen lasiseinien tavoin. Luonnon kasvihuonekaasut pidättävät lämpöä, ja ilman niitä maapallolla olisi 30 °C kylmempää. Ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat kuitenkin lisääntyneet 70 prosenttia vuodesta 1970, mikä tarkoittaa, että ilmakehä kerää enemmän lämpöä.

9

10 Kasvihuonekaasut Hiilidioksidi (CO 2 )- hiilen, öljyn ja kaasun polttaminen energialähteenä, liikenteessä ja lämmöntuotannossa Dityppioksidi (N 2 O)- jätteiden käsittelypaikat, maatalous ja karja Metaani (CH 4 ) Fluorihiilivedyt (HFC:t) Perfluorihiilivedyt (PFC:t)- käytetään jääkaapeissa, ilmastointilaitteissa ja jopa kengissä Rikkiheksafluoridi (SF 6 )

11 Onko tämä todistettavissa? Ilmastonmuutoksen johtava tieteellinen auktoriteetti on Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC). –IPCC koordinoi 2 500:n eri puolilla maailmaa toimivan asiantuntijan havaintoja. –IPCC:n neljäs arviointiraportti julkaistiin marraskuussa 2007. –Arviointiraportti perustuu kuuden vuoden tutkimus- ja analysointityöhön. –IPCC laatii päätelmänsä varovaisesti ja tiukan tieteellisesti. –Se voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2007.

12 Neljännessä arviointiraportissa esitetyt havainnot On kiistatta todistettu, että maapallon lämpeneminen johtuu ihmisen toiminnasta. Jos lämpötilat nousevat yli kaksi celsiusastetta, vaikutukset voivat olla äkillisiä ja peruuttamattomia. Meillä on vielä aikaa hidastaa ilmastonmuutosta tai sopeutua siihen. On jo olemassa monia käyttökelpoisia tekniikoita, jotka ovat taloudellisestikin järkeviä,... mutta on toimittava nopeasti ja heti!

13 Mitä hallitukset tekevät? Hallitukset tekevät yhteistyötä ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen perusteella. Tällä hetkellä voimassa olevassa sopimuksessa eli Kioton pöytäkirjassa teollisuusmaille asetetaan sitovia päästötavoitteita. Neuvottelut ovat käynnissä jatkosopimuksen aikaan saamiseksi. Siitä on tarkoitus päättää joulukuussa 2009 Kööpenhaminassa.

14 Euroopan unioni on edelläkävijä ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa EU:n jäsenmaat ovat asettaneet tavoitteekseen, että vuoteen 2020 mennessä ne –vähentävät päästöjä 20 prosenttia (tai 30 prosenttia, jos tästä sovitaan maailmanlaajuisesti) –lisäävät energiatehokkuutta 20 prosenttia –tuottavat 20 prosenttia energiastaan uusiutuvista lähteistä. EU pyrkii saamaan aikaan uuden maailmanlaajuisen, kunnianhimoisen sopimuksen päästöjen vähentämiseksi.

15 Mitä sinä voit tehdä? Tavallisilla arkisilla teoilla voi vaikuttaa merkittävästi ilmastonmuutokseen. Joten... –kierrätä –säästä kuumaa vettä käymällä suihkussa kylvyn sijaan (energiaa kuluu neljä kertaa vähemmän) –istuta puu koulusi tai kotisi pihalle tai asuinalueellesi.

16

17 Mitä sinä voit tehdä? Käytä julkisia kulkuneuvoja, pyöräile, kävele. Älä jätä laitteita valmiusasentoon, vaan kytke ne päälle ja pois tarpeen mukaan. Älä jätä matkapuhelimesi lataajaa pistokkeeseen, kun et käytä sitä.

18 www.climatechange.eu.com


Lataa ppt "Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google