Köyhyys ja ympäristö - Ympäristöongelmista kehitysmaissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Advertisements

Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
” Julkisen liikenteen uudistamiseen julkisin hankinnoin ” Mikko Jokinen,Ympäristötoimenjohtaja Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoitusvirasto TEKES-aamukahvit.
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Kansantalouden tilinpito
ForeMassi2025 -hanke Varsinais-Suomen aluetyöpaja, Turku
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Ilmastonmuutos ja Aavikoituminen
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Ympäristöterveys.
Eduskuntavaalit Huolehdi päästäsi Pidä pyörät pyörimässä Polje kestävämpi maailma Ehkäise ongelmat ennalta.
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Esa Hakkola Tutkija, Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta SCOPE2005 – KAUPUNKIKEHITYKSEN UUDET TUULET
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Ekosysteemien tila MERET: Saastuminen: Ylikalastus Tulokaslajit
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Kehittyneisyyserot Valtioiden jaottelua kehityksen mukaan:
Suomen kehityspolitiikka ja North-South-South-ohjelma
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Aluetilinpito bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - työlliset - kotitalouksien.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Globalisaatio Globalisaatio (maailmanlaajuistuminen) tarkoittaa eri alueiden välisen vuorovaikutuksen kasvua ja vahvistumista Taloudellinen globalisaatio,
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Uusin aika. MAAILMA MUUTTUU 1900-luvulle tultaessa: Räjähdysmäinen väestönkasvu Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin Siirtolaisuus.
Yleiskartoitus (HELCOM) Tilanne vakava (ecosystem health)
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia.
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Psykoterapian vaikutta-
Suomen talouden tulevaisuus
Yksilön lyhyt historia
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Köyhyys maailmassa.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
23 Talouden kasvu vaihtelee s
Tehtävä s. 67 a) -Vienti romahti 2008 ja on jäänyt alemmalle tasolle. -Sitä seurannut tulojen olematon kasvu ja työttö- myyden kasvu näkyvät kysynnän ja.
Hyvinvointia kestävästi
Yritykset ja yhteiskunta
Väestönkasvu ja kaupungistuminen
Kaupungit.
Viitebudjetit ja köyhyyden mittaaminen
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
ERIARVOISTUVA LAPSUUS SOSIAALITYÖN HAASTEENA Seminaari Savonlinnassa perjantaina klo Ohjelma: Klo Aamukahvi ja ilmoittautuminen.
Ensimmäinen ja toinen moderni
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Esityksen transkriptio:

Köyhyys ja ympäristö - Ympäristöongelmista kehitysmaissa Anni Penttinen Ympäristöekonomia

Kehitysmaiden ympäristöongelmia deforestaatio eroosio biodiversiteetin väheneminen vesien ja ilman saastuminen jäteongelmat jätevesiongelmat terveysongelmia: maatalous-kemikaaleista avotulikeittiöistä kaupunkien ympäristöongelmat

Kehitysmaiden inhimillisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia köyhyys matala koulutustaso riittämätön terv.huolto eriarvoisuus!! taloudellinen alueellinen etnis., sukupuoli heijastuu kaikkeen infrastruktuurin puutteet heikot yk-palvelut poliittinen heilahtelev. korruptio

Kehitysmaiden talouden ongelmia markkinoiden järjestäytymättömyys rahoitus suosii rikkaita harmaa sektori suuri työvoiman laatu matala kulutustaso vienti perusraaka-aine-vetoista, arka heilahteluille vaihtosuhde alijäämäinen tullit ym länsimaiden kauppapolitiikka heikko neuvotteluasema

Köyhyys-ympäristö problematiikka ”köyhät tuhoaa luonnonvaroja” downward cycle tutkimus tuottanut sekavia tuloksia onko ollut poliittisesti sopiva väite? kuitenkin elää myös tiedemaailmassa ajatus, että ympäristönsuojelu on luksusta, joka edellyttää tiettyä hyvinvoinnin tasoa mutta lisääntyvä hyvinvointihan lisää kulutusta, joka ei välttämättä ole ympäristön kannalta kestävää myös tuotanto ja muu toiminta muuttuu kun hyvinvointi kasvaa onko ymp.ongelmat länsimainen ilmiö?

Tästä päästään tutkimuskysymykseen: Mikä on köyhyyden ja ympäristöongelmien välinen suhde maanviljelijäperheiden tasolla?

Logiikka..

Logiikasta tutkimusaiheisiin

Tehtävä 1: mittaa köyhyys mitä hyvinvointi on? entä köyhyys? hyvinvoinnin mittaamiseen monta vaihtoehtoa moniulotteiset menetelmät tulot ja kulutus – mutta maaseudulla vaikeaa tarvitsin jatkuvan, rahamääräisen hyvinvointimitan köyhyysrajat aina kyseenalaisia ratkaisu: hyvinvointi = perheen kulutus mahdollisimman monipuolisesti, rahamääräisenä äärimmäinen köyhyysraja = ravitsemuksen hinta lievempi köyhyysraja = ruoka + muuta kulutusta

Hyvinvointiköyhyys Panaman Herreran läänissä, n=402 taloutta Hyvinvointi (kulutus) Ei-köyhät 51,0 % Moderate köyhyysraja = 876 $ /hnk/v = ravitsemus + muuta kulutusta Moderate köyhät 33,6 % Extreme köyhyysraja = 494 $ /hnk/v = riittävän ravitsemuksen hinta Extreme köyhät 15,4 %

Tehtävä 2: mittaa investointiköyhyys ”hyvinvoinnin taso, jonka yläpuolella perheellä varaa investoida maanparannukseen” ymp.yst. toiminta harvinaista, eikä riippuvainen hyvinvoinnin tasosta mitattiin tasoa, jonka alla hyvinvoinnin ja investointien suhde ei enää lineaarinen

Investointiköyhyys Herrerassa Hyvinvointi (kulutus) Investointi ei-köyhät 42,3 % Investointi-köyhyysraja 1 000 $ /hnk/v Investointi-köyhät 42,3 % Extreme köyhyysraja 494 $ /hnk/v

Tehtävä 3: selvitä, tuottaako omaisuus hyvinvointia? ”jos omaisuus tasaisemmin jakautunut tai kaikilla enemmän, köyhyys vähenisi” upward cycle mutta omaisuus itsessään ei paranna hyvinvointia, jollei mekanismeja maa  hyvinvointia? karja  hyvinvointia? koulutus  hyvinvointia? työvoima  hyvinvointia? ja mitkä tekijät vaikuttaa näihin mekanismeihin?

Esimerkkinä maa:

Tuloksia omaisuus ei ole ”hyvinvointiautomaatti” investointiköyhyyden raja on pitkällä tähtäimellä köyhyyden voittamisen hinta, mutta sinne on pitkä matka, miten päästään? ymp. kestävyyttä turha odottaa vrt karja ym ehkä koulutus  töihin muualle  mitä sitten? köyhyys ja ympäristö –linkki edelleen epäselvä, mutta ei ainakaan pelkästään köyhien piikkiin!

Lopuksi vrt. kehitysmaiden yhteiskunnalliset ja taloudelliset haasteet  ympäristöasioihin on matkaa jos konflikti, kumpi tärkeämpi, köyhyyden vähentäminen vai ympäristö?

Tervetuloa.. Kuuntelemaan väitöstilaisuuttani (ehkä) perjantaina 14.11.2008 klo 12 alkaen Helsingin yliopiston museon Arppeanum –luentosalissa, Snellmaninkatu 3