Kirkon kokemuksia velkasyrjäytyneiden auttamisesta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Päivän päihdetilanne Pulmat pöydälle – avohoito alkaa Arja Hirvonen
Advertisements

EPÄONNISTUMISESTA SELVIÄMINEN URHEILUSSA – seminaari

Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
Jukka Ollila | Novago Yrityskehitys Oy Yritystalo BusinessLohjan ensimmäinen vuosi.
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
Internet ja ehkäisevä päihdetyö
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
KOTIKÄYNTITYÖ.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
”Jos menisin toimistoon ja se ihminen tietää mitä tarvitsen, ei ehdota mitä tekisin, se odottaa mitä kysyn” Bikva-arviointimallin soveltaminen käytännössä.
Diakonissa, TtM Kirsi Karppinen
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Jouni Vironen Perheterapeutti
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Hengellinen ja ammatillinen Ismo Valkoniemi
Sosiaalipalvelujen neuvonta X.X.2012Matti Meikäläinen.
Sosiaalinen luototus Kuntakyselyn osaraportti Ari Virtanen THL1.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Muistisairaat asiakkaat sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009 Satu Vuorio Riikka Väyrynen.
Diakonia ja Yhteisvastuu Action Angels Diakonia = palvelu Diakoniatyössä etsitään ja autetaan hankalassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka.
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
VaVe-koulutus Sininauhaliitto Vapaaehtoistoiminnan muodot Psykososiaalista tukea tuottava vapaaehtoistoiminta Tukea tuottava toiminta esim. tukihenkilötoiminta.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Potilasohjaus- ja neuvonta hoitotyössä  Onko elintapojen muutos mahdollista?  Mitä vaatii onnistuakseen? -hoitajalta? -potilaalta/asiakkaalta.
Asuminen & rahavaikeuksien ennaltaehkäisy Nuorisoasuntoliitto ry Helppo olla – rästejä nolla -projekti.
Kuraattorin tuki nuorille taloudellisissa asioissa toisen asteen oppilaitoksissa ja nuorten työpajoilla Tiina Viskari, kuraattori + toisen asteen kuraattoritiimi.
Perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan – miten asiakas saa sosiaalityön palvelut? Eduskunta, Pikkuparlamentin Kansalaisinfo Minna Kivipelto, THL.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Diakonia ja Yhteisvastuu Action Angels Diakonia = palvelu Diakoniatyössä etsitään ja autetaan hankalassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Etsivä nuorisotyö Kemissä Argos. Taustaa ja tuloksia Argos -etsivän nuorisotyön hanke aloitti Kemissä heinäkuussa 2008 Työparitoiminta Tuloksia 2008 hanke.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
VISIO Ohjaamojen tavoitteena on nuorten työllistymisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen tarjoamalla tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjaamot.
Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa valmennetut kokemusasiantuntijat (Veturit) toimivat nuorten tukena itsenäistymisen elämänvaiheessa. Kohderyhmät:
Kanuunan teemaseminaari SALO
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
1. Monimuotoinen terveys
Oulun asumisneuvontahanke
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Anna Heino & Mika Gissler
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
Toimivat palkeet – ikääntyvän hengityssairaan arki –hanke Kouvolassa
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
Diakoniatyö 2009.
Mitä seurakunta tekee? Miksi seurakunta on?.
Työikäisten kuntoutus
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Sairaalasielunhoitajan erityiskoulutus 55 op
Diakoniatyö 2011.
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
Miten tavoitamme vähävaraiset perheet?
Taloudellisen avustamisen periaatteet ja toimintamallit
Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut?
Esityksen transkriptio:

Kirkon kokemuksia velkasyrjäytyneiden auttamisesta Tiina.saarela@evl.fi Kirkon kotimaisen avustustyön toiminta-ajatuksena on edistää lähimmäisvastuun, oikeudenmukaisuuden ja ihmisen arvon toteutumista yhteiskunnassa ja kirkossa. Kirkko pyrki vaikuttamaan velkasyrjäytyneiden asemaan edesauttamalla Takuu-Säätiön, velkaneuvonnan ja velkajärjestelylain aikaansaamista Katakombi-projektin (19992002) tavoitteena oli tuottaa ja jakaa tietoa velkasyrjäytyneisyydestä ja taloudellisten ongelmien vuoksi syrjäytyvien selviytymiskeinoista ja mahdollisuuksista. Samalla etsittiin toimintamuotoja velkasyrjäytyneiden auttamiseen ja armahdusmenettelyn mahdollistamiseen. Toiminnalla pyrittiin herättämään yleisön tietoisuus merkittävästä yhteiskunnallisesta ongelmasta ja vaikuttamaan lainsäädäntöön ylivelkaantuneiden tilanteen parantamiseksi. Katakombiprojektin yhteydessä kerättiin velkasyrjäytyneiden kertomuksia, joista nähtiin, että ihmisten kokemuksiin liittyi suunnattomasti vihaa, ahdistusta, pelkoa, syyllityyttä ja häpeää. Tyypillisiä traumaattisen kriisin tuynnusmerkkejä.   8.4.2017

