Lypsylehmien kuntoluokitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Pituussuuntaisten hyppyjen mittaaminen
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Kuinka hyödynnän Nasevaa Hyvinvointituen ehtojen valvonnassa
Estemenetelmät.
Ympäristö ja maatalous 3 op Mihin ollaan menossa?
Jalostuksen mahdollisuudet parantaa utareterveyttä
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Ryhmä A: Anna, Hanna, Henna, Mirja ja Tapani AIDS-rokotteen kehittäminen •rokotteella pyritään ennaltaehkäisevään suojaan -> valtaisat markkinat •mikropartikkelien.
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2013)
Opiskelijatyöpäivien ja rahoituksen seuranta aikuiskoulutuksessa
Ketterä testaus ja testauslähtöinen kehitys
Kelitiedottamisesta enemmän apua autoilijoille Jorma Helin.
Tuloslaskenta. PT-kisatoimitsijakurssi (6) Yleistä  Tuloslaskennan tarkoituksena on tuottaa oikeat ja tarkistetut tulokset  Tehtävien.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Graafisen esityksen laatiminen taulukkolaskentaohjelmalla (excel 2007)
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
Tiedon esittäminen.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
Koliformibakteerien aiheuttamat utaretulehdukset
Reconos Karelia Golf Jäsentutkimus Reconos Kuinka usein pelasit golfia kotikentällä viime pelikaudella? Karelia Golf Jäsentutkimus 2014.
Murtoyhtälöt - Yhtälö, jossa nimittäjässä tuntematon
Atk-työni 8.lk Tervetuloa katselemaan esitystä, jossa näkyy tekemiäni töitä lukuvuona postimerkki työ Omat kotisivut Kansi Istumajärjestys Nimikyltti.
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Ryhmittely Pienessäkin ryhmässä on paljon mahdollisuuksia erilaisiin ryhmittelyihin.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
T Henkilökohtainen SE harjoitus
Hevosen ruokinta.
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Projektityö Lähe: Projektityömateriaali BB:n sivulla.
Laboratoriotyö Putoamiskiihtyvyyden määrittäminen Yksin tai parin kanssa.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Lehmien hyvinvoinnin ja tuotannon älykäs seurantajärjestelmä (LEHYT) Pekka Toivanen & Keijo Haataja, UEF Jaakko Mononen, MTT ja UEF Mikko Järvinen, MTT.
Asetonitauti eli ketoosi Emilia ja Viivi S14LELHOB.
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
Ergonomia Seisomatyö.
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Lämmön mittaaminen. Monenlaisia mittausvälineitä  ns. perusmittareita  digitaalikuumemittareita  korvakuumemittareita Normaalilämpö on korvasta ja.
JOHTAMISEN OSA-ALUEET:  Strateginen johtaminen / johtoryhmä  Visio, missio ja strategia  Johtamismetodit / taktiikat  Tavoitejohtaminen, yrityksen.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Määrällinen tutkimus.
Määritä vastuksen resistanssi 1
Otsikko Alaotsikko.
OTSIKOISTA TEKSTIKSI + tekstiviitteiden merkitseminen
Asento Kpl 23.
Moottorin kuluttama sähköenergia
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa
Maissirehu nautojen ruokinnassa
Kuvittajat.
Sanallinen arviointi Wilmassa
Maidontuotanto Tuotantopanokset Ohjaus ja valvonta Rehun valmistus
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus metku
Yleistä opintokohteista
Erilaiset kehotyypit Kehotyyppejä on monia erilaisia ja siihen vaikuttavat geenit, elinympäristö sekä elintavat.
Matematiikkaa 3a, Kerto- ja jakolaskuja © Varga–Neményi ry 2016
Asento! – Lepo! KPL 31.
Moottorin kuluttama sähköenergia
Kpl 31. Asento!-Lepo!.
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Itseisarvo ja vastaluku
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Kulma Matematiikka 7. luokka
Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna
Siltojen hoito- ja vuositarkastuskoulutus Vuositarkastuksen tekeminen
Esityksen transkriptio:

Lypsylehmien kuntoluokitus

Kuntoluokitus Määritellään lehmän ja karjan ravitsemuksellinen kunto pisteyttämällä Apuväline terveydenhuollossa Kuntoluokitus antaa kuvan koko karjan sen hetkisestä kunnosta. Jatkuvalla seurannalla saadaan kuva eläinten kunnon muutoksista lypsykauden eri vaiheissa. Kuntoluokitus on yksi apuväline karjan terveysongelmien selvittelyssä, terveydenhuollossa, ruokinnan seurannassa ja suunnittelussa. Lehmän kuntoluokka kannattaa kirjata mittalypsyn yhteydessä mittalypsykorttiin. Päätettäessä väkirehuannoksen määrä ja laatu, on hyvä katsoa tuotoksen rinnalla lihavuuskuntoa ja tuotantovaihetta.

Terveysriskit Vaarallisinta on lihominen ja laihtuminen Poikiessa sopiva kunto Laihtuminen poikimisen jälkeen kertoo energiavajeesta Eläimen terveyden kannalta haitallisinta on kuntoluokan muuttuminen; pahinta on jatkuva lihominen ja laihtuminen. Lypsykauden alussa lehmän tulisi olla sopivassa kunnossa, ei liian laiha eikä liian lihava. Vaarallisinta on lihominen ja laihtuminen maksa käsittelee rasvan ja kuormittuu muut toiminnot heikkenevät Laihtuminen poikimisen jälkeen kertoo energiavajeesta ei yli yhden pisteen laskua tuotantohuipun aikana ei yli ½ pistettä ensimmäisen kk:n aikana

Lihava lehmä altistuu Poikimisen aikaan Poikimavaikeus Poikimahalvaus Utaretulehdus Juoksutusmahahäiriöt Lihavalla lehmällä syöntikyky heikkenee ja se on alttiimpi sairastumaan, kun elimistö purkaa kudosten rasvavarastoja. Poikiessa lihavat lehmät ovat alttiita poikimavaikeuksille, poikimahalvauksille, utaretulehduksille ja juoksutusmahahäiriöille.  

