Tieteellinen tutkimusmenetelmä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Laatu ja ympäristöjärjestelmät
Advertisements

1. Presentation • Kanarian saarille muuttanut eläkeläinen punnitsee itsensä kylpyvaa´alla. Vaaka näyttää hänen painonsa a)Lisääntyneen hieman b)Vähentyneen.
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
Estimointi Laajennettu Kalman-suodin
Vuorovaikutuksesta voimaan
Work/Non-Work Interface: A Review of Theories and Findings
Artikkelin kriittinen arviointi - havainnoivat tutkimukset
Metodologian ja menetelmien valinta
Tutkimussuunnitelma…
PS Tutkijan etiikka Psykologian alalla on paljon ilmiöitä, joita ei eettisistä syistä voida tutkia. Mieti esimerkkejä ja perustele! Tutkimusaiheen.
Psykologinen tutkimus
KUINKA HUIPULLE PÄÄSTÄÄN Seuraavat ominaisuudet edistävät (kaikki eivät välttämättömiä) –Synnynnäinen lahjakkuus –Voimakas motivaatio (kuitenkin suunnattuna.
Lääketieteellisen tekniikan ja laskennallisen tieteen laitos & Laskennallisen kompleksisten systeemien tutkimuksen huippuyksikkö Vastauksia pieniin ja.
Argumentaatio tutkimuksessa Tutkimuksen valintojen perusteleminen: Tutkimusongelma ja menetelmät sekä aineistot FM Kaisa Heinlahti
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Luento 4. Kalle Videnoja.
Hyvä tieteellinen käytäntö
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Mittausepävarmuuden määrittäminen 1
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Outi Somervuori Optimointiopin seminaari - Kevät 2010 The trouble with choice: Studing.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Tiede & tieteellinen menetelmä
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Tutkimussuunnitelma Kasvumallien toiminnan validointi Esko Välimäki.
Teoria ja metodi 3. luento tapahtumahistoriasta annalismiin.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
VIII Etiikka ja esitystapa
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Validiteetti ja reliabiliteetti
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Tiheys
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
VOIMIEN LAKEJA.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Laboratoriotyö Putoamiskiihtyvyyden määrittäminen Yksin tai parin kanssa.
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
tapaustutkimus psykoterapian Psykoterapiatutkimuksen
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
2. Tiedonkäsittelyn tutkimus
Tutkimuksen abc.
Juha T. Hakala Gaudeamus – Helsinki Tammer - Paino Oy, Tampere 2005
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Tutkimusaihe: luotettavuus ja tutkimuksen teko
19. Liikettä vastustavat voimat
3. Terveystottumusten tutkiminen
Tutkimusaihe: luotettavuus, tutkimuksen teko
Psykologia on tiede.
Tiivistelmä 6. Paine ja noste
Tieteellisen tekstin peruselementit
Tiede ja tieteellinen maailmakatsomus
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Mitä avoimuus on?.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Esityksen transkriptio:

Tieteellinen tutkimusmenetelmä M. Airila TKK Tieteellinen tutkimusmenetelmä Tutkimuksen on oltava menetelmän ohjaamaa, jotta se olisi tieteellistä ja tiedeyhteisön hyväksymää. Tieteelliselle keksimiselle ei vaadita sääntöjä, tieteelliselle oikeuttamiselle sen sijaan asetetaan tiukat ehdot. Peirce: ollakseen tieteellinen menetelmän tulee olla objektiivinen, noudattaa julkisuusperiaatetta ja olla itsensäkorjaava tieteelliseen menetelmään kuuluu objektiivisuus, julkisuus, kriittisyys, autonomisuus (ja edistyvyys). Tutkijayhteisöt ovat tiedon subjekteja, eivät yksilöt! Hypoteettis-deduktiivinen menetelmä on erinomainen ylätason menetelmä tieteelliseen tutkimukseen.

Hypoteettis-deduktiivinen menetelmä: Luova (ei-tieteellinen) prosessi; rohkeitakin arvauksia Eksplikointia ja tiukkaa loogista päättelyä M. Airila TKK Testattavissa oleva Ilmiötä tutkitaan tieteellisin menetelmin Iterointia Hypoteettis-deduktiivinen menetelmä: keksimisen ja oikeuttamisen yleismenetelmä ”Tuore” aineisto

Esimerkki M. Airila TKK Ongelma: Miksi toiset kappaleet kelluvat ja toiset uppoavat veteen? Hypoteesi: Vesi kohdistaa kappaleeseen vapaata vesipintaa kohti suuntautuvan voiman, joka on yhtä suuri kuin kappaleen syrjäyttämän vesimäärän paino. Ennuste 1: Jos kappaleen tiheys on vähintään yhtä suuri kuin veden, kappale häipyy kokonaan veden pinnan alle. Ennuste 2: Jos kappaleen tiheys on pienempi kuin veden, tyynessä vedessä kappaleen tulee kellua paikallaan. Ennuste 3: Jos epämääräisen muotoinen teräskappale punnitaan ensin ilmassa ja sen jälkeen upotettuna piripintaiseen saaviin, punnitustulosten erotuksen tulee olla ylivuotaneen veden painon suuruinen.

