Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2011 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Alueellisen vaikuttamisen mahdollisuudet kunnan kehittämisessä Voimistuvat Kylät – kampanja
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
-Jatkuvasti, eli useammin. kuin neljän vuoden välein Strateginen omistajaohjaus ”Yhtiökokous” ”Hallitus” ”Superlauta- kunta” Strategiset asiantuntijaryhmät.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kuluttajapoliittinen katsaus
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Kyläsuunnittelumalli
1 JORMA KILPELÄINEN KJ, JÄMSÄNKOSKI MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset vuonna 2010 Kuntaliitto Teija Mikkola Erityisasiantuntija.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
Miten paikallinen ääni kuuluu kunnassa? - edustuksellisen demokratian ja paikallisen suoran osallistumisen yhteensovittaminen Voimistuvat Kylät – kampanja.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Kuntaliitto Arto Koski Erityisasiantuntija 2000-luvun kuntajakoselvitysten sisällöt ja kehittämistarpeet.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Kuntaliitto Arto Koski Erityisasiantuntija Kuntajakoselvittäjien työseminaarin tavoitteet.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
TerPS2 Pirkanmaan osahanke 3. 9
Työllisyys, osaaminen, osallisuus - Miten kehittämistä jatketaan Välkkeen jälkeen? Rakennerahastoasiantuntija Jaana Niemi
Uuden kunnan palvelurakenteen toteuttaminen UusiKunta kunnanhallitusten yhteiskokous Pääsihteeri Jaana Simola.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
1 Pertti Parkkonen, kh pj, Laukaa MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
TA Palvelurakenneuudistusprojekti II Päätöksenteko ja demokratia-työryhmä 2007.
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Osallisuus ja vuorovaikutusmallit kaupungin kehittämisessä Timo Kopomaa Avoin yliopisto.
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
P E L A S T U S O S A S T O K U N T A O S A S T O Kauas pilvet karkaavat - palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet kuntarakenteiden muuttuessa.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Kunnat uudistuvat, miten olemme valmistautuneet? Joensuun seutu
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Ohjaamomallin kehittämässä
Ikäihmisten kuntoutus
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Lähidemokratian vahvistaminen alueellisen vaikuttamisen avulla
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Avoimen tuotteenhallinta
Esityksen transkriptio:

Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen RAY 28.10.2011 Antti Kuopila, erityisasiantuntija

Kuntien lähitulevaisuuden haasteita - kuntien väliset erot kasvavat Uusien rakenteellisten muotojen löytäminen ja käyttöönotto Uusien palvelutuotantotapojen etsiminen, testaaminen ja vakiinnuttaminen Kuntaliitokset ja palvelujen loitontuminen Ikääntyvän väestön palvelutarpeista huolehtiminen Syrjäiset alueet ja vähenevä väestö, muuttoliike Kuntalaisten osallisuuden uusien muotojen kehittäminen Osaavan ja muuttuvia palvelutarpeita vastaavan henkilöstön rekrytoiminen yhä tiukkenevassa työvoimakilpailussa Näkökulman siirtäminen: kunta kaiken keskiössä – kunta tärkeänä osana yhdyskunnan toimijaverkostoa (verkosto-osaaminen) 7.4.2017

Kuntien uusi hallintatapa – hallinnosta hallintaan Toimijakentän laajuus ja monipuolisuus Julkisyhteisöt eivät toimi enää yksin irrallaan muista toimijoista Verkostomaisuus Millään toimijalla ei ole ylivaltaa – kaikki hyötyvät. Perustuu yhdenvertaisuuteen ja luottamukseen Monitasoisuus Paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen kumppanuus Monitoimialaisuus Eri sektorit ylittävä yhteistyö – paikallinen / alueellinen / eri toimijat Toiminnan ja yhteistyön edistäminen ja kannustaminen Eri toimijoiden oman ja yhteisen yhteistyön edistäminen ja kunnan omien tavoitteiden saavuttaminen yhteistyöllä ja liittoutumisella

Mitä ovat lähipalvelut?

Kuntien muutokset vaikuttavat myös edustukselliseen demokratiaan monella tavalla Kuntalaisten näkökulmasta päätöksenteko loittonee entisestään – legitimaatio ja äänestysaktiivisuus? Luottamustehtävien määrä vähenee – demokratiavaje kasvaa? Luottamushenkilöiden saatavuus vaikeutuu – ”Joudumme tekemään vain ikäviä päätöksiä” Strateginen toimintakyvyn turvaaminen Uusien päätöksentekoareenojen syntyminen – peruskunnan poliittisen ohjauksen kaventuminen

Lähidemokratian näkökulmia Kuntalainen kokee, että lähiympäristössä on joku päättävä henkilö, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä Edustuksellinen demokratia Suora vaikuttaminen Käyttäjä-demokratia Lähidemokratian yleisin näkökulma Lähi-demok-ratia Kuntalainen voi vaikuttaa palveluiden sisältöön ja olla päättämässä jopa palveluiden hankinnasta (palveluseteli) Aloitteet ja kansanäänestykset, lisäksi kysytään kunnan palveluista tai kuntalainen voi ilmaista mielipiteensä alueen kaavasta Lähidemokratian suurimmat kehittämisen tarpeet Kuntalaisten kiinnostus

Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla 1. Koskee kaikkia kuntia - ei vain kuntaliitoksissa mukana olevia! Alueellinen vaikuttaminen 2. Koskee koko kunnan aluetta - ei vain reunoja! 3. Vakiintunut, uudistuva toiminta - ei vain 3 vuotta! 4. Paikalliset olo- suhteet vaikut- tavat – ei kaikilla samaa mallia! 5. Toimii laajalla rintamalla – ei saa valtaa ja rahaa valmiina, mutta… Lähde: Arto Koski

Kiitos mielenkiinnosta! Antti Kuopila antti.kuopila@kuntaliitto.fi 09-771 2754, 050-345 2390 Antti Kuopila Antti Kuopila 30.11.2010 7.4.2017 8