PERHETERAPIAN HISTORIAA ja PERUSKÄSITTEITÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

HOITOSUHDEKONSULTAA- TIO PERHETERAPIAN TYÖNOHJAUKSEN MUOTONA
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Yksilö ostajana.
Vuorovaikutuksesta voimaan
PERHEEN VOIMAVAROJEN LÖYTÄMINEN
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Taulukot Jukka Juslin © Jukka Juslin 2006.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Muutossosiaality ö n k ä sityksi ä tiedosta, tiet ä misest ä ja todellisuuden luonteesta poststrukturalismi.
Koulutuksen toteutus - vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke/ P-K - Yksi naapureista –hanke/Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Koulutuksen aikataulu.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Työrauha ja haastavat tilanteet
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Riippuvuus tupakoinnista
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
SAMANAIKAISET MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMAT Haasteet ja mahdollisuudet hoidossa ja kuntoutuksessa PÄMin väliseminaari Pekka Salmela.
Jukka Harmainen Primtask Oy puh s-posti: OPPIMISTYYLIT, OPPIMISNARRATIIVIT Andragogiikan näkökulmia perheterapian.
Ongelmatisoinnin ja oireistamisen ABC Lauri Varonen.
Erityistason perhe- ja pariterapiakoulutus Jyväskylässä
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot Pekka Räsänen
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus, 1ov/PätKor1
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Oppimisorientaatioita
Perhe- ja verkostotyön hyödyt ja haasteet Jukka Harmainen Veli-Matti Saarinen Koulutukset-
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Suomen mielenterveysseura
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Riippuvuus tupakoinnista
INSTITUUTIOT JA VUOROVAIKUTUS
Laadullinen asennetutkimus
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Ops seminaari Askola.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
Kuva-analyysi / Taneli Tuovinen. Mitä kuvassa analysoidaan?
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
tapaustutkimus psykoterapian Psykoterapiatutkimuksen
Mielenterveyden hoito
PSYKOTERAPIA = HOIDOLLISTA VUOROVAIKUTUSTA, JOLLA VAIKUTETAAN PSYKOLOGISIN KEINOIN OIREHTIVAAN YKSILÖÖN TAI RYHMÄÄN - Keinoina mm. keskustelu, tehtävät,
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Jukka Aaltonen Perhetutkimuksen päivät Jyväskylän yliopisto
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
Esityksen transkriptio:

PERHETERAPIAN HISTORIAA ja PERUSKÄSITTEITÄ Jukka Harmainen Seinäjoen peve-koulutus 11.09.2011 PERHETERAPIA  AALTONEN (89) ”Ammatillinen ja tietoinen pyrkimys sekä psykoterapian menetelmä, jonka avulla tutkitaan, ymmärretään ja hoidetaan perheen sisäisen vuorovaikutuksen kokonaisuudessa tai myös yksittäisillä perheenjäsenillä esiintyviä häiriöitä ja niiden aiheuttamaa kärsimystä”

Historiaa ja peruskäsitteitä 2. PERHEKESKEINEN PSYKIATRINEN HOITO   HAARAKANGAS (98) ”Hoitoa, jossa hoitoprosessin aktiivisina osallistujina potilaan ja hoitavan työryhmän lisäksi on potilaan omaisia ja jossa psykiatrisia ongelmia tarkastellaan perheen vuorovaikutussuhteiden näkökulmasta”

Historiaa ja peruskäsitteitä 3. VERKOSTONÄKÖKULMA  Asiakkaiden/potilaiden elämään liittyy usein olennaisesti hänen omaa sosiaalista verkostoaan ja viranomaisverkostoa, joka huomioitava työskentelyssä.   Usein mahdollistaa monipuolisemman kuvan saamisen tutkittavien ilmiöiden luonteesta, tarjoaa mahdollisuuden tuen tarjoamiseen monen tahon yhteistyönä ja hoitopalveluille tilaisuuden ”vetäytyvään työskentelystrategiaan”

Perheterapian kehitysvaiheita: 50-LUKU: SCH-TUTKIMUS: SCH YHTEYS VUOROVAIKUTUSHÄIRIÖÖN PERHEESSÄ (BOWEN, ALANEN, WYNNE YM)  CONJOINT FAMILY THERAPY/SATIR  BATESON: ITSEOHJAUTUVUUS, KEHÄMÄINEN KAUSALITEETTI  PERHEHOMEOSTAASIN KÄSITE