Velat anteeksi? Traumaattinen kriisi Yllättävä, odottamaton tapahtuma tai tapahtumaketju Tapahtumien kulkuun ei pysty vaikuttamaan Tapahtuma vaarantaa perustarpeiden tyydyttämisen Tapahtuma on vastoin perustavia elämänarvoja Suojattomuuden kokemuksen valtaan joutuminen Hallinnan kokemuksen menettäminen Pelko fyysisestä tai psyykkisestä tuhoutumisesta tai oman minuuden menettämisestä 8.4.2017

Seurakuntadiakonian taloudellinen apu Aineellinen apu Viranomais-yhteistyö Neuvonta ja ohjaus Keskustelu ja myötä-eläminen Rohkaise-minen ja kannusta-minen Hengellinen auttaminen Osto-osoitukset Laskujen maksaminen Ruoka-apu Diakonia- rahastot Asiakkaan taloudellisen tilanteen selvittäminen Maksusitoumuksista sopiminen Yhteiset palaverit ja koulutukset Talousneuvonta Taloudellisen tilanteen selvittäminen Ohjaaminen auttajatahojen luokse Sosiaali- etuuksia koskeva neuvonta Asiakkaan kokonaisval- tainen elämäntilanteen selvittäminen Usein pitkäaikaista asiakastyösken-telyä Rohkaiseminen omien talousasioiden hoitoon ja yhteydenottoihin eri viranomaisiin Kannustaminen koulutukseen ja työelämään Oman tukiverkoston rakentaminen Taloudellinen auttaminen kokonaisuu- dessaan Sielunhoidol- linen keskustelu Rukous Ohjaaminen seurakunnan tilaisuuksiin Kirkon diakoniarahsto AINEELLINEN HENKINEN HENGELLINEN) 8.4.2017

Suurimmat syyt tulla diakoniatyöntekijöiden vastaanotoille vuosina 19961999 olivat työttömyys, taloudelliset huolet, mielenterveyden horjuminen, päihteet, ahdistuneisuus ja turvattomuus. Viime vuosina suurimmiksi syiksi on noussut taloudellisen ahdingon rinalle terveyskysymykset

Taloudellisen ahdingon alkusyy Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa muu syy katastrofi 8 % sairaus 10 % 27 % päihteet 10 % työttömyys konkurssi 7 % ero Kirkon diakoniarahaston hakemuksissa näkyi myös sairauden vaikutukset talouteen ja pitkittyvien suurien velkataakkojen aiheuttama ahdistus  akordirahstotoiminta 11 % 17 % talouden- hallinta 10 % 8.4.2017

Akordirahastomalli 8.4.2017 Kokonaisvelka Velallisen osuus Avustus

Velat anteeksi? akordirahastotoimintamallin arviointitutkimus Tutkimuskysymykset Keihin akordirahaston toimintamalli on kohdistunut? Millaisia muutoksia akordirahaston asiakkaiden elämäntilanteissa on tapahtunut velkojen sopimisen jälkeen? Mitkä ovat asiakkaiden, diakoniatyöntekijöiden, velkaneuvojien ja lahjoittajien edustajien kokemukset akordirahastotoimintamallista ja näkemykset sen kehittämishaasteista?   Karvaimmin pettymyksensä kuvasivat yrittäjät, jotka olivat kokeneet alussa hyvin menneen yrityksen ajautumisen laman seurauksena konkurssiin. Tilanne vei usein pohjan pois koko elämältä. Se merkitsi työn ja taloudellisen aseman romahtamista. Yrityksen konkurssi liittyi osalla lamaan, osalla valuuttaluottojen kallistumiseen ja joillakin yrityksen suunnittelussa tapahtuneisiin virheisiin. Tosin konkurssi ei kerro yhden vastaajan mukaan totuutta tilanteesta. Syihin pitäisi lisätä pankkikriisi. Vakuusomaisuus myytiin n. 1/3-käyvästä arvosta pankin toimesta. (26)   Pettymystä ja hämmennystä kokivat ne, joilla sairaalakulut ja terveyskeskusmaksut olivat ulosotossa. Sairastumisesta aiheutuneet tulonmenetykset ja kasvaneet sairaala- ja lääkekulut olivat syventäneet taloudellista kriisiä ja samalla heikentäneet terveydellistä hyvinvointia. Kriisien keskellä on vaikeaa nähdä, mikä on syy ja mikä seuraus. Mielenterveysongelmat ovat akuutissa vaiheessa aiheuttaneet velkaantumisen alun ja vastaavasti velkaantuminen on vienyt pohjan pois elämältä ja horjuttanut mielenterveyttä (ks. myös Leskinen 1990, 95 ; Iivari & Raitis 1996, 91). 8.4.2017

