Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Ylitarkastaja Mikko Maunu Kuopio 30.9.2009
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä ohjata toimijoita ja valvojia säädösten mukaiseen toimintaan vahvistaa toimijoiden ja valvojien osaamistasoa laajentaa toimijoiden ja valvojien näkökulmaa omavalvonnasta ja hygieniasta
Koulutuksen tarkoitus jakaa ajankohtaista tietoa valtakunnallisesti tiedottaa lainsäädännön uudistuksista edistää laadukasta kuljetustoimintaa varoittaa kuljetustoimintaan liittyvistä riskeistä parantaa toimijoiden toimintaedellytyksiä
Koulutusohjelma alueelliset koulutustilaisuudet (2 krt/vuosi) Seinäjoki, Helsinki, Tampere, Oulu, Turku, Lappeenranta, Helsinki Tullihallitus Helsinki, Nuijamaa paikallinen tilaisuus Vantaalla tarkastuseläinlääkäripäivät vierailuluennot (n. 5 luentoa/vuosi)
Painopistealueet säädökset ja ATP-sopimus kuljetusvälineiden testaaminen kuljetusyrittäjien toiminta lämpötilavaatimukset ja mittausmenetelmät kuljetusvälineen hyväksyminen ja valvonta
Kansalliset säädökset lait, asetukset ja päätökset (MMM, STM, KTM) viranomaisten määräykset ja ohjeet Kansainväliset säädökset EY-lainsäädäntö (852/2004, 853/2004, 37/2005) kansainväliset sopimukset (valtiosopimukset esim. ATP)
Kansalliset kuljetukset jakelukuljetukset (kauppa, yksityishenkilöt) siirtokuljetukset (teollisuus, kauppa) Kansainväliset kuljetukset maantiekuljetukset (kuormakorit, kontit säiliöt) merikuljetukset (merikontit, maakuljetusvälineet) rautatiekuljetukset
Viranomaiset Maa- ja metsätalousministeriö Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Lääninhallitukset Kunnan elintarvikevalvontaviranomainen Rajaeläinlääkärit Tullilaitos
Komission asetus 37/2005 pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilojen seurannasta kuljetuksen, välivarastoinnin ja varastoinnin aikana standardin EN 12830 laatuvaatimukset täyttävä lämpötilan tallennuslaite säännöllinen tarkastus EN 13486 standardin mukaisesti käsilämpömittareiden on annettu laatuvaatimukset standardissa EN 13485
Komission asetus 37/2005 pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilojen seurannasta kuljetuksen, välivarastoinnin ja varastoinnin aikana toimijalla tulee olla kalibrointilaboratorion myöntämä todistus tai sertifikaatti laatuvaatimusten täyttymisestä siirtymäaika päättyy 31.12.2009 tallenteet on päivättävä ja säilytettävä vähintään yksi vuosi poikkeus tallennuslaitevaatimukseen paikallisjakelussa, jonka kesto alle 2 tuntia (artikla 3 ja MMMa 28/2009, 11 §)
Hyvän käytännön ohje toimiala laatii hyvän käytännön ohjeen ohje perustuu HACCP periaatteisiin arvioinnin tekee Eviran arviointiryhmä vaatimukset täyttävä ohje toimitetaan komissiolle tiedoksi ohje on koko toimialan käytettävissä alkutuotanto, rehut, elintarvikkeet hyödyllinen sekä toimijoille että viranomaisille
Lämpötilan seurantalaitteiden tarkastus käyttöönottotarkastus varastojen ja terminaalien osalta vuosittain kuljetusvälineiden osalta enintään kahden vuoden välein koulutettu henkilöstö kalibrointiin vesi/jää –seos tai ilma tarkastuslomake Eviran nettisivulla (elintarvikekuljetukset)
Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeiden vastaanottotarkastuksessa erimielisyyttä ei voi ratkaista infrapunamittarin avulla - laite tulisi kalibroida pintamateriaalin mukaan - infrapunamittari on lämpötilatarkkailuun soveltuva - riitojen ratkaisu kalibroidulla lämpömittarilla, esim. piikkianturi lyhytaikainen lämpötilan nousu on sallittu elintarvikkeiden käsittelyssä - komission asetus 852/2004, liite II, luku IX, kohta 5 - MMMa 28/2009, 11 § ATP-sopimuksen nojalla pintalämpötiloissa sallitaan kolmen asteen lämpötilan kohoaminen
Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeiden vastaanottotarkastuksessa huomioitava lämpömittarin mittausepävarmuus, noin ±0,5…1,0 °C lämpömittarin tulee olla jäljitettävästi kalibroitu (päivämäärä merkittynä) ja mittausepävarmuus tulee olla merkittynä mittariin (piikki- tai latta-anturi) kuljetusvälineen lämpötilanseurantalaite tulee olla tarkastettu ja tarkastajan nimi ja päiväys on ilmettävä laitteesta tai asiakirjoista mittausmenetelmä on mainittu esim. ATP-sopimuksen liitteessä 2, myös KTM:n asetus 101/2006
Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeiden vastaanottotarkastuksessa kuljetusliikkeen ei tule ottaa kuljetettavaksi ilman kirjallista huomautusta lämpötilavaatimukseen nähden liian lämpimiä elintarvikkeita hylkäysraja käytännössä on, jos elintarvikkeen sisälämpötila on 4 astetta yli lämpötilavaatimuksen kolme astetta sisältää mittausepävarmuuden ja käytännön syistä johtuvaan lämpötilan kohoamiseen
Lämpötilan mittaaminen elintarvikkeiden vastaanottotarkastuksessa ulkoilman lämpötilan vaikutus jakeluolosuhteisiin huomioitava ovien avaamisesta johtuva lämpötilan kohoaminen kuormatilassa lämpötilan mittauslaite tulee olla tarkastettu säännöllisesti
Ajankohtaiset asiat kuljetusvälineen hyväksyminen komission asetus 37/2005 lämpötilan seuranta- ja tallennuslaitteista, siirtymäaika päättyy 31.12.2009 lämpötilan seurantalaitteiden tarkastaminen lyhytaikaiset poikkeamat lämpötiloissa Hyvän käytännön ohjeen arviointi Evirassa