OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto 13.10.2011 Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Tavoitteet Aasia –yhteistyölle TraiNet –verkoston Aasian askeleet - seminaari , Pori Birgitta Vuorinen.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
RASEKO ja yhteinen koulutusstrategia 2015+
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Vaasan Ammattikorkeakoulu
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Satu Helmi & Ismo Kantola
Pedagoginen kehittäminen Tavoitteet vuosille
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
KOULUTUSVIENTISTRATEGIA Nykytila ja strategiset linjaukset
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Varsinais-Suomen koulutusstrategia 2015+
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaosto Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) ja jaostot ALKE 7/2014, §24 ja kuntalaki sekä hallintolaki Valtuustokausi.
Koulutusvienti Skills Finlandin näkökulmasta Ammatillisen koulutuksen viennin kehittämishanke Aloituspaja ja –kokous Eija Alhojärvi.
Ammatillisen koulutuksen viennin edistäminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Hanke pähkinänkuoressa
Kari Blomberg Kone- ja metallituoteteollisuus toimitusjohtaja
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
School-university partnership Kokemuksia koulun ja yliopiston välisestä kumppanuusyhteistyöstä kokosi: Erja Syrjäläinen.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Koulutusta, tutkimusta, kehittämistä
Ajankohtaista yliopistosektorilla MYR Koulutusjaosto Riitta Pyykkö.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Mervi Jansson AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
Harjoittelukoulujen ja Opeko Oy:n yhteistyö. Agraarin perinteen kasvatuksen saaneet opettajat opettavat teollisissa rakenteissa postmoderneja nuoria jälkiteollisille.
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Mervi Jansson Oppimiskumppanuuksien johtaja Omnia
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Team Finland – palvelutarjonta
Koulutusvienti käyntiin
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Turun perusopetuksen opetussuunnitelmatyö 2016 kuntatasolla
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Turun perusopetuksen opetussuunnitelmatyö 2016 kuntatasolla
KANSALAISVAIKUTTAMISEN POLITIIKKAOHJELMA
TURUN MATKAILUAKATEMIA – ÅBO TURISMAKADEMI
Esityksen transkriptio:

OSAAMISEN VIENNIN EDISTÄMISESTÄ Alueellisesta hankkeesta ja kansallisesta klusterista MYR:n koulutusjaosto Johtaja Kari Seppälä Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea

Lähtökohtia Ulkomailla on laajaa mielenkiintoa suomalaiseen koulutusosaamiseen. Taustalla ovat muun muassa perusopetuksen PISA-tulokset, ammatillisen koulutuksen näytöt, korkeakoulutuksen hyvä taso, koulutuksen hallinnon toimivuus ja osaavat opettajat. Vaikka markkinoilla on kysyntää, vientituotteita on toistaiseksi vähän.  PISA-turismi olisi muutettava kannattavaksi liiketoiminnaksi. Toiminnan laajentaminen ja vakiinnuttaminen edellyttää monenlaista selvittelyä. Osaamista ei viedä millä ehdoilla hyvänsä.

Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaluonnos ”Tutkimuksen ja koulutuksen laadun parantaminen, osaamisperustan vahvistaminen ja koulutusviennin mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttävät kasvavaa kansainvälistä avautumista.” ”Suomalaiset korkeakoulut rakentavat strategisia painopisteitään tukevia kansainvälisiä liittoutumia. Näiden liittoutumien puitteissa kehitetään yhteistä koulutustarjontaa, mukaan lukien kaksois- ja yhteistutkinnot sekä tiivistetään tutkimusyhteistyötä.”

Koulutuksen viennin muotoja Opiskelijoita Suomeen (erityisesti maisteriohjelmat) Koulutuspakettien tarjoaminen ulkomailla tai verkossa (mm.täydennyskoulutusta) Järjestelmävienti (kuten KiVa koulu) Ulkomaisten kouluttajien kouluttaminen (kuten kasvatustieteellinen Afrikassa) Ulkomaisten päätöksentekijöiden tuki (esim. ministeriöiden konsultointi, kuten TuTu Laosissa)

Ehkä hyödyllistä, kunhan … Mahdollisuuksia Kansainvälistyminen Viennistä kertyvät tuotot Tutkimusyhteistyö Vaatii paljon Vieraat kulttuurit Pitkät neuvotteluprosessit Volyymit Pilottien skaalaaminen

Koulutuksen ja osaamisen viennin alueellinen selvityshanke Rahoittajana Varsinais-Suomen liitto Mukana Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Turun ammattikorkeakoulu Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea koordinoi. 1.Selvitetään turkulaisten korkeakoulujen kiinnostus ja mahdollisuudet vientiin. 2.Määritellään osapuolten toimintaprosessit, roolit ja vastuut, jotta toiminta saadaan käynnistymään hallitusti. 3.Edistetään pilotteja markkinoiden kiinnostuksen mukaan. 4.Pohjustetaan jatkoaskelia.

Mahdollisia tuotekokonaisuuksia Varhaiskasvatus ja opettajankoulutus Kouluviihtyvyys ja hyvinvointi Sosiaalivakuutuksen huippuasiantuntijoiden koulutusohjelma Baltic Sea Region Studies Koulutusta ja konsultaatiota liikenneturvallisuudesta Korkeakoulujen johdon koulutus Avoimen yliopiston verkostomalli

Future Learning Finland FLF on kansallinen koulutuksen vientiklusteri, joka toimii Finpron yhteydessä. Jäseninä korkeakouluja, oppilaitoksia, yrityksiä jne. Tarkoituksena on: kehittää koulutuksen viennistä kiinnostuneiden valmiuksia ja osaamista sekä törmäyttää tarjontaa ja kysyntää Tarjouskilpailuihin valmistautumisen, messuihin osallistumisen ja esittelymateriaalin avulla Klusteritoiminnan yhteydessä voidaan hakea lisärahoitusta mm. Tekesiltä tuotteiden rakentamiseksi yliopiston vahvuusalueilla.

Klusteritoiminnan yhteistyöaiheet Opettajakoulutus Opetuksen johtaminen ja hallinto Harjoittelukoulut (eNorssi) Kielenopetus ja tieto- ja viestintätekniikka Luonnonsuojelu ja kestävä kehitys Innovaatiot ja liiketoiminnan kehittäminen Yhteiskunnallinen johtaminen, hallintotieteet, hyvä hallinto

Eteenpäin Konkreettisten hankkeiden kautta Yhteistyötä rakentamalla Toimintaedellytyksiä vahvistamalla