Velat anteeksi? akordirahastotoimintamallin arviointitutkimus Tutkimusaineisto Akordihakemukset (n=210) akordin saaneille tehdyt haastattelut (n=145), diakoniatyöntekijöille tehdyt kyselyt (n=118) Akordirahastoneuvottelukuntien (2kpl) ryhmähaastattelut ja lahjoittajien edustajille tehty sähköpostihaastattelut (n=3) Karvaimmin pettymyksensä kuvasivat yrittäjät, jotka olivat kokeneet alussa hyvin menneen yrityksen ajautumisen laman seurauksena konkurssiin. Tilanne vei usein pohjan pois koko elämältä. Se merkitsi työn ja taloudellisen aseman romahtamista. Yrityksen konkurssi liittyi osalla lamaan, osalla valuuttaluottojen kallistumiseen ja joillakin yrityksen suunnittelussa tapahtuneisiin virheisiin. Tosin konkurssi ei kerro yhden vastaajan mukaan totuutta tilanteesta. Syihin pitäisi lisätä pankkikriisi. Vakuusomaisuus myytiin n. 1/3-käyvästä arvosta pankin toimesta. (26)   Pettymystä ja hämmennystä kokivat ne, joilla sairaalakulut ja terveyskeskusmaksut olivat ulosotossa. Sairastumisesta aiheutuneet tulonmenetykset ja kasvaneet sairaala- ja lääkekulut olivat syventäneet taloudellista kriisiä ja samalla heikentäneet terveydellistä hyvinvointia. Kriisien keskellä on vaikeaa nähdä, mikä on syy ja mikä seuraus. Mielenterveysongelmat ovat akuutissa vaiheessa aiheuttaneet velkaantumisen alun ja vastaavasti velkaantuminen on vienyt pohjan pois elämältä ja horjuttanut mielenterveyttä (ks. myös Leskinen 1990, 95 ; Iivari & Raitis 1996, 91). 8.4.2017

Velat anteeksi? akordirahastotoimintamallin arviointitutkimus Karvaimmin pettymyksensä kuvasivat yrittäjät, jotka olivat kokeneet alussa hyvin menneen yrityksen ajautumisen laman seurauksena konkurssiin. Tilanne vei usein pohjan pois koko elämältä. Se merkitsi työn ja taloudellisen aseman romahtamista. Yrityksen konkurssi liittyi osalla lamaan, osalla valuuttaluottojen kallistumiseen ja joillakin yrityksen suunnittelussa tapahtuneisiin virheisiin. Tosin konkurssi ei kerro yhden vastaajan mukaan totuutta tilanteesta. Syihin pitäisi lisätä pankkikriisi. Vakuusomaisuus myytiin n. 1/3-käyvästä arvosta pankin toimesta. (26)   Pettymystä ja hämmennystä kokivat ne, joilla sairaalakulut ja terveyskeskusmaksut olivat ulosotossa. Sairastumisesta aiheutuneet tulonmenetykset ja kasvaneet sairaala- ja lääkekulut olivat syventäneet taloudellista kriisiä ja samalla heikentäneet terveydellistä hyvinvointia. Kriisien keskellä on vaikeaa nähdä, mikä on syy ja mikä seuraus. Mielenterveysongelmat ovat akuutissa vaiheessa aiheuttaneet velkaantumisen alun ja vastaavasti velkaantuminen on vienyt pohjan pois elämältä ja horjuttanut mielenterveyttä (ks. myös Leskinen 1990, 95 ; Iivari & Raitis 1996, 91). Velkaantumisen aiheuttanut elämäntilanne 8.4.2017

Velat anteeksi? akordirahastotoimintamallin arviointitutkimus Tulokset ”akordi merkitsi mahdottoman tulemista mahdolliseksi” asiakkaat olivat akordin saannin jälkeen velattomia, vaikkakin useimmat elivät taloudellisessa niukkuudessa apu merkitsi tilapäisen nälän loppumista, masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden vähenemistä sekä kokemusta ihmisarvoisen elämän edellytysten paranemisesta terveydentilassa ja sosiaalisissa suhteissa koettiin kohentumista monilla kuitenkin yksinäisyys painoi edelleen yrittäjyys ei lisääntynyt 8.4.2017

Velat anteeksi? Nyt Suomessa on tietoa ja taitoa tulevien velkaongelmien nopeaan ratkaisemiseen 8.4.2017