PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara LounaFood
Ajankohtaista on: Kuluttajatietoasetus 1169 voimaan 12.12.2011 http://www.youtube.com/watch?v=EsLiQg1setE Kuluttajatietoasetus 1169 voimaan 12.12.2011 Siirtymäaika 3 v: pakolliset elintarviketiedot Siirtymäaika 5 v: pakolliset ravintoarvomerkinnät Huom! Jos varastossa vanhalla etiketillä olevia tuotteita, ne saa myydä pois Lainsäädäntö osin vielä kesken
NÄMÄ OSIN PÄÄTTÄMÄTTÄ Alkuperämaamerkinnät: Tuoreen ja pakastetun lihan pakkauksissa kerrotaan eläimen kasvu- ja teurastuspaikka Nyt naudanlihassa, jatkossa myös sianlihassa, lampaan-ja vuohenlihassa ja siipikarjanlihassa (tuore, jäädytetty) Muilta osin vielä auki, keväällä täydentyy = maitotuotteissa käytetty maito, yli 50 % tuotteesta muodostava raaka-aine jos eri kuin tuotteen alkuperä Pakkaamattomien elintarvikkeiden pakkausmerkinnät
Miksi mitään tälläistä? EU täsmentää ja yhdenmukaistaa vaatimuksia kaikissa jäsenvaltioissa kuluttajille halutaan tarjota elintarvikkeista mahdollisimman paljon tietoa ostopäätösten tueksi
Mikä muuttuu? tekstin vähimmäiskoko on määritelty • elintarvikkeen nimeä täydentävät tiedot tarkentuvat • allergeeneja ja intoleransseja aiheuttavat aineet korostuvat • alkuperämaan tai lähtöpaikan merkintävelvoite laajenee etämyynnistä on säädetty
Mihin pakkausmerkinnät tehdään? Tuotteisiin, jotka luovutetaan valmiiksi pakattuina Ei tarvitse jos: tuote pakataan loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa (myymälä, suurtalous) välitöntä myyntiä varten (= pakataan ja myydään vuorokauden, 24 tunnin, aikana) elintarvike vasta ostohetkellä suljetaan pakkaukseen (palvelumyynti) Tiedot pitää olla saatavilla
Mites etämyynti eli verkkokauppa? Valmiiksi pakatut tuotteet Pakollisten elintarviketietojen (lukuun ottamatta vähimmäissäilyvyysaikaa tai viimeistä käyttöajankohtaa) on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään ei sovelleta elintarvikkeisiin, jotka tarjotaan myyntiin jakeluautomaattien avulla tai automatisoiduissa liiketiloissa Kaikkien pakollisten tietojen on oltava saatavilla toimitushetkellä Vastuu pakollisen elintarviketiedon antamisesta ennen kaupan tekoa: www-sivun omistajalla
Joitakin helpotuksia pakkausmerkintöihin Jos pakkauksen suurin pinta-ala < 10 cm2: pakolliset tiedot etiketissä/pakkauksessa; tuotteen nimi, allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet, sisällön määrä ja vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta Ainesosaluettelon tiedot on toimitettava muilla keinoin tai asetettava saataville kuluttajan pyynnöstä
Joitakin helpotuksia Jos kyseessä yli 1,2 til-% alkoholia sisältävät juomat: Ei vaadita ainesosaluetteloa eikä ravintosisältötietoja Huom. muut pakolliset tiedot tulee ilmoittaa, mm. allergeenit
MUOTOSEIKKOJA: helposti havaittavia, taustasta erottuvia riittävän isokokoisin kirjaimin tehtyjä, fontti vähintään 1,2mm Erittäin pienessä pakkauksessa väh.0,9mm helposti luettavia ja ymmärrettäviä pysyvällä tavalla tehtyjä ei saa peittää, hämärtää tai katkaista ainakin molemmilla kotimaisilla kielillä, paitsi jos myynti vain täysin yksikielisessä kunnassa
Elintarvikkeen nimi ja sitä täydentävät tiedot NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Elintarvikkeen nimi ja sitä täydentävät tiedot Hyväksyttävä, virallinen nimi Lörtsy, riihileipä, sulhaspiirakka, ruisvuoka Lisäksi kuvaileva tieto nimen yhteyteen (yleensä alapuolelle) Tuotantotapa Luomu Kananmunat: vapaa, virike, häkki jne Kalastustuotteet; pyydetty, viljelty
NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Ainesosaluettelo kaikki käytetyt raaka-aineet suuruusjärjestyksessä jos nimessä mainitaan raaka-aine, sen osuus % Esim. ruisleipä, vadelma-mansikkahillo Kasviöljy ei enää kelpaa, täytyy avata mikä öljy, esim. rypsiöljy Lisäaineet ryhmänimellä ja nimellä tai E-koodilla, jos allergeenista peräisin, täytyy avata mistä Ei vaadita näiltä Tuoreet hedelmät ja vihannekset joita ei ole kuorittu, paloiteltu tai käsitelty, ml peruna
SUOLAN ILMOITTAMINEN % AINESOSALUETTELOSSA Näiden tuotteiden pakkausmerkinnöissä suola ilmoitettava painoprosentteina (13.12.2016 asti): 1) juustot 2) lihavalmisteet, mukaan lukien makkarat 3) kalavalmisteet 4) ruokaleivät, näkkileivät ja hapankorput 5) liemet, keitot ja kastikkeet, myös jauheena ja tiivisteenä 6) muut puolivalmiit tai valmiit ruoat 7) ruokasuolaa sisältävät maustevalmisteet
AINESOSALUETTELOSSA Allergeenit lihavoituna, kursivoituna tai eri värillä tai ISOLLA Jos ainesosan nimestä ei selviä, että se on peräisin allergisoivasta raaka-aineesta, allergeeni kerrotaan ainesosan nimen ohessa, esimerkiksi ”herajauhe (maito)”. Lisäaineet ryhmänimellä ja nimellä tai E-koodilla, jos allergeenista peräisin, täytyy avata mistä (esim. E322 lesitiini) Allergeenit muistettava ilmoittaa myös pakkaamattomista elintarvikkeista ja ammattikeittiöihin toimitettavista elintarvikkeista, asetus tulossa
ALLERGEENIT Usein teknologisesti tärkeitä ainesosia, riskit hallinnoidaan omavalvontasuunnitelmassa Herne, kala, kananmuna, maito, soijapapu, äyriäiset, nilviäiset ja niistä tehdyt valmisteet Kaura, ohra, ruis ja vehnä (myös speltti ja hybridikannat) Pähkinät, mantelit, maapähkinät Selleri ja sellerituotteet, lupiini Sinappi, sinapinsiemen, sinappituotteet Seesaminsiemenet Rikkidioksidi ja sulfiitti
NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Sisällön määrä (nettopaino, valutettu paino) Valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite Elintarvike-erän tunnus Paitsi jos jäljitettävyys päiväysten mukaan Laitostunnukset (jos on)
NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Päiväykset Viimeinen käyttöajankohta Päivä ja kuukausi Helposti pilaantuvat elintarvikkeet Vähimmäissäilyvyysaika Parasta ennen..loppua: esim. kk ja vuosi (säilyy 3-18 kk), vuosi (säilyy yli 18 kk)
Elintarvikkeen säilyvyysaika Päiväyksen aikatarkkuus Esimerkki enintään 3 kuukautta Päivä ja kuukausi Parasta ennen 21.11. yli 3, mutta enintään 18 kuukautta Kuukausi ja vuosi Parasta ennen marraskuun 2015 loppua yli 18 kuukautta Vuosi Parasta ennen 2015 loppua kaikki edellä mainitut säilyvyysajat Päivä, kuukausi ja vuosi Parasta ennen 21.11.2015 EVIRA
Muita mahdollisia päiväyksiä Pakastuspäivämäärä pakollinen ainoastaan valmiiksi pakattujen – pakastetun lihan – pakastettujen raakalihavalmisteiden – pakastettujen jalostamattomien kalastustuotteiden merkinnöissä Esim. ”Pakastettu pp/kk/vv”
Säilytysohje (lämpötila) avaamattomana ja avattuna NÄMÄ TARVITTAESSA Säilytysohje (lämpötila) avaamattomana ja avattuna Käyttöohje (esim. pakkauksen avausohje, laimennusohje, käsittelyohjeet, reseptiohje jne) Varoitusmerkintä Hunaja ja hunajavalmisteet – ei alle 1-vuotiaille Kuivatut pavut (liotus, keitto haitallisten aineiden vuoksi) Alkoholipitoisuus, jos nestemäisessä yli 1,2 ja kiinteässä yli 1,8-til.%
lakritsikasvin/sen ammoniumsuolan lisääminen makeisiin, kasvisstanolit NÄMÄ TARVITTAESSA ”Pakattu suojakaasuun” Makeutusaineiden käytöstä erillinen maininta, esim. makeutettu aspartaamilla jne. jos yli 10% tuotteesta Jos alle 10 %, ainesosaluettelossa maininta riittää lakritsikasvin/sen ammoniumsuolan lisääminen makeisiin, kasvisstanolit Alkuperämaa
ALKUPERÄMAA Jos sen puuttuminen voi johtaa harhaan Pakollinen Esim. Suomessa paistetun ulkomaisen leivän alkuperämaa ilmoitettava Pakollinen Kala (pyydetty: makea;alkuperämaa/ meri; merialue, viljelty: alkuperämaa Tuoreet hedelmät ja vihannekset Naudanliha, jatkossa myös muut Hunaja Suositeltavaa esim. hillotuotteissa, ei pakollista