60-70-luku; koulukuntien kehittyminen   STRUKTURAALINEN pt (S.Minuchin) STRATEGINEN (J. Haley) PSYKODYNAAMINEN (N. Ackerman) ONGELMANRATKAISUKESKEISET LYHYTTERAPIAT (MRI)  VUOROVAIKUTUSKAAVOIHIN JA PERHERAKENTEISIIN KOHDISTUVAT INTERVENTIOT  NS. ENSIMMÄINEN KYBERNETIIKKA, FUNKTIONALISTISET TEORIAT

80-LUKU; MILANOLAINEN SYSTEEMIS-STRATEGINEN PT  USKOMUSJÄRJESTELMIIN KOHDISTUVAT INTERVENTIOT  POST-MILANOLAISUUS RATKAISU-JA VOIMAVARASUUNTAUTUNUT TYÖ  NS. TOINEN KYBERNETIIKKA: KOEVOLUUTION KÄSITE (yhteiskehitys) STRUKTURAALINEN DETERNIMISMI: TERAPEUTTI VOI VAIKUTTAA VAIN OMAAN TOIMINTAANSA. KONSTRUKTIVISMI: TERAPEUTIN ORIENTAATION MERKITYS SILLE MITÄ NÄKEE

90-LUKU; SOSIAALINEN KONSTRUKTIONISMI: SOS. TODELLISUUS ON OLEMASSA, MUTTA VOIMME YMMÄRTÄÄ SITÄ VAIN KIELEN VÄLITYKSELLÄ. KIELI SYNNYTETÄÄN, SAA MERKITYKSENSÄ SIINÄ KONTEKSTISSA MISSÄ SITÄ KÄYTETÄÄN.

90-2000-luku;lähestymistapoja GALVESTON INSTITUUTTI: ONGELMA LUO SYSTEEMIN KIELESSÄ, ONGELMAA SYNNYTTÄVÄT JA ONGELMAA LIUOTTAVAT KIELELLISET SYSTEEMIT. EI TIETÄMISEN ASENNE.  WHITE & EPSTON: KERTOMUKSELLISUUS, ONGELMAN KYLLÄSTÄMÄT JA KOMPETENNSSIKERTOMUKSET. NARRATIIVISUUS.  TOM ANDERSEN: REFLEKTIIVINEN TIIMI – REFLEKTIIVISET TYÖTAVAT. KIELI ON INFORMATIIVISTA MUTTA ENNEN KAIKKEA FORMATIIVISTA (MUOTOA LUOVAA).  IRTAUTUMINEN SYSTEEMISESTÄ (FUNKTIONAALISESTA) PARADIGMASTA

MITÄ TERAPEUTTINEN TOIMINTA ON? (Tom Andersen)  PUHUMME MAHDOLLISISTA TAVOISTA PUHUA   MUODOS- ERILAISILLA TAVOILLA (VAIHTOEH- TAAKSEMME TOISESTI)     KERTOMUK- MUITA, VAIHTOEHTOISIA KERTOMUKSIA SEN  TAPAHTU- MASTA

JARL WAHLSTRÖM TERAPIA EI OLE ENÄÄ PERINTEISESSÄ MIELESSÄ IHMISTEN MUUTTAMISTA VAAN PYRKIMYSTÄ LUODA SELLAINEN KONTEKSTI, JOSSA IHMISET VOIVAT TARKEMMIN TUODA ESILLE MITÄ HE OVAT JA MITÄ HE TEKEVÄT (Wahlström1992)  HOITO, TERAPIA ON ERÄÄNLAISTA VÄLIAINETTA, JOSSA VOI MAHDOLLISTUA UUDENLAINEN KESKUSTELU ITSESTÄ JA SUHTEESTA ULKOMAAILMAAN.  

TERAPEUTIN TEHTÄVÄNÄ DISKURSSISENSITIIVISYYS MISTÄ PUHUTAAN? MITEN PUHUTAAN SIITÄ MISTÄ PUHUTAAN? MITÄ SEURAA TÄSTÄ PUHETAVASTA? MITEN VOITAISIIN PUHUA TOISIN JA MITÄ SEURAISI TÄSTÄ VAIHTOEHTOISESTA PUHETAVASTA?