”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari 4.9.2003 Hannu Hulkkonen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Advertisements

Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
Markkinointi KJT-Johtokunta Open
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Sijoittaminen ja pörssi:
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Työstressistä johtuvien riskien hallinta EDUCACONSULTissa M&J Consulting Pardubice, Czech Republic
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Enfo käynnistää konsernin jakautumisvalmistelut Tiedotustilaisuus
Ingalill Aspholm Corporate Governance Mihin suuntaan ollaan menossa? - yleiskatsaus säädöksistä ja siitä, mihin suuntaa ne vievät suomalaista governance-käytäntöä.
1. Osakekaupan ja listayhtiöiden määrän kehitys
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Ministeriön talousyksikkö Asetustekstien tulkinta Euroopan reunalla Käytännön esimerkkejä EU-kielen aiheuttamista ongelmista suomessa Kari Rouvinen
TTL Sosiaalisessa mediassa
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Asukasdemokratia Lohjan Vuokra-asunnot Oy:ssä (Lova)
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
— Hyvän asumisen puolesta — OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Yhtiökokouskurssi Kirkkotorin koulutuskeskus, Oulu Luentomateriaali löytyy yhdistyksen.
Sijoitusrahastojen vuosi 2010 Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Kauppakeskusturvallisuus - käyttäjät
Rahastomarkkinan tila 2010 Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Stora Enso Corporate Governance
Rahastomarkkinan tila 2009 Finanssialan Keskusliiton tiedotustilaisuus Markku Savikko.
Rahastoraportti uudistuu Suomen Sijoitusrahastoyhdistyksen tiedotustilaisuus Markku Savikko.
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Milloin ratkaisuna sijoitusrahasto
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Ajankohtaista lakirintamalta Varatuomari Kari Lehto Pellervon Päivä Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki.
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
OTK (Väit.), VTM Veikko Vahtera
Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I
Pankit Suomessa Ulkomaisen ja kotimaisen omistuksen osuus suomalaisessa rahoitustoiminnassa Lähde: Pankkien osavuosikatsaukset, Rahoitustarkastus,
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
ARVOPAPERISIJOITTAMINEN JOHDANTO
1 SIJOITUSRAHASTO- MARKKINOIDEN KEHITYS
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Yhden luukun palvelumalli tiedon hyödyntämiseen. Palveluiden käyttäjälähtöisyys kasvaa. Palvelut tehostuvat ja toiminnan tuottavuus kasvaa. Tiedon laatu.
YSL 89 § ( /423) – Luvan muuttaminen( /423) Toiminnanharjoittaja voi hakea ympäristöluvan muuttamista. Lupaviranomaisen on lisäksi valvontaviranomaisen,
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
Ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään. Tuomo Lähdesmäki, pj. Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta.
Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
OSUUSKUNTALAKI UUDISTUMASSA - MUUTTUUKO MIKÄÄN?
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin.
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Olli Huovinen, Jenniina Soukka ja Matias Nevaranta
Yhteistoiminnallinen kokous
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Sijoitusrahastomarkkinoiden kehitys
Tilinpäätöstiedote 2018 Toimitusjohtaja Petri Roininen
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Avoimen tuotteenhallinta
Rahoitusmarkkinoiden
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
SIJOITUSRAHASTOMARKKINOIDEN KEHITYS
Esityksen transkriptio:

”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen

Rahastopääomien kehitys 20444,4 milj. €

Sijoitusrahastotoiminnan organisointi Osakerahasto Pitkän koron rahasto Lyhyen koron rahasto Keskipitkän koron rahasto Yhdistelmä- rahasto Edustusto Rahastoyhtiö Hallituksessa 1/3 osuudenomistajien edustajia Tehtävät: Osuudenomistajien rekisteri Rahasto-osuuksien arvonlaskenta Tiedottaminen Markkinointi (RAHASTOJEN SALKKUJEN HOITO) Omaisuudenhoitaja yhtiö 1 Kotimaiset rahastot Omaisuudenhoitaja yhtiö 2 Ulkomaiset rahastot Säilytysyhteisö Tehtävät: Rahastojen varojen säilyttäminen Rahastoyhtiön valvonta Osuudenomistajat/osuudenomistajien kokous Rahoitustarkastus Toiminnan valvonta Omistus Hallituksen jäsenten valinta

1987 sijoitusrahastolain henki – ”rahastot jättäkööt yhtiöt rauhaan” 1987 lain esitöissä todetaan että rahastot ovat hyviä sijoittajia, koska eivät puutu yhtiöiden asioihin. Laissa on (direktiiviin perustuen) riskinhajautuksen kannalta tarpeettomia omistus- ja äänivaltarajoituksia. Rahastoyhtiön hallituksen oli päätettävä yhtiökokouksissa äänestämisestä joka kerta erikseen, ja osuudenomistajien valitsemien jäsenten tuli yhtyä päätökseen. Nykyään normaali päätös, mutta tulee antaa erilliset äänestysohjeet.

2003 korostetaan läpinäkyvyyttä Enää ei tulla vaatimaan erillistä hallituksen päätöstä Tuoreen hallituksen esityksen uusi 29§: ”Rahastoyhtiön hallituksen on hyväksyttävä tavoitteet ja toimintatavat sijoitusrahaston varoihin kuuluvien osakkeiden tuottaman äänioikeuden käyttämisestä osakeyhtiön yhtiökokouksessa. Omistajaohjauksen tavoitteet on ilmaistava rahastoesitteessä. Sijoitusrahaston vuosikertomuksessa on esitettävä tiedot siitä, miten sijoitusrahastolle kuuluvaa äänioikeutta on käytetty.”

Aktiivinen omistajuus – kyllä vai ei? –KYLLÄ Omistajaohjaus voi tuottaa lisäarvoa Velvollisuus valvoa osuudenomistajien etuja –EI Omistusosuudet pieniä Vapaamatkustaja ongelma Salkunhoidon ulkoistaminen Salkun likvidiys

Mutta jos joskus kuitenkin… …on tarpeen puuttua sijoituskohteen johdon toimiin => on tärkeä muistaa: Osuudenomistajien etujen ensisijaisuus –Intressiristiriita epäilysten välttäminen toimimalla ennalta osuudenomistajien tietoon saatettujen periaatteiden pohjalta ja raportoimalla osuudenomistajille toteutetut toimet jälkeenpäin.

No miksi ei myydä, jos ollaan tyytymättömiä? Salkun rakennetta, toimialajakaumaa yms. ei haluta tai voida muuttaa Yhtiö kuuluu vertailuindeksiin Epälikvidiys Vaihtoehtois- kustannukset Yhtiö on yksinkertaisesti hyvä sijoituskohde, mutta johdon toimet edellyttävät jo vähemmänkin vastuulliselta sijoittajalta asioihin puuttumista. Sijoitusstrategiana voi olla ”väärinhinnoitellut” yhtiöt Kun ongelmat tulevat julki, ollaan yleensä jo myöhässä.

Sijoitusrahastoyhdistyksen suositus Suositus rahastoyhtiöille laatia omat ohjeensa Vastaa ehdotettua uuden srl:n 29§:n henkeä Rahastoyhtiö voi minimissään todeta myös, että ei harjoita omistajaohjausta On samalla toimialan kannanotto julkisesti noteeratuille yhtiöille Yhdistys korostaa avoimuutta ja omistajien todellisia vaikutusmahdollisuuksia päätettäessä yhtiön johtoa ja pääomarakennetta koskevista asioista.