NÄMÄ TARVITTAESSA Lisätty vesi, jos yli 5% raakalihavalmisteessa ja kalastustuotteessa ”Sulatettu”, jos tuote on pakastettu ennen myyntiä ja jos se myydään sulatettuna –paitsi jos siitä ei ole kielteistä vaikutusta elintarvikkeen turvallisuuteen tai laatuun ”Paloista yhdistetty liha /kala” Makkaran syötäväksi kelpaamaton kuori, mainittava erikseen syötävä kuori ”luonnonsuoli” raaka-aineena ainesosaluetteloon Muut mahdolliset lisätiedot esim. pakkauksen soveltuvuudesta kypsennykseen/kierrätykseen
Ravintoarvomerkinnät VIIMEISTÄÄN 12.12.2016 Muissa muttei näissä: Jalostamattomissa tuotteissa, joka koostuu yhdestä ainesosasta/ainesosien ryhmästä Kypsyttämällä jalostetussa tuotteessa, joka koostuu yhdestä ainesosasta/ainesosien ryhmästä Juomavedet, maustesekoitukset, suola, etikka, pöytämakeuttajat, pakkaukset joiden suurimman pinnan pinta-ala korkeintaan 25 cm2
RAVINTOARVOMERKINNÄN SISÄLTÖ 12.12.2016 Pakollisia seuraavat tiedot: energiasisältö ja rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraatin, sokereiden, proteiinin ja suolan määrät g/100g tai g/100ml voidaan täydentää ilmoittamalla näistä yhden tai useammat: kertatyydyttymättömät rasvat, monityydyttymättömät rasvat, polyolit, tärkkelys, ravintokuitu, vitamiinit/kivennäisaineet Pakkaamattomat elintarvikkeet:vapaaehtoisesti energiasisältö tai energiasisältö ja rasva, tyydyttyneet rasvahapot, sokerit, suola
SUOLASTA VIELÄ Raaka-aineen luontainen natrium lasketaan jatkossa mukaan (Fineli) Na x 2,5 = suolan määrä Voimakassuolaisuusrajat muuttuvat 2016, nyt vasta luonnosvaiheessa
Ravintoarvo 100 g Energia, kJ/kcal Rasva, g tyydyttynyttä, g kertatyydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g monityydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g Hiilihydraatit, g josta sokereita, g polyolit (vapaaehtoinen tieto), g tärkkelys (vapaaehtoinen tieto), g Ravintokuitu (vapaaehtoinen tieto), g Proteiini, g Suola, g Vitamiinit ja kivennäisaineet (vapaaehtoinen tieto), g Laktoosipitoisuus ilmoitetaan ravintoarvoluettelon läheisyydessä
Miten ravintoarvo saadaan? Laskennallinen riittää www.fineli.fi reseptin mukaan itse laskien Esim. Jamix-ohjelmalla laskettuna (selvitä palveluntarjoajat, mm. LounaFood) Hyväksytyssä laboratoriossa analysoituna Usein kallista Edustava näyte
PARI ESIMERKKIÄ PAKOLLISISTA TIEDOISTA
TILAPÄISET MYYJÄISET (ei ammattimainen) Koti- ja maatilataloudessa valmistetuille tuotteille, jotka myydään tilapäisesti myyjäisissä suoraan kuluttajalla tapahtuvassa luovutuksessa riittää nimi yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat valmistuspäivä
KASVIKSET Pakkaaja Alkuperämaa eli maa, jossa tuote on viljelty Laatuluokka Nettopaino Tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä Maininta suojakaasusta, jos niin pakattu Irtomyynnissä olevien kasvisten läheisyydestä on löydyttävä merkinnät alkuperämaasta ja laatuluokasta
hillotuotTEET Nimi ja kuvaileva nimi, jos tarpeen Ainesosaluettelo Alkuperä jos haluaa korostaa Pääraaka-aineiden osuudet Allergeenit Valmistajan yhteystiedot Päiväys Marjojen määrä g/100g Ravintosisältö, josta ilmenee sokeripitoisuus Ennen sitä maininta kokonaissokeripitoisuudesta 100 g kohden
LIHAjaloste Nimi ja kuvaileva nimi, jos tarpeen Ainesosaluettelo Esim. savustetut Ainesosaluettelo Pääraaka-aineen osuus Allergeenit Lisätty vesi jos yli 5% Suolapitoisuus % Ravintosisältö Alkuperämaa Sisällön määrä Päiväykset, erätunnus, säilytysohje Valmistajan yhteystiedot, laitostunnus
ruisleipä Nimi, tuotantotapa ja kuvaileva nimi jos tarpeen Ainesosaluettelo Allergeenit Rukiin osuus % Suolapitoisuus % Ravintosisältö Jos haluaa mainostaa kuiturikkaaksi, täytyy kuidun määrä löytyä ravintosisällöstä (ja olla yli 6%) Sisällön määrä Päiväys Valmistajan yhteystiedot
ETIKETIT KERRALLA KUNTOON. Kiitos ETIKETIT KERRALLA KUNTOON! Kiitos! MERVI LOUHIVAARA Turun yliopiston Brahea-keskus LOUNAFOOD 0400 260 390 mervi.louhivaara@utu.fi