Lihava lehmä altistuu Poikimisen jälkeen Syöntiongelmat, asetonitauti Sorkkakuume

Tiineyttämisen aikaan Lihava lehmä altistuu Tiineyttämisen aikaan Hedelmällisyysongelmia

Laiha lehmä Laihtuminen on merkki syöntiongelmista Laiha lehmä ei pysty korkeisiin tuotoksiin. Aina on selvitettävä johtuuko laihtuminen ruokinnasta vai sairaudesta. Laihtumisen seurauksena eläin kärsii energiavajeesta, mikä johtaa alentuneeseen tuotokseen, ruokahaluttomuuteen, asetonitautiin sekä heikentyneeseen hedelmällisyyteen

Laiha lehmä Ruokinnallista Huonot rehut Liian vähän Veden puute

Laiha lehmä Lehmästä johtuvaa Kipeät jalat pihatot!! Muita sairauksia

Menetelmä Määritellään paljonko lehmällä on rasvaa luiden ja nahan välissä Arvostelun kohteena selän ja lantion seutu Kullekin lehmälle piste asteikolla 1-5 Kuntoluokituksella määritetään eläimen ravitsemuksellinen kunto pisteyttämällä. (1 = erittäin laiha ja 5 = erittäin lihava, tavoite 3-3,5). Kuntoluokitus antaa kuvan koko karjan sen hetkisestä kunnosta. Jatkuvalla seurannalla saadaan kuva eläinten kunnon muutoksista lypsykauden eri vaiheissa. Kuntoluokitus on yksi apuväline karjan terveysongelmien selvittelyssä, terveydenhuollossa, ruokinnan seurannassa ja suunnittelussa. Lehmän kuntoluokka kannattaa kirjata mittalypsyn yhteydessä mittalypsykorttiin. Päätettäessä väkirehuannoksen määrä ja laatu, on hyvä katsoa tuotoksen rinnalla lihavuuskuntoa ja tuotantovaihetta.

Menetelmä Koko karjan tulokset tuotantovaiheittain keskiarvot kuntoluokan vaihtelu

Menetelmä Yksilöiden seuranta kuntoluokan muutos tuotannon eri vaiheissa

Asteikko 1-5 1 = laiha 5 = lihava 3 = tavoitetila koko lypsykauden Mainitse mahdolliset ½, +, - Tavoite lypsykaudella 3 ja 4- välillä

Arvostelukohdat Aloitettaessa kuntoluokitusta kannattaa pari ensimmäistä lehmää arvostella tarkasti. Lehmästä tarkastellaan kahdeksaa eri kohtaa, jotka pisteytetään yhdestä viiteen. Saaduista arvoista lasketaan keskiarvo, joka on lehmän kuntoluokka. Näin silmä tulee ”kalibroiduksi” ja loput lehmät voi sitten kuntoluokittaa nopeammin.

Luokka 1 A G H F D B 2/3 E C

Luokka 2 ½

Luokka 3 1/3

Luokka 4

Luokka 5

Toteutus Asetu lehmän taakse ja kyljille Selkälinja Poikkihaarakkeet Lantion alue Hännän tyvi Kuntoluokittaja katsoo lehmää takaapäin ja kyljiltä, erityisesti oikealta. Jos mahdollista, tunnustellaan myös käsin.

Hyvä kuntoluokka 3 Selkälinja näkyy ja tuntuu Poikkihaarakkeet erottuvat Sopiva kuntoluokka on pisteissä no 3- > 4-. Luut ovat tunnettavissa, erityisesti poikkihaarakkeiden päät.

Hyvä kuntoluokka 3 Lantion seudun luut erottuvat, mutta eivät ole teräviä

Lihava lehmä Selkälinja kadonnut Poikkihaarakkeet eivät tunnu Lihavalla luut ovat kadonneet rasvan alle ja kurveja ei ole selän päällä havaittavissa.

Lihava lehmä Kurvit kadonneet lantion seudulta Hännän tyvi täyttyy rasvalla

Laiha lehmä Selän nikamat erottuvat Lantion luut näkyvissä terävinä Laihan lehmät luut tuntuvat teräviltä ja särmikkäiltä. Ne myös näyttävät kulmikkailta. Selkälinja on sahamainen ja okahaarakkeet erotettavissa. Hännän juuren kolo on syvä

Laiha lehmä Poikkihaarakkeet terävät ja kuultavat nahan alta Hännän juuren kolo on syvä

Kuka kuntoluokittaa? Karjanhoitaja itse Eläinlääkäri terveydenhuolto-käynnin yhteydessä Neuvojat Kuntoluokittamiseen voi harjaannuttaa itsensä kuka tahansa. Silmän kalibroiminen toisten seurassa on paikallaan silloin tällöin. Erityisesti oman karjan kanssa tulee helposti tilasokeutta. Karjanhoitajan oma kuntoluokitus kannattaa tehdä mