Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin."— Esityksen transkriptio:

1 Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa
Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin materiaaleista

2 Rahastosijoittaminen
Sijoitusrahasto on osakkeista ja muista arvopapereista koostuva rahasto, jonka omistavat siihen sijoittaneet yksityiset henkilöt, yhteisöt ja säätiöt. Rahasto on kollektiivinen sijoittaja, jonka avulla pienet sijoittajat voivat hyödyntää suuren sijoittajan kustannustehokkuutta ja asiantuntemusta. Sijoitukset muodostavat rahaston, joka jakaantuu keskenään yhtä suuriin rahasto-osuuksiin.

3 Historiaa… Vuonna 1965 Ruotsissa, v 1971 Yhdysvalloissa ja v 1983 Englannissa on perustettu rahastoja, jotka ovat ottaneet eettiset kysymykset mukaan rahastoa kootessaan. Suomessa ensimmäinen saatiin vasta 1990-luvun lopulla. Kirkot ovat huomioineet huomattavasti pitempään sijoitustoiminnassaan eettiset periaatteet. Jo 1700-luvulla Yhdysvalloissa kveekarit välttivät liikesuhteissaan epäeettisiä kumppaneita. Ja jo vuonna 1928 yhdysvaltalainen Pioneer Fund vältti sijoittamista alkoholi- ja tupakkateollisuuteen.

4 Vastuullisen sijoittamisen neljä pääperiaatetta (EVL)
Välttäminen tarkoittaa, että määritellään yritysjoukko, johon sijoittamista vältetään. Rajoituksia voivat aiheuttaa yrityksen toimiala tai sen toiminnassa esiintyneet epäselvyydet, joihin yritysjohto ei ole puuttunut. Positiivinen näkökulma tarkoittaa sijoittamista sellaisiin yrityksiin, jotka ovat parhaiten toteuttaneet vastuullisia liiketoimintatapoja yksittäisellä sektorilla tai teollisuudenalalla. Sijoituksia voidaan suunnata myös vastuullisia tuotteita tai palveluita tuottaviin yrityksiin. Silloin sijoitetaan esimerkiksi teknologioihin, jotka tähtäävät ilmastonmuutoksen estämiseen tai veden puhdistamiseen. Integroidussa sijoitustoiminnassa otetaan huomioon niin sanottuja ESG-tekijöitä. Ne ovat ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan (environment, social, governance) liittyviä asioita. Tavoitteena on löytää yrityksiä, joiden tapa hoitaa vastuullisuuteen liittyvät asiat luo niille pitkäaikaista kilpailukykyä suhteessa kilpailijoihin. Vaikuttamisessa sijoittajat toimivat aktiivisina omistajina ja käyttävät oikeuksiaan. Konkreettisia keinoja ovat sijoittajan ja yritysjohdon väliset keskustelut sekä äänestäminen yhtiökokouksessa.

5 Eettiset sijoitusindeksit
Tunnetuimmat ovat Dow Jones Sustainability Group Indexes ja FTSE Group:n FTSE4Good -indeksiperheet. Indeksiin kuuluvat yhtiöt tarjoavat kansainväliselle sijoittajalle hyvän lähtökohdan sijoituskohteiden valintaan. Ovathan indeksiin valitut yhtiöt läpäisseet jo yhden eettisen valinnan. Suomalaisyhtiöistä kestävän kehityksen kärkijoukoissa näiden indeksien perustella kulkevat Fortum, Kesko, Neste Oil, Nokia, Outokumpu ja Rautaruukki.

6 Pieni palanen, mutta… Tulee opiskella kokeeseen ja
on myös ”pieni palanen” tradenomin yleistä ammattisivistystä”


Lataa ppt "Eettiset rahastot, sijoittaminen ja sijoitusindeksit CSR-opintojaksot perusopinnoissa Tarja Jokinen kirjallisuus ja verkkolähteistä sekä Liisa Rohwederin."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google