Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Good Karma = Hyviä Seurauksia
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Nuorten Keski-Suomi ry vuotiaiden nuorten ja heidän elämäänsä vaikuttavien tahojen palvelujärjestö. Yhteistyötä tehdään kaikkien tahojen kanssa,
Nuoret puhtausalan kesätöissä
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Rakkaat ystäväni!.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Työrauha ja haastavat tilanteet
Lapselle hyvä päivä tänään
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
Ajatuksia oppimisesta
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
OPS2016-alkuaskeleita.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
Johtamiskorkeakoulu Tay
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Mitä asenne tarkoittaa?
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Valmentajana kehittyminen
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Älykkäiden käyttöliittymien käytettävyysvaatimukset Rami Annala T Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari, Syksy 2002: Kontekstiherkkyydestä.
ASLAK – työsuojeluvaltuutetun kokemuksia Työympäristöseminaari Työsuojeluvaltuutettu Heleena Havulehto.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Henkinen valmennus valmennuksen ja kehittymisen tueksi
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
9. Oppimisen psykologinen perusta
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Arvioinnista arkipäivää
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
Esityksen transkriptio:

Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy www.fakta-fiktio.fi Voimaannuta onnistumaan - ajatuksia nuorten auttamiseksi luomaan parempi elämä Kristiina Harju Fakta & Fiktio Oy www.fakta-fiktio.fi

Kristiina Harju FM (kasvatustieteet) organisaatiokonsultti/FINOD työnohjaaja/JTO kansainvälisesti sertifioitu coach/ICF * noin 30 vuoden työkokemus ihmisten ja työyhteisöjen kehittämisestä * kirjoittanut yhdeksän kirjaa (kaksi uutta tekeillä) * yritys: Fakta & Fiktio Oy * osoite: Mechelininkatu 24 A, Helsinki * puh: 0400 708807 * sähköposti: kristiina.harju@fakta-fiktio.fi

Muutos on mahdollinen, kun muutoksen mahdollisuus, ja muutokseen valmistautunut kohtaavat. Muutosprosessin keskeisin muuttuja on ihminen. Ihmisen voimavarat – asenne, elämänodotukset, toimintatavat – ratkaisevat muutoksen onnistumisen.

Mitä muutos edellyttää 1 Lähtökohta: suggestiivinen itseohjautuvuus ohjaa toimintaamme. * ihminen ymmärtää ja tekee pääasiassa asioita, jotka ovat hänelle tuttuja. * tuttuus määrittelee todellisuuden. * suurin osa ratkaisuistamme on automaatioita ja perustuvat menneisyyteen. Jotta ihminen muuttaa käyttäytymistään, hänen on hyväksyttävä uusi. * järjen, tiedon tasolla – ”ymmärrän” => mielekäs, hyödyllinen * tunteen tasolla – ”haluan” => asenne, uskomus Hyvän mahdollisuuteen * fysiikan tasolla – ”tuntuu hyvältä” => henkiinjääminen turvassa * henkisellä tasolla – ”tällaista on Hyvä Elämä” => mm. uudenlainen yhteisöllisyys Uudenlaisen elämän rakentuminen edellyttää: * sisäistä pyrkimystä mennä ”kohti” – ”en voi olla tekemättä muuta kuin ..!” * motivaatiota irtautua tulevaisuuteen sopimattomasta entisestä – ”kiitos mutta hyvästi” * HAASTE: ihminen ei periaatteessa halua muuttua – E. Schein: 5-15% ”muuttujia”.

Mitä muutos edellyttää 2 Syrjäytymisen ilmiöitä ihmisessä: * ei ole oikeasti muita todellisuuksia kuin tämä * ei ole mitään mielekästä, mitä oikeasti odottaa Elämältä * HAASTE: miten nähdä sellaista, jota ei ole osannut aiemmin kuvitella? Unelmointi on terveen ihmisen keskeinen ominaisuus * on herätettävä ihmisen kyky mieltää hyvä näky tulevaisuudesta – ”tästä syystä kannattaa elää toisin.” ”Kohti”-motivaatioon tarvitaan: * enemmän kuin tavoite => unelma Hyvästä Elämästä ** unelma kertoo ihmisen elämänodotuksista – ”näitä asioita minä arvostan” * selkeä mielle siitä, millaista Elämä silloin on, kun unelma on totta. ** unelma ei ole vain joululahjalista, vaan kokonaisvaltainen käsitys – ”kun nämä asiat ovat elämässäni, minä olen ehyt ja onnellinen.”

Muuttuva toiminta edellyttää muutoksia hermoverkon reitityksessä Hermosolukko on kehon viestitysjärjestelmä: oppiminen – muisti – muutos * kun uusi tieto-taito-tunne/kokemus ovat tallentumaisillaan ** aivot joko hylkäävät ne – ”ei käyttöä” ** aivot vertaavat vanhaan tieto-taito-tunne/kokemukseen – ”ai, tämä on tämä” ** aivot rakentavat uuden hermoverkoston ao. asiaa varten –”tämän haluan pitää!” Mitä enemmän meillä on ennestään tietoa-taitoja-tunteita/kokemuksia jostakin asiasta, sitä vaikeampaa on muuttaa hermoverkon reititystä.

RAS-toiminto: jarrusta moottoriksi Normaali toiminta on paljolti automaatiota, jota ohjaa RAS-toiminto Kun sisäinen malli muuttuu, se alkaa ohjata havaintoja => RAS-toiminto muuttuu Kun havainnot muuttuvat, ihminen oppii uutta => muistaa uutta. Kun sisäinen malli saa tukea ympäristöltä riittävän monta kertaa, uudistunut RAS-toiminto alkaa ohjata havaintoja => vahvistaa uutta tapaa ymmärtää todellisuus. Tarvitaan monta vahvistusta uudesta ennen kuin muutos on siirtynyt käyttäytymiseen.

Muutoksen tärkein tukija on tunne Muutos tapahtuu ”tunne edellä” – tunnejärjestelmä ohjaa muistia, arvovalintoja jne. Aarrekartta™ -työskentely vahvistaa tunnejärjestelmää => luo ”kohti”-motivaatiota. * vahvistaa osallistujien omanarvontuntoa – ”olen unelmieni arvoinen.” * herättelee uudenlaisia näkökulmia elämään – ”luovuuteni on paras kaverini.” * rakentaa luottamusta ja uteliaisuutta tulevaisuutta kohtaan – ”mitä hyvää huomenna?”

Ei vain ”kohti”, vaan myös ”pois” Pysyvä muutos edellyttää myös irtautumista entisestä – ”ei enää pullaa kahvin kanssa”. * tutusta irtautumiseen tarvitaan ”kohti”-työskentelyn lisäksi ”pois”-työskentelyä Eilisestä eroon™ -työskentely auttaa irtautumaan * menetyksen aiheuttamista traumoista * epäsopiviksi osoittautuneista toimintatavoista ja –ympäristöistä * menetelmä on rakkaudellinen, herkkyyden huomioiva ja omanarvontuntoa tukeva

Minun unelmani: nuorille eväitä luoda itselleen ehyt elämä. Haluan antaa ammattitaitoni Paremman Tulevaisuuden rakentamiseksi. Kohderyhmä: nuoret, jotka eivät omin voimin pysty 1) irtautumaan epäsopivista oloista 2) luomaan omanarvontuntoista motivaatiota ja tahtoa toteuttaa elämänsä Tärkeät Asiat.