M. Airila TKK YLEISVAATIMUKSIA!!! Tutkimusmenetelmät ja koejärjestelyt on raportoitava niin tarkasti ja yksityiskohtaisesti, että tutkimuksen toistettavuuden vaatimus täyttyy: toisen tutkijan on periaatteessa pystyttävä tekemään samat tutkimukset uudestaan ja vahvistamaan sitä kautta tulokset. Tutkimuksen arvo riippuu suuresti tulosten luotetta-vuudesta sekä aivan erityisesti siitä, että luotettavuutta ja tarkkuutta pystytään arvioimaan. Tutkimusta suunniteltaessa on mietittävä luotettavuuskysymyksiä. Jos koejärjestelyistä aiheutuu systemaattisia virheitä, voi korjaaminen jälkikäteen olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Ellei luotettavuuteen vaikuttavia tekijöitä ole seurattu mittauksia tehtäessä, voi tulosten tieteellinen arvo jäädä hyvin vähäiseksi.

Tieteellisten tutkimusmenetelmien M. Airila TKK Hypoteettis-deduktiivinen menetelmä Tutkimusmenetelmä- ryhmät Alakohtaiset tutkimus- menetelmät ”Työkalut” Tieteellisten tutkimusmenetelmien hierarkiaa

Tutkimusmenetelmäryhmät M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät (soveltuvat tyypilliseen insinööritutkimukseen) Mallintaminen Laskennalliset menetelmät Kokeelliset menetelmät Tapaustutkimus (casetutkimus; laadullinen tutkimus) Tilastolliset menetelmät

Tutkimusmenetelmäryhmät... M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät... Mallintaminen Mallintaminen (mallittaminen) tarkoittaa sitä, että todellinen ilmiö pelkistetään fyysiseksi tai/ja käsitteelliseksi malliksi (“pienoismalli”, ”fysikaalinen malli” ja “matemaattinen malli”). Esimerkkejä?

Tutkimusmenetelmäryhmät... M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät... Laskennalliset menetelmät Laskennallinen tekniikka perustuu tietokoneiden laskenta- ja esityskapasiteetin hyväksikäyttöön. Laskennallisten menetelmien käyttö edellyttää, että ilmiöstä tai systeemistä on olemassa matemaattinen malli. Laskennallisten menetelmien käytölle on myös monia sovellusalakohtaisia nimiä kuten tekninen laskenta, simulointi ja virtuaaliprototypointi. Esimerkkejä?

Tutkimusmenetelmäryhmät... M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät... Kokeelliset menetelmät Laboratorio-olosuhteisiin pyritään järjestämään hyvin kontrolloi-dut ja toistettavissa olevat koejärjestelyt jonkin rajatun ilmiön tai muun tutkimuskohteen käyttäytymisen selvittämiseksi. Luotetta-vien koetulosten aikaansaamiseksi käytetään määriteltyjä materi-aaleja ja standardoituja analyysimenetelmiä. Mikäli kokeet on tehtävä kenttäolosuhteissa, pyritään laboratorio-olosuhteita ja siellä vallitsevia tutkimuskäytäntöjä soveltamaan niin paljon kuin mahdollista. Esimerkkejä?

Tutkimusmenetelmäryhmät... M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät... Tapaus- eli casetutkimus Ihmisten ja organisaatioiden käyttäytymistä koskevissa tutkimuksissa paneudutaan syvällisesti valittuihin tut-kimustapauksiin. Aineistoa kootaan esimerkiksi haas-tattelututkimuksella tai toiminnan havainnoinnilla. Tutkimustulosten perusteella syntyy yleensä hypoteesi kohteen käyttäytymisestä. Hypoteesin konfirmointiin tarvitaan jatkotutkimus, joka myös voi olla case-tyyppinen. Esimerkkejä?

Tutkimusmenetelmäryhmät... M. Airila TKK Tutkimusmenetelmäryhmät... Tilastolliset menetelmät Tilastolliset menetelmät liittyvät tulosten käsittelyyn tai koko tutkimus voi rakentua ilmiöiden tilastollisen käsittelyn idealle. Useimmissa tekniikan ilmiöissä ja rakenteissa (materiaalien ominaisuudet, valmistus-menetelmien kuten hitsauksen suoritusarvot, käyttö-varmuusasiat) on vaihtelua, johon on tehokasta pureu-tua tilastollisesti. Esimerkkejä?