Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä 12.1.2011 Seutusivistystyöryhmä 19.1.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Toiminnan suunnittelu KPKssa.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
PISKI –HANKE JA KULJETUSPALVELU PIRKANMAALLA Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva Tampereen kaupunginkirjasto-Pirkanmaan maakuntakirjasto Jyväskylä.
HELSINGIN YLIOPISTO AVOIN YLIOPISTO ATIK Projekti /Esa Keränen.
KIRJASTO EH 03/2004 Maakuntakirjastojen PallasPro-suunnitteluseminaari Työryhmä: Selvitys elektronisten aineistojen yhteiskäytön pelisäännöiksi.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
E-kirjojen lukulaitteet ja sähköiset aineistot
YHTEISTYÖSSÄ Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisoinnin esiselvitysprojekti 11/2011-6/2012.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
AMK-kirjastopäivät, Rovaniemi Uudet yhteistyömahdollisuudet suomalaisella kirjastokentällä.
I Ammattikorkeakoulukirjastojen alkuvaiheet 1991 – 1995 II Ammattikorkeakoulukirjastojen toiminnan vakiinnuttaminen Ammattikorkeakoulukirjasto-
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Kuntien Tiera Oy – Jokilaaksojen kuntien yhteisen tietohallinnon käynnistäminen © Copyright Kuntien Tiera Oy.
T A M P E R E E N K A U P U N K I Etunimi Sukunimi Aurora ja PIKI Tuula Haavisto kirjastotoimenjohtaja Tampere YKN
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
ATP ja Axiell yhdessä Keskuskirjaston työkokous Tampereella Ab Axiell Kirjastot Oy toimitusjohtaja Janne Rouhiainen.
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
Vaski-strategiatyöpaja Turku Janne Marniemi Net Effect Oy
Helsingin seudun yhteistyön arviointi 2008 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - ajankohtaiskatsaus Koulutuskiertue syksy 2013 Turku Aija Laine
TURUN YLIOPISTON OSAORGANISAATIOPILOTTI Turun yliopiston kirjasto Leena Järveläinen
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Lapin kirjastojärjestelmähanke Järjestelmänvaihto edessä – miksi? Marc21, yhteisluettelo, KDK, muut vaihtavat järjestelmiä tarve nykyistä kevyemmälle.
Heikki Salokanto Valvoja: prof. Jukka Manner Ohjaaja: DI Pekka Pajuoja, TEKES Sovelluskehitysympäristön virtualisoinnin tuomat edut ja haitat.
Uusi kirjastojärjestelmä Tuula Haavisto puheenjohtaja Yleisten kirjastojen neuvosto.
Vaski-suunnittelutyöpaja Turku Työstetty Janne Marniemen esitystä
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
Yleisten kirjastojen kuvailutyön kansallinen viitekehys
Tampereen yliopiston auditointi kirjaston näkökulmasta Mirja Iivonen.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
1 IT-seminaari ISTEKKI OY 1.Yhtiön esittely Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin IT- ja lääketieteellisen tekniikan palvelutuotantoyhteistyön.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto OILI.
Ajankohtaista – seutusivistys
30. maaliskuuta Pohjois-Karjalan avoin kirjasto Taustalla tarve uusia kirjastojärjestelmä Pohjois-karjalassa 3 kirjastoryhmää ja yksi yksittäinen.
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Tampereen Tietotekniikkakeskus
Käyttäjäkysely osana Lahden kaupunginkirjaston palautejärjestelmää Jari Tyrväinen Kirjastotoimen apulaisjohtaja Kansallisen käyttäjäkyselyn keskustelu-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Uusi KirjastoJärjestelmä Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö RAKETTI-tietohallinto –ohjausryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ:n toteutusvaiheen rahoitushakemus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmän kokous
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Sarana - Työelämän moniammatillinen oppimis- ja kehittämisareena - sosiaalialan pilotoinnista visioita hyvinvointialalle 4/2010-3/ Helsinki.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Lomake.fin kehittäminen Projektin 293 loppuraportti
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Finna-perehdytys Konsortio
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Selvityksen aikataulu ja alustava työsuunnitelma sekä organisointi
Maakunnan konserniohjauksen työkalut
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
CRM esiselvitys Hankkeen esittely
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Esityksen transkriptio:

Seutukirjastoselvitys Projektiryhmä Seutusivistystyöryhmä

PIKI-verkkokirjaston toiminta Pirkanmaan kirjastojen yhteinen verkkopalvelu ja aineistotietokanta

Tekninen kehittäminen ja ylläpito (1/2) Kirjastojärjestelmän toimittajan (Oy Axiell Ab) tekemän kehittämistyön lisäksi kunnissa tarvitaan työpanosta ja hallinnointia järjestelmän ylläpitämiseksi toimivana ympäri vuorokauden ja kesät talvet. Tampereen kaupunginkirjastossa toimii vuoden 2009 alusta lähtien PIKI- kirjastojen yhdessä kustantamana informaatikko PIKI-kirjastojen koordinaattorina. Fujitsu Oy (aik.Tampereen tietotekniikkakeskus TIO) hoitaa kirjasto- ohjelmien jako- ja yhteystapojen valikoimaa PIKI-kirjastojen ja tietotekniikkakeskuksen palvelinten välillä. Kustannukset jaetaan kuntien asukasluvun suhteessa. ** Tampereen kaupungin konsernihallinnon tietohallinto koordinoi PIKI- kirjastojen kokonaisuutta mm- rahoittamalla Tampereen osuuksia kirjasto- ohjelmien lisensseistä ja myöntämällä projektirahoitusta tieto- ja viestintätekniikan kehittämiseen. PIKI-kirjastot hyödyntävät Tampereen kaupunginkirjaston verkkopalvelujen osaamista ja työpanosta.

Tekninen kehittäminen ja ylläpito (2/2) Pirkanmaan maakuntakirjaston lainmukaiset tehtävät ovat: 1.Tukea alueensa yleisten kirjastojen tieto- ja kaukopalvelua 2.Kehittää toiminta-aluetta koskevaa tietopalvelua (ns. kotiseutuaineistot ja –kokoelmat) 3.Perehdyttää toiminta-alueen kirjastojen henkilöstöä kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin ja kehittämishankkeisiin 4.Suorittaa asianomaisen ministeriön antamat muut tehtävät Pirkanmaan maakuntakirjaston tehtäviin ei kuulu alueen kirjastojärjestelmien kehittäminen, suunnittelu ja ylläpito. **( lukien Tampere kehyskuntineen ostaa tietotekniset palvelunsa Fujitsu Oy:ltä)

Esiselvitys

Tilannekatsaus (1/2) Seutukirjastohankkeen esittelyissä ja keskusteluissa (kuntajohtajakokous, seutuhallitus, sivistystyöryhmä, Tampereen kaupunkiseudun kirjastotoimenjohtajat ja projektiryhmä) on muodostunut linjaukseksi: Seutukirjastoselvitys on esiselvitys, joka kartoittaa Pirkanmaan kirjastojen ja yhteistyön nykytilan sekä tuo tarvittavaa tietoa alueen kirjastojen toiminnasta ja painopisteistä. Keskeisenä tavoitteena on tuoda esiin seutukirjaston tuomat hyödyt asiakkaille ja kuntaorganisaatioille. Palvelun parantuminen esim. erityisryhmien osalta ja tiedonhallinnan opetuksena nähdään tärkeänä. Kirjasto- ja tietopalvelujen kehittämistyö on merkittävä osa seutukirjastohanketta niin Tampereen kaupunkiseudun kuntien kuin koko Pirkanmaankin osalta. Selvitys kuvaa myös muutospaineet ja valtakunnalliset kehityshankkeet sekä Suomessa toteutuneiden seutukirjastojen saavutetut edut ja hyödyt.

Tilannekatsaus (2/2) Selvitetään PIKI-kirjastojen yhteisen kirjastojärjestelmän historia, nykytila ja tarpeelliset yhteydet valtakunnallisiin kehittämishankkeisiin. Seutukirjaston mahdollisia hallintomalleja käsitellään alustavina kuvauksina yhteistyön organisoinnille. Esiselvityksen raportti toimitetaan seutuhallinnon käsittelyn jälkeen lausunnoille kaikkiin Pirkanmaan kuntiin. Raportissa on tunnusluvuista, kyselyistä ja kuvauksista syntyneitä toimenpidesuosituksia, joita hankkeen jatkokäsittelyssä voidaan käyttää päätöksenteon, arvioinnin ja suunnittelun pohjana.

Priorisoidut kehittämiskohteet Esiselvityksen suositukset (1/2) Pirkanmaan kirjastoilla on ainoana maakuntana Suomessa yhteinen kirjastojärjestelmä ja verkkokirjasto Verkkokirjaston ja teknisen kirjastojärjestelmän hallinta, kehittäminen ja ylläpito nousee näin Seutukirjastoselvityksen keskiöön: –toimiva ja teknistä kärkeä edustava järjestelmä on PIKI-kirjastojen elinehto ja kehittyvän asiakaspalvelun kulmakivi. Yksittäisen kirjaston resurssit eivät teknisesti ja taloudellisesti riitä yhteistyöhön ja verkostoitumiseen perustuvassa tietoyhteiskunnassa. Selvityksessä kuvataan yhteisen kirjastojärjestelmän ja verkkopalvelujen vaatima hallinnointi ja koordinointi, joista toimenpiteistä Tampereen kaupunginkirjasto on huolehtinut ja vastannut PIKI-yhteistyön alusta lähtien. Tarpeen on laatia nykytilanteen vaatima kuvaus ja toimenpidesuositus PIKI-kirjastojen kirjastojärjestelmän hallinnoinnista ja suunnittelusta sekä määritellä tämän työn aiheuttamat kustannukset.

Priorisoidut kehittämiskohteet Esiselvityksen suositukset (2/2) Tampereen kaupunginkirjaston vetämän vapaaehtoisuuteen perustuvan kirjastojärjestelmäyhteistyön osalta tie näyttää kuljetun loppuun. Tietojärjestelmien nopea tekninen kehitys, kustannusvaikuttavuus, valtakunnalliset yhteistyöhankkeet ja asiakkaiden muuttuvat tiedonhakutarpeet vaativat ylläpito- ja kehittämistyöhön alan huippuosaajia. Toimenpidesuositus: PIKI-kirjastoille on vuosien 2011–2012 toiminta- ja suunnitteluvaiheeseen kehitettävä organisaatio, joka asiantuntevasti ja kustannustehokkaasti vastaa PIKI-kirjastojen kirjastojärjestelmän ja verkkopalvelujen hallinnoinnista ja kehittämisestä. Tampereen kaupunkiseudun kunnat / Pirkanmaan kunnat ostavat palvelun Tampereen kaupunginkirjastolta tai muodostavat tarvittavan organisaation yhteisellä sopimuksella. Organisaation tekemästä työstä aiheutuvat kustannukset määritellään Seutukirjastohankkeen esiselvitystä seuraavissa jatkoneuvotteluissa.