Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietojen analysointi Alkuperäinen teksti:
Advertisements

Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Kotiseutumme luontoa.
Lionsliiton aineistosta koonnut P.Siitonen 4/ KLUBISIHTEERI koulutus Pekka Siitonen Piirisihteeri
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Moodlen ohje opiskelijoille
@ Leena Lahtinen Helia TIETO JA TIETOKONEOHJELMA  TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA  TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA.
Dia sarja Matti ja Sikke Ruokolaisen jälkeläisten tapaamistilaisuuksista alkaen v ja siitä kolmen vuoden välein.
Романов Romanovit.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
Isäntäluettelot 1500-luvulta 1700-luvulle
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Tapaaminen
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimusseura Alustus Ahti Kurri
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
KÄÄRIÄISEN SUKU.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
2. Vuokaaviot.
Maaseutu.fi on uudistunut -
VäestöKEHITYS kurkijoella ja hiitolassa 1600-luvulla
Mediakulttuuri Maija Havola Esityksen sisältö Yleistä mediakulttuurista Mediakulttuuri Suomessa Mediakulttuurin kansainvälinen toimiala Mediakasvatus.
Lauri Viidan lapsuudenkoti
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Helsinki
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Helsinki
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Loimaa
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Kuvakäsikirjoitus Abi- Annan yliopistopäivä Multimedia oppimisprojektina Harjoitus 2 Annariikka ja Heidi.
Suomen ja Turun ensimmäinen kirjastoauto
YHDISTYSHISTORIAT Keskusjärjestöhistoriat, kylähistoriat, sukuhistoriat, talohistoriat . . Kuva:
Väestöräjähdys n Syitä: Lämpimämpi ilmasto
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Kuukausitapaaminen Loimaa ”Mistä lihaa luiden ympärille” (sukupuu ei ole vielä suvun tarina) Ahti Kurri.
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Helsinki
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Väestö ja väestön muutokset Tampere Kaupunkiseudun kunnat
Puukonsaaren Historia Puukonsaaren Historia. Ensimmäiset asukkaat Ensimmäinen asukas oli v Niilo Matinpoika Puukko Asui sen aikaisessa Soikkala.
PAAVO-OHJELMAN TUETUN ASUMISEN SEURANTAKYSELY Tietoja tuettuun asumiseen tulevista ja poismuuttavista asukkaista sekä tukiasunnoista 2012 – 2015.
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
SUOMI ENNEN AUTONOMIAA RUOTSI NOUSEE SUURVALLAKSI.
Mikael Agricola.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
III KE SKIAJAN EUROOPPA
Ohjeistus kouluttajille
Ilomantsia vuonna 1745 Teuvo Ikonen.
Siirtolaisuus Pohjois-Kurusta Pohjois-Amerikkaan
Sukututkimuksen alkeet
TÄLLÄ PAIKALLA SIJAITSI OINAAN SEURAINTALO
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Lehikoisten vaiheet ennen Pielisen Karjalaa
Mitä historia on?.
Pietarsaari ( Jeppis ).
LKUV 2.
Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?
Paanajärven kansallispuisto
SUKUTUTKIMUS Kaikki pystyvät tutkimaan sukuaan helposti ja kiinnostavasti Koko tutkimus tehdään tietokoneella Jokainen opiskelija tutkii itsenäisesti.
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri
E-aineistot OUTI-kirjastoissa E-kirjat ja e-lehdet
Karttamerkit 2
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri
”Matka maailman ympäri”-näyttely: Ohjeet ja aineisto
Esityksen transkriptio:

Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Karjala-talo 19.12.2013 Sukututkimuksen tietolähteet Kurkijoella ja Hiitolassa ennen kirkonkirjojen aikaa Alustus Ahti Kurri, Antti laukkanen

Tietolähteet ennen kirkonkirjoja Hiitolan ja Kurkijoen ”savuluettelot” 1600-luvulta = maakirjat, veroluettelot 1724 ”asukasluettelo”, 1727 ”tarkistuspöytäkirja” (1724 maakirja, 1727 revisiomaakirja) Savosta ja Viipurin Karjalasta muuttaneet - kytkentä lähtöalueiden tietoihin (Veijo Saloheimo) Oikeudenkäyntipöytäkirjat - Käkisalmen tuomiokunnan kortisto -> tuomiokirjat Perukirjat (vasta 1700-luvun lopulta)

Kirkonkirjoista taaksepäin Kurkijoella kirkonkirjatiedoilla päästään 1740-luvulle, Hiitolassa 1690-luvulle (tosin alkupää hataraa) varman sukujohdon löytäminen kirkonkirjoista taaksepäin usein vaikeaa, mutta mahdollista monasti ei onnistu, mutta kannattaa yrittää usein tyydyttävä ”ilmeisesti/todennäköisesti/mahdollisesti” – varmuuteen syitä vaikeuteen ja epävarmuuteen pitkät ajalliset aukot tietolähteissä (1740 -> 1724/27 -> 1696) syntymäaikatietojen puute henkilötiedoissa (1724 mainitaan ikiä, eivät kovin luotettavia) patronyymitietojen puute a) vain veromaksukykyiset talot kirjattiin ja niistä b) vain isäntä sukunimien yleisyys, etunimien ”vähyys” kylää ja pitäjääkin vaihdettiin usein – eri kylissä eri luetteloissa osassa lähteitä osattava lukea vanhaa alkuperäistekstiä (kieli, kirjasin, käsiala) lähdekritiikkiä tarvitaan!

