PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Lisää tähän prosessin nimi Kerro tässä tuotteen ja yrityksen nimi.
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
JUOMASEKOITUKSEN VALMISTUKSEN PERIAATTEITA
Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
Juomaetiketit uudistuvat – kuluttajalle tarkempaa tietoa
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Allergeenien ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Turun kaupungin kestävät hankinnat
KASVIKSET.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Urheilijan ravitsemus
Kotisivukoulutus Ohjeet alasivujen tekoon ja kuvien lisäämiseen © SVS Länsi-Suomi.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
1 Elintarvikkeiden hintaseuranta –hanke 2009 (2010) Seurantaohjeet.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Katri Klingberg Toimijan ABC
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
HIILIHYDRAATIT.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNTÖ 2012 PAKKAUSMERKINNÄT. pakkausmerkinnät Pakkausmerkintävaatimukset on tehty kuluttajan tiedon saannin näkökulmasta Ovat yhtäläiset.
Puhdasta ruokaa? Hurtig Mitä pakkausmerkinnät kertovat? Tarkastele pakkausta, jonka sait ja merkitse vihkoosi, mitä pakkausmerkinnät kertovat.
Ihmisen ravinto.
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Yleistä: Testi perjantaina 27.5 klo 14 auditoriossa Ota mukaan: henkilöllisyystodistus (esimerkiksi kelakortti, passi, mopokortti yms.) lyijykynä sekä.
LEIPÄ ELINTARVIKKEENA. LEIPÄ Leipä on osa päivittäistä ruokavaliota Täysjyväleivästä saa runsaasti kuitua ja energiaa päivään Suomalaisten ruokaleivän.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Koulutuspäivä , Hämeenlinna Tuulikki Lehto
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Selkeä käsitys ostettavasta ruuasta
Ruokaoppia.
Viljat.
Vanhan Porvoon ruskistettu voi ja pinjansiemen jäätelö 5,5 L
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

PAKKAUSMERKINNÄT PAKETTIIN! Mervi Louhivaara LounaFood

Ajankohtaista on: Kuluttajatietoasetus 1169 voimaan 12.12.2011 http://www.youtube.com/watch?v=EsLiQg1setE Kuluttajatietoasetus 1169 voimaan 12.12.2011 Siirtymäaika 3 v: pakolliset elintarviketiedot Siirtymäaika 5 v: pakolliset ravintoarvomerkinnät Huom! Jos varastossa vanhalla etiketillä olevia tuotteita, ne saa myydä pois Lainsäädäntö osin vielä kesken

NÄMÄ OSIN PÄÄTTÄMÄTTÄ Alkuperämaamerkinnät: Tuoreen ja pakastetun lihan pakkauksissa kerrotaan eläimen kasvu- ja teurastuspaikka Nyt naudanlihassa, jatkossa myös sianlihassa, lampaan-ja vuohenlihassa ja siipikarjanlihassa (tuore, jäädytetty) Muilta osin vielä auki, keväällä täydentyy = maitotuotteissa käytetty maito, yli 50 % tuotteesta muodostava raaka-aine jos eri kuin tuotteen alkuperä Pakkaamattomien elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Miksi mitään tälläistä? EU täsmentää ja yhdenmukaistaa vaatimuksia kaikissa jäsenvaltioissa kuluttajille halutaan tarjota elintarvikkeista mahdollisimman paljon tietoa ostopäätösten tueksi

Mikä muuttuu? tekstin vähimmäiskoko on määritelty • elintarvikkeen nimeä täydentävät tiedot tarkentuvat • allergeeneja ja intoleransseja aiheuttavat aineet korostuvat • alkuperämaan tai lähtöpaikan merkintävelvoite laajenee etämyynnistä on säädetty

Mihin pakkausmerkinnät tehdään? Tuotteisiin, jotka luovutetaan valmiiksi pakattuina Ei tarvitse jos: tuote pakataan loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa (myymälä, suurtalous) välitöntä myyntiä varten (= pakataan ja myydään vuorokauden, 24 tunnin, aikana) elintarvike vasta ostohetkellä suljetaan pakkaukseen (palvelumyynti) Tiedot pitää olla saatavilla

Mites etämyynti eli verkkokauppa? Valmiiksi pakatut tuotteet Pakollisten elintarviketietojen (lukuun ottamatta vähimmäissäilyvyysaikaa tai viimeistä käyttöajankohtaa) on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään ei sovelleta elintarvikkeisiin, jotka tarjotaan myyntiin jakeluautomaattien avulla tai automatisoiduissa liiketiloissa Kaikkien pakollisten tietojen on oltava saatavilla toimitushetkellä Vastuu pakollisen elintarviketiedon antamisesta ennen kaupan tekoa: www-sivun omistajalla

Joitakin helpotuksia pakkausmerkintöihin Jos pakkauksen suurin pinta-ala < 10 cm2: pakolliset tiedot etiketissä/pakkauksessa; tuotteen nimi, allergeenit ja intoleransseja aiheuttavat aineet, sisällön määrä ja vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta Ainesosaluettelon tiedot on toimitettava muilla keinoin tai asetettava saataville kuluttajan pyynnöstä

Joitakin helpotuksia Jos kyseessä yli 1,2 til-% alkoholia sisältävät juomat: Ei vaadita ainesosaluetteloa eikä ravintosisältötietoja Huom. muut pakolliset tiedot tulee ilmoittaa, mm. allergeenit

MUOTOSEIKKOJA: helposti havaittavia, taustasta erottuvia riittävän isokokoisin kirjaimin tehtyjä, fontti vähintään 1,2mm Erittäin pienessä pakkauksessa väh.0,9mm helposti luettavia ja ymmärrettäviä pysyvällä tavalla tehtyjä ei saa peittää, hämärtää tai katkaista ainakin molemmilla kotimaisilla kielillä, paitsi jos myynti vain täysin yksikielisessä kunnassa

Elintarvikkeen nimi ja sitä täydentävät tiedot NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Elintarvikkeen nimi ja sitä täydentävät tiedot Hyväksyttävä, virallinen nimi Lörtsy, riihileipä, sulhaspiirakka, ruisvuoka Lisäksi kuvaileva tieto nimen yhteyteen (yleensä alapuolelle) Tuotantotapa Luomu Kananmunat: vapaa, virike, häkki jne Kalastustuotteet; pyydetty, viljelty

NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Ainesosaluettelo kaikki käytetyt raaka-aineet suuruusjärjestyksessä jos nimessä mainitaan raaka-aine, sen osuus % Esim. ruisleipä, vadelma-mansikkahillo Kasviöljy ei enää kelpaa, täytyy avata mikä öljy, esim. rypsiöljy Lisäaineet ryhmänimellä ja nimellä tai E-koodilla, jos allergeenista peräisin, täytyy avata mistä Ei vaadita näiltä Tuoreet hedelmät ja vihannekset joita ei ole kuorittu, paloiteltu tai käsitelty, ml peruna

SUOLAN ILMOITTAMINEN % AINESOSALUETTELOSSA Näiden tuotteiden pakkausmerkinnöissä suola ilmoitettava painoprosentteina (13.12.2016 asti): 1) juustot 2) lihavalmisteet, mukaan lukien makkarat 3) kalavalmisteet 4) ruokaleivät, näkkileivät ja hapankorput 5) liemet, keitot ja kastikkeet, myös jauheena ja tiivisteenä 6) muut puolivalmiit tai valmiit ruoat 7) ruokasuolaa sisältävät maustevalmisteet

AINESOSALUETTELOSSA Allergeenit lihavoituna, kursivoituna tai eri värillä tai ISOLLA Jos ainesosan nimestä ei selviä, että se on peräisin allergisoivasta raaka-aineesta, allergeeni kerrotaan ainesosan nimen ohessa, esimerkiksi ”herajauhe (maito)”. Lisäaineet ryhmänimellä ja nimellä tai E-koodilla, jos allergeenista peräisin, täytyy avata mistä (esim. E322 lesitiini) Allergeenit muistettava ilmoittaa myös pakkaamattomista elintarvikkeista ja ammattikeittiöihin toimitettavista elintarvikkeista, asetus tulossa

ALLERGEENIT Usein teknologisesti tärkeitä ainesosia, riskit hallinnoidaan omavalvontasuunnitelmassa Herne, kala, kananmuna, maito, soijapapu, äyriäiset, nilviäiset ja niistä tehdyt valmisteet Kaura, ohra, ruis ja vehnä (myös speltti ja hybridikannat) Pähkinät, mantelit, maapähkinät Selleri ja sellerituotteet, lupiini Sinappi, sinapinsiemen, sinappituotteet Seesaminsiemenet Rikkidioksidi ja sulfiitti

NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Sisällön määrä (nettopaino, valutettu paino) Valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite Elintarvike-erän tunnus Paitsi jos jäljitettävyys päiväysten mukaan Laitostunnukset (jos on)

NÄMÄ PAKKAUKSIIN NYT Päiväykset Viimeinen käyttöajankohta Päivä ja kuukausi Helposti pilaantuvat elintarvikkeet Vähimmäissäilyvyysaika Parasta ennen..loppua: esim. kk ja vuosi (säilyy 3-18 kk), vuosi (säilyy yli 18 kk)

Elintarvikkeen säilyvyysaika Päiväyksen aikatarkkuus Esimerkki enintään 3 kuukautta Päivä ja kuukausi Parasta ennen 21.11. yli 3, mutta enintään 18 kuukautta Kuukausi ja vuosi Parasta ennen marraskuun 2015 loppua yli 18 kuukautta Vuosi Parasta ennen 2015 loppua kaikki edellä mainitut säilyvyysajat Päivä, kuukausi ja vuosi Parasta ennen 21.11.2015 EVIRA

Muita mahdollisia päiväyksiä Pakastuspäivämäärä pakollinen ainoastaan valmiiksi pakattujen – pakastetun lihan – pakastettujen raakalihavalmisteiden – pakastettujen jalostamattomien kalastustuotteiden merkinnöissä Esim. ”Pakastettu pp/kk/vv”

Säilytysohje (lämpötila) avaamattomana ja avattuna NÄMÄ TARVITTAESSA Säilytysohje (lämpötila) avaamattomana ja avattuna Käyttöohje (esim. pakkauksen avausohje, laimennusohje, käsittelyohjeet, reseptiohje jne) Varoitusmerkintä Hunaja ja hunajavalmisteet – ei alle 1-vuotiaille Kuivatut pavut (liotus, keitto haitallisten aineiden vuoksi) Alkoholipitoisuus, jos nestemäisessä yli 1,2 ja kiinteässä yli 1,8-til.%

lakritsikasvin/sen ammoniumsuolan lisääminen makeisiin, kasvisstanolit NÄMÄ TARVITTAESSA ”Pakattu suojakaasuun” Makeutusaineiden käytöstä erillinen maininta, esim. makeutettu aspartaamilla jne. jos yli 10% tuotteesta Jos alle 10 %, ainesosaluettelossa maininta riittää lakritsikasvin/sen ammoniumsuolan lisääminen makeisiin, kasvisstanolit Alkuperämaa

ALKUPERÄMAA Jos sen puuttuminen voi johtaa harhaan Pakollinen Esim. Suomessa paistetun ulkomaisen leivän alkuperämaa ilmoitettava Pakollinen Kala (pyydetty: makea;alkuperämaa/ meri; merialue, viljelty: alkuperämaa Tuoreet hedelmät ja vihannekset Naudanliha, jatkossa myös muut Hunaja Suositeltavaa esim. hillotuotteissa, ei pakollista

NÄMÄ TARVITTAESSA Lisätty vesi, jos yli 5% raakalihavalmisteessa ja kalastustuotteessa ”Sulatettu”, jos tuote on pakastettu ennen myyntiä ja jos se myydään sulatettuna –paitsi jos siitä ei ole kielteistä vaikutusta elintarvikkeen turvallisuuteen tai laatuun ”Paloista yhdistetty liha /kala” Makkaran syötäväksi kelpaamaton kuori, mainittava erikseen syötävä kuori ”luonnonsuoli” raaka-aineena ainesosaluetteloon Muut mahdolliset lisätiedot esim. pakkauksen soveltuvuudesta kypsennykseen/kierrätykseen

Ravintoarvomerkinnät VIIMEISTÄÄN 12.12.2016 Muissa muttei näissä: Jalostamattomissa tuotteissa, joka koostuu yhdestä ainesosasta/ainesosien ryhmästä Kypsyttämällä jalostetussa tuotteessa, joka koostuu yhdestä ainesosasta/ainesosien ryhmästä Juomavedet, maustesekoitukset, suola, etikka, pöytämakeuttajat, pakkaukset joiden suurimman pinnan pinta-ala korkeintaan 25 cm2

RAVINTOARVOMERKINNÄN SISÄLTÖ 12.12.2016 Pakollisia seuraavat tiedot: energiasisältö ja rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraatin, sokereiden, proteiinin ja suolan määrät g/100g tai g/100ml voidaan täydentää ilmoittamalla näistä yhden tai useammat: kertatyydyttymättömät rasvat, monityydyttymättömät rasvat, polyolit, tärkkelys, ravintokuitu, vitamiinit/kivennäisaineet Pakkaamattomat elintarvikkeet:vapaaehtoisesti energiasisältö tai energiasisältö ja rasva, tyydyttyneet rasvahapot, sokerit, suola

SUOLASTA VIELÄ Raaka-aineen luontainen natrium lasketaan jatkossa mukaan (Fineli) Na x 2,5 = suolan määrä Voimakassuolaisuusrajat muuttuvat 2016, nyt vasta luonnosvaiheessa

Ravintoarvo 100 g Energia, kJ/kcal Rasva, g   tyydyttynyttä, g   kertatyydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g   monityydyttymättömät rasvat (vapaaehtoinen tieto), g Hiilihydraatit, g   josta sokereita, g   polyolit (vapaaehtoinen tieto), g   tärkkelys (vapaaehtoinen tieto), g Ravintokuitu (vapaaehtoinen tieto), g Proteiini, g Suola, g Vitamiinit ja kivennäisaineet (vapaaehtoinen tieto), g Laktoosipitoisuus ilmoitetaan ravintoarvoluettelon läheisyydessä

Miten ravintoarvo saadaan? Laskennallinen riittää www.fineli.fi reseptin mukaan itse laskien Esim. Jamix-ohjelmalla laskettuna (selvitä palveluntarjoajat, mm. LounaFood) Hyväksytyssä laboratoriossa analysoituna Usein kallista Edustava näyte

PARI ESIMERKKIÄ PAKOLLISISTA TIEDOISTA

TILAPÄISET MYYJÄISET (ei ammattimainen) Koti- ja maatilataloudessa valmistetuille tuotteille, jotka myydään tilapäisesti myyjäisissä suoraan kuluttajalla tapahtuvassa luovutuksessa riittää nimi yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat valmistuspäivä

KASVIKSET Pakkaaja Alkuperämaa eli maa, jossa tuote on viljelty Laatuluokka Nettopaino Tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä Maininta suojakaasusta, jos niin pakattu Irtomyynnissä olevien kasvisten läheisyydestä on löydyttävä merkinnät alkuperämaasta ja laatuluokasta

hillotuotTEET Nimi ja kuvaileva nimi, jos tarpeen Ainesosaluettelo Alkuperä jos haluaa korostaa Pääraaka-aineiden osuudet Allergeenit Valmistajan yhteystiedot Päiväys Marjojen määrä g/100g Ravintosisältö, josta ilmenee sokeripitoisuus Ennen sitä maininta kokonaissokeripitoisuudesta 100 g kohden

LIHAjaloste Nimi ja kuvaileva nimi, jos tarpeen Ainesosaluettelo Esim. savustetut Ainesosaluettelo Pääraaka-aineen osuus Allergeenit Lisätty vesi jos yli 5% Suolapitoisuus % Ravintosisältö Alkuperämaa Sisällön määrä Päiväykset, erätunnus, säilytysohje Valmistajan yhteystiedot, laitostunnus

ruisleipä Nimi, tuotantotapa ja kuvaileva nimi jos tarpeen Ainesosaluettelo Allergeenit Rukiin osuus % Suolapitoisuus % Ravintosisältö Jos haluaa mainostaa kuiturikkaaksi, täytyy kuidun määrä löytyä ravintosisällöstä (ja olla yli 6%) Sisällön määrä Päiväys Valmistajan yhteystiedot

ETIKETIT KERRALLA KUNTOON. Kiitos ETIKETIT KERRALLA KUNTOON! Kiitos! MERVI LOUHIVAARA Turun yliopiston Brahea-keskus LOUNAFOOD 0400 260 390 mervi.louhivaara@utu.fi