Perifeeriset kanyylit ja sentraaliset katetrit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Advertisements

Heli Hautamäki & Sari Rosnell
Avannepotilaan hoito Rita Simola.
Fysioterapeutti Petri Jalava
Ikääntyneiden jalkaterveyden tukeminen – Kuvaus hoitohenkilökunnan jalkojenhoitotoiminnoista palvelutaloissa.
Sydänvalvonnan toiminta 2008
Rinnankorjaus vapaalla rasvansiirteellä
Nuorten suosima nettiyhteisö
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
Lääkkeen antaminen injektiona
INFEKTIOERISTYKSEN AIHEUTTAMAT ONGELMAT LEIKKAUSSALISSA
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
Haavahoitaja työryhmän jäsenenä
Sairaanhoitaja/kipuhoitaja Turun yliopistollinen keskussairaala
Ruusu Jenni Pajulahti.
ASENNUSOHJEET. ASENNUSOHJEET Jalustan asennus Kaiva maahan sopivan syvyinen kuoppa siten, että jalustan ympärille jää noin 50 cm vapaata tilaa, näin.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Asemanseudun persoonat. Eläkeläinen Tärkeää mahdollisuus valmistella matka etukäteen ettei stressaa Matkustaessa tulee asemalle noin puoli tuntia ennen.
Hoidon tarpeen arviointi ja hoitotyön toiminto
Lääke- ja nestehoito kurssin kertausta
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Kestoside.
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
SÄDEHOITO.
HENKILÖHYGIENIA 4/9/2017
Susanna Raatiniemi VEP 13 C
Käsihygienia.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Diabetes (sokeritauti).
Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
LÄÄKEHOIDON TURVALLISuuden parantaminen anestesiahoitotyössä
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Luontaishoito Eira-Annele Valtatie 57 3krs Oulu p
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.
Kivunlievitys Synnytyskipu on jokaiselle yksilöllistä
EKG eli sydänsähkökäyrä
- 1 - Korvatorven pallolaajennus. 2  31 – 38 mm pituinen; 2/3 rustoinen osa 1/3 luinen osa  Tehtävänä mm. paineentasaus, välikorvan ilmastointi, eritteiden.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
SUBRAPUBINEN KATETRI.
Alaraajojen laskimovajaatoimin ta Harri M. Hakkarainen LL, LitM, valmentaja.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
KNK-POTILAAN PÄIVÄKIRURGINEN HOITOPROSESSI HUS-KORVAKLINIKKA
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Verisuonen kanylointi
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Kuvien piirtäminen LibreOffice Draw.
PERUSLIIKUNTA.
Scania.
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
verisuonikatetrikoulutus, vip-score
Varhaiskasvatusjärjestelmän laajennus Haapavesi ja Siikalatva
Esityksen transkriptio:

Perifeeriset kanyylit ja sentraaliset katetrit Satu Hyytiäinen 14.10.2011

Perifeerisen kanyylin laatuvaatimukset Valmistetaan muun muassa polyuretaanista ja teflonista. Sen tulee kestää taipumista. Pehmenevät ruumiinlämmössä ja ovat läpinäkyviä, mutta silti röntgenpositiivisia. Väri- ja kokoluokitus on yksiselitteinen ja selkeä. Kanyyli on nopea ja selvästi näkyvä veri-indikaattori. Kanyylissa on optimaaliset virtausolosuhteet. Luer-lock –liitos on varma ja pitävä. Kanyylin aiheuttama kipu mahdollisimman vähäistä ja se on kudosystävällinen.

Perifeeristä kanyyliä valittaessa otettava huomioon Potilaan ikä ja sairaus Infuusion tarkoitus, kesto, laatu ja mahdolliset muutokset potilaan tilassa. Siirrettävän infuusionesteen laatu ja hoidon kesto. Iv. lääkehoidon laajuus ja kesto. Potilaan suonten koko ja kunto. Kanyloijan taidot ja kanylointikokemus.

Perifeerisen kanyylin kiinnitys BD_Vecafix_392015_BD_Veca‑C_ Opsite iv 3000 6x7

Perifeerisen kanyylin ”korkkaus” Jos potilaalle ei aloiteta välittömästi nestehoitoa kanyloinnin jälkeen, on kanyyliin laitettava sairaalan ohjeiden mukaisesti steriili mandriini, keittosuolaa (q-syte) tai laimennettua hepariiniliuosta ja steriili korkki.

Hepariiniliuos Voidaan valmistaa siten, että lisätään suonensisäiseen käyttöön tarkoitettua iv. Hepariinia (5000KY/ml) 2ml 100ml:aan 0,9%:sta keittosuolaa. (säilyy vuorokauden) Ensin huuhdotaan kanyyli keittosuolalla ja tämän jälkeen hepariiniliuoksesta ruiskutetaan perifeeriseen kanyyliin 2ml. Perifeerisestä kanyylistä iv. hepariinilukkoa ei tarvitse poistaa aspiroimalla, ellei lääkäri toisin määrää.

Sentraaliset katetrit Keskuslaskimokatetreja on yksi-, kaksi-, kolme-, ja neliluumenisia. Yksi luumeniset ovat yleisimpiä ja moniluumenisia käytetään lähinnä tehohoidossa. Useampi luumen mahdollistaa muun muassa parenteraalisen ravitsemuksen, tehokkaan nestehoidon, iv. lääkehoidon ja keskuslaskimopaineen valvonnan. Moniluumen katetrien infektioriski lähes kolminkertainen yksiluumenisiin verrattuna.

Sentraalisen katetrin laitto Sentraalisen kanyloinnin ja kanyylin kiinnittämisen suorittaa aina lääkäri. Kiinnitys tehdään iho-ompeleilla ja läpinäkyvällä kalvolla tai teipillä. Katetri voidaan laittaa kaulalaskimoon (vena jugularikseen) tai solislaskimoon (vena subclaviaan). http://www.duodecim.fi/kotisivut/sivut.nayta?p_navi=1251 96&p_sivu=124739 (kuvattu sentraalisen katetrin laitto)

Sentraalisen katetrin laitto Sairaanhoitajan tehtävänä sentraalisessa kanyloinnissa on potilaan ohjaus ja valmistaminen toimenpiteeseen, potilaan tarkkailu sekä tarvittavien välineiden kerääminen, steriilin pöydän valmistus, ihoalueen pesu ja lääkärin avustaminen kanyloinnin aikana. Toimenpiteen jälkeen sairaanhoitaja huolehtii kirjaamisen toteutumisesta.

Sentraaliset katetrit Cvk Laskimoportti Groshong

Groshong -keskuslaskimokatetri Tunneloidaan ihon alle. Erityispiirteenä on sulkeutuva viiltomainen kärkirakenne, joka infusoitaessa avautuu ulospäin ja aspiroitaessa sisäänpäin. Katetrissa kasvurengas, joka kiinnittyy ihonalaiskudokseen. Groshong on yksi tai kaksiluumeninen katetri Ei tarvitse heparinisoida, koska katetrin mekanismi estää veren takaisinvirtauksen katetriin.

Groshong -keskuslaskimokatetri Soveltuu pitkäaikaiseen käyttöön. Katetri huuhdellaan kerran viikossa keittosuolalla, jos ei ole käytössä. Sisäänmenoaukon puhdistus ja uloimman kolmitiehanan vaihto 3 päivän välein. Liikkuminen, suihkussa käynti ja kevyet työt normaaliin tapaan (teippaa katetri rintaan kiinni). Suihkussa suojaa katetri kalvolla. Ei saunaan / uimaan. Katetreiden poisto leikkaussaliolosuhteissa!

Laskimoportti Asennus leikkaussalissa paikallispuudutuksessa Yleisimmin oikean solisluun alapuolella - >polyuretaanikatetri keskuslaskimoon+silikonikotelo Toimenpide kestää noin tunnin Laiton jälkeen thx-kuva (Kestää ainakin 2000 lävistystä!)