1724 asukasluettelo, 1727 tarkistusluettelo myös puhtaaksikirjoitettuna (1724 vain Kurkijoki), linkki sukututkimuspiirin sivuilla alkuperäisenä SSHY ja Digitaaliarkisto ( linkki - ” - ) Kurkijoen ja Hiitolan taloja kylittäin lueteltuna Kurkijoella 20 vuotta ensimmäisiin kirkonkirjatietoihin, Hiitolassa osin verrattavissa Huom! eivät sisällä kaikkia asukkaita! vain veronmaksukykyisiä taloja, ei kaikkia kyliä 1724 - luettelossa myös vaimoja ja lapsia (ainoa), lapsia puuttuu! - myös esim. isännän veljiä ja talossa asuneita populeita - ikä vuosina, selvästi osin virheellisiä 1727 ”tarkistusluettelo” - poikkeaa osittain nimiltään 1724 versiosta - vain isännät mainittu - patronyymejä

1724 asukasluettelo -> 1740 kirkonkirjat esim. jos täällä mainittu poika ja vaimo löytyvät 1740-luvulla alkavista kirkonkirjoista, selviävät heidän ennen 1740 -lukua kuolleet vanhempansa esim. kun täällä mainittu sukunimetön vaimo mainitaan 1760-luvun rippikirjassa, hänelle löytyy sieltä sukunimi ja täältä tulee isälle etunimi Alkuperäinen 1724 Puhtaaksikirjoitettu 1724

1724 asukasluettelo < > 1727 tarkistusluettelo isännille patronyymitiedot 1727 luettelossa Pekka Reikko (Raijko) ei ole 1727 luettelossa: joko ei Korpisaaressa tai ei ole veronmaksukykyinen 1724 1727

Savuluettelot Puhtaaksi kirjoitettuna - 1618 (Stolbovan rauhan jälkeen) - 1629 (= Tiurula) - 1631 (”isäntäluettelo”) - 1637 Alkuperäisinä mikrofilmeillä - 1651 (ennen ruptuurisotaa) - 1681 (ruptuurisodan jälkeen) - 1682-1696 (viimeinen tietolähde ennen isoa vihaa ja 1724) - lähes joka vuodelle, kannattaa katsoa, toiselta vuodelta saattaa löytyä patronyymi/sukunimi miehelle, jolta toisen vuoden kirjassa puuttuu - 1708 kadonnut (viitataan esim. Kurkijoen historia I-III:ssa) mikrofilminumerot (KA) sukupiirin kotisivuilta

SAVULUETTELOT Puhtaaksikirjoitettuja Joensuun yliopiston julkaisusarja, esim. Karjala- talon kirjastossa I-osassa 1590, 1618, 1631 II-osassa 1637 III-osassa ei Kurkijokea tai Hiitolaa, vain kartta Tiurulan kylistä 1600-luvun alussa 1631 maakirja myös esim. sukututkimuspiirin kotisivuilla (”isäntäluettelo”)

Savuluettelo 1618

Tiurulan maakirja 1629 - sisällöllisesti runsain

Esimerkkejä, savuluettelot 1683 ja 1689

1600-luvun muuttoliike ja sukututkimus Kurkijoen ja Hiitolan väestö vaihtui 1500-luvun lopulta alkaen ja 1600-luvulla lähes kokonaan, kun ortodoksinen kantaväestö lähti Venäjälle ja tilalle tuli luterilaista väestöä Savosta ja Viipurin Karjalasta mahdollisuus jäljittää sukuaan lähtöpaikkakunnalle on tutkittu poismuuttoa lähtöpaikkakunnilta ja verrattu ”karkureita” tulopaikkakuntien luetteloihin ilmestyneisiin nimiin (osittain vain nimen alkuperätutkimusta) Lähteitä, Veijo Saloheimo: Itäsuomalaista liikkuvuutta 1600-luvulla. Savosta ja Viipurin Karjalasta poismuuttaneita. Suomen Sukututkimusseuran julkaisuja (1993). Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620. Suomen sukututkimusseuran julkaisuja (2006). Entisen esivallan alle, uusille asuinsijoille. Pohjoiskarjalan historiallinen yhdistys (2010)