Hepr. 8:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Kahdeksannessa luvussa kirjeen kirjoittaja vertaa vanhaa ja uutta liittoa, niiden temppeleitä ja uhripalvelusta toisiinsa,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
AIKAMME TÄRKEIN AIKAENNUSTUS
Onneni on olla Herraa lähellä
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Viides etappi
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Hepr. 9:1 Arvoisa Sisärengaslainen, Yhdeksännessä luvussa kirjeen kirjoittaja edelleen vertaa toisiinsa vanhaa ja uutta liittoa, ja keskittyy erityisesti.
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Huvitamme itsemme hengiltä Otavan Opisto Jari Sarja "Ja he olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää. [...]
Hepr. 4:1 Arvoisa Sisärengaslainen, Kirjeen neljäs luku kehottaa meitä pitämään huolta siitä, että pääsee kerran perille taivaaseen. Kysymyksiä, esirukousaiheita.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Hepr. 3:1 Arvoisa Sisärengaslainen, Kirjeen kolmannessa luvussa verrataan Jeesusta Moosekseen ja kristittyjen elämää Israelin kansan erämaavaellukseen.
1. Tim 2: 1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 2. luvussa Paavali antaa käytännön ohjeita oikeaan jumalanpalveluksen viettämisen. Kysymyksiä,
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Raamatun tekstien valossa.VKR.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Gal. 3:1 Hyvä Sisärengaslainen
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Valittu kansa – Israel vai me?
Hyvä Sisärengaslainen Galatalaiskirjeessä Paavali opettaa seurakuntalaisia, jotka ovat ajautuneet lakihenkisyyteen. Paavalin jälkeen seurakuntaan tulleet.
Loisto yllättää Matt. 17: Pirkko Valkama.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Hepr. 2:1 Arvoisa Sisärengaslainen, Kirjeen toisessa luvussa kehotetaan pitämään kiinni evankeliumista ja opetetaan Jeesuksen pelastustekoa. Kysymyksiä,
Luuk. 22:1-2 Luukkaan evankeliumin luvussa 22 alkaa Jeesuksen viimeinen viikko ennen ristinkuolemaa. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms voit lähettää osoitteeseen.
Luuk. 2:1-3 Luukkaan evankeliumin toisen luvun alkupuoli lienee eräs Raamatun tunnetuimpia kohtia: jouluevankeliumi. Tuttuun tekstiin on hyvä syventyä.
Hepr. 5:1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, Edellisen luvun lopussa Jeesusta nimitettiin ylipapiksi. Nyt kirjeen kirjoittaja selittää tarkemmin Jeesuksen ylipappeutta.
”Neljä grillikoipea!” ”Haloo päämaja, täällä vyöhyke 2! Vaara ohi tältä erää, ne rukoilivat taas vain itsensä ja laulajien ja soittajien puolesta.
Mihin Vanhan Testamentin kertomukseen kuvat liittyvät? Mitä muita Vanhasta Testamentista tuttuja kertomuksia muistatte?
Pyhiinvaellus Lainkuuliaisesta kansalaisesta Jumalan lapseksi
Hepr. 1:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Heprealaiskirjettä on vanhastaan sanottu Paavalin kirjeeksi heprealaisille. Tässä määrittelyssä lienee kaikki väärin.
Hepr. 7:1a Arvoisa Sisärengaslainen, Luku 7 osoittaa, miten Jeesus on ylivertainen ylimmäinen pappi verrattuna vanhan liiton pappeihin. Kysymyksiä, esirukousaiheita.
Luuk. 19:28-31 Luukkaan evankeliumin luvun 19 loppupuolella Jeesus saapuu Jerusalemiin messias-kuninkaana. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms voit lähettää.
Viides etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
2. Tim 1: 1-2 Arvoisa Sisärengaslainen,
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdeksas etappi
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Pentateukki Kreik. πεντ ά τευχος pentateukhos = viidestä osasta koostuva Juutalaiset: toora = laki, opetus Protestantit: Mooseksen kirjat.
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Tapahtukoon sinun tahtosi
JEESUKSEN LAPSUUS.
1. Tim 4: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 4. luvussa Paavali varoittaa harhaopeista ja anta ohjeita Timoteukselle viran hoitoa varten. Kysymyksiä,
1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.
RAAMATUN TUTKIMUS.
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Papisto turvaa jatkuvuuden
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kolmastoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdeksastoista etappi
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Neljästoista etappi
Kristinuskon oppi maailman suurin uskonto (2,1 mrd kannattajaa), perustuu Jeesus Nasaretilaisen toimintaan ja julistukseen Yhteinen historia juutalaisuuden.
Juutalaisuus: Faktat, oppi ja pyhät kirjat
Esityksen transkriptio:

Hepr. 8:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Kahdeksannessa luvussa kirjeen kirjoittaja vertaa vanhaa ja uutta liittoa, niiden temppeleitä ja uhripalvelusta toisiinsa, ja lainaa profeetta Jeremian ennustusta uudesta liitosta. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms voit lähettää osoitteeseen Tulemme nyt asian ytimeen: Meillä on ylipappi, joka on asettunut taivaissa istuimelleen Majesteetin valtaistuimen oikealle puolelle. Hän toimittaa palvelusta taivaan pyhäkössä, todellisessa pyhäkköteltassa, jota ei ole pystyttänyt ihminen vaan Herra itse. (Hepr 8:1-2) Kirjeen kirjoittaja haluaa kiinnittää lukijoittensa huomion siihen, mitä nyt seuraa: nyt tulemme asian ytimeen. Meillä kritityilläkin on ylipappi, kuten juutalaisilla, mutta hän ei toimita tehtäväänsä maallisessa temppelissä vaan taivaallisessa, Jumalan valtaistuimen oikealla puolella.

Hepr. 8:3-5 Jokaisen ylipapin virkaan kuuluu tuoda lahjoja ja uhreja Jumalalle, ja siksi myös meidän ylipapillamme tulee olla tuotavana uhrinsa. Jos hän olisi maan päällä, hän ei olisi edes pappi, koska täällä ovat jo ne, jotka tuovat lain määräämät uhrilahjat. Heidän palveluksensa on kuitenkin vain taivaallisen palveluksen kuva ja varjo. Sanottiinhan Moosekselle, kun hänen oli määrä valmistaa teltta: "Pidä huoli siitä, että teet kaiken sen esikuvan mukaan, jonka sait nähdä vuorella." (Hepr 8:3-5) Ylipapin tehtävä on uhrata. Niin myös meidän ylipappimme uhraa, tai on jo uhrannut – itsensä meidän edestämme. Siitä kirjoittaja puhuu enemmän seuraavassa luvussa. Kirjoittaja vertaa taas Jeesusta vanhan liiton pappeihin ja toteaa, että Jeesus ei ole tullut heidän sijaansa toimittamaan temppelipalvelusta maallisessa temppelissä, vaan hänen palvelutehtävänsä tapahtuu aivan eri tasolla, nimittin varsinaisessa temppelissä taivaassa, siellä missä Jumala on. Mooseksen valmistama pyhäkköteltta, joka oli Jerusalemin upean temppelin edeltäjä, oli tehty Jumalan antamien tarkkojen ohjeiden ja Mooseksen näkemän näyn mukaan (lue 2 Moos 25:40). Heprealaiskirjeen kirjoittaja ymmärtää, että Moosekselle näytettiin taivaallinen temppeli, jonka mukaisesti hänen piti tehdä pyhäkköteltta. Teltta ja sitä seurannut Jerusalemin temppeli olivat siis vain kuvia – tavallaan pienoismalleja – todellisesta taivaallisesta temppelistä.

Hepr. 8:6-9 Mutta meidän ylipappimme on saanut paljon tärkeämmän tehtävän, yhtä paljon tärkeämmän kuin on se liitto, jonka välittäjä hän on. Se liitto on suurempi, koska se perustuu suurempiin lupauksiin. Jos ensimmäinen liitto olisi ollut rikkumaton, ei sen sijalle olisi tarvittu toista. (Hepr 8:6-7) Vanha liiton pappien temppelipalvelus on vain varjo Jeesuksen tehtävästä. Samoin on vanha liitto vain varjo uudesta liitosta, jonka Jumala on tehnyt kansansa kanssa Jeesuksen välityksellä. Itse asiassa jo Vanhan testamentin profeetat ennustivat tulevasta uudesta liitosta, koska vanha liitto ei toiminut. Vanhan liiton heikkous ei ollut itse liitossa eikä Jumalassa, vaan siinä, että Israelin kansa ei pystynyt noudattamaan liiton säädöksiä. Mutta nyt Jumala moittii kansaansa: –- Kuulkaa! Aika tulee, sanoo Herra, jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Se ei ole samanlainen liitto kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin, kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. He eivät pysyneet minun liitossani, ja siksi en minäkään välittänyt heistä, sanoo Herra. (Hepr 8:8-9) Kirjeen kirjoittaja lainaa profeetta Jeremiaa (lue Jer 31:31-34). Jumala lupaa tehdä kansansa kanssa uuden liiton, joka on erilainen kuin vanha. Vanha liitto perustui Jumalan tekoon, kun hän vapautti kansansa Egyptistä, ja sitten hän antoi Mooseksen välityksellä kansalleen lain noudatettavaksi. Kansan oli siis tarkoitus vastata Jumalan tekoon ja pysyä liitossa noudattamalla Jumalan antamaa lakia, mutta kansa ei pystynyt.

Hepr. 8:10-13 Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opetatoista, veli ei opeta veljeään sanoen: "Opi tuntemaan Herra." Silloin he kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut. Minä annan anteeksi heidän rikkomuksensa enkä enää milloinkaan muista heidän syntejään. (Hepr 8:10-12) Jumalan lupaus uudesta liitosta annettiin ensisijaisesti Israelin kansalle, mutta monet Vanhan testamentin ennustukset ovat toteutuneet alkuperäistä lupausta suuremmassa mittakaavassa koko maailmalle. Uudessa liitossa liiton toimiminen ei enää perustu siihen miten ihminen noudattaa Jumalan lakia, vaan Jumala itse vaikuttaa ihmisen sydämessä oikean Jumalan tuntemisen. Uudessa liitossa ei siis ole kyse yhteistyöstä Jumalan ja ihmisen välillä, vaan Jumala tekee kaiken. Ensin hän teki pelastusteon antamalla Jeesuksen ristille meidän puolestamme, ja sitten hän ”kirjoittaa lain meidän sisimpäämme”, antaa meille Pyhän Henkensä ja uskon lahjana. Uuden liiton keskeisenä perustana on syntien anteeksiantamus. Puhuessaan uudesta liitosta Jumala osoittaa, että ensimmäinen liitto on vanhentunut. Ja se, mikä on vanhentunut ja aikansa elänyt, häviää pian. (Hepr 10:13) Jo Vanhan testamantin ennustus uudesta liitosta viittaa vanhan liiton vanhenemiseen ja häviämiseen, ja nyt kun uusi liitto on tehty, ei vanha enää ole voimassa. Siksi juutalaisillekin pitää julistaa evankeliumia Jeesuksesta. Opetus: Ville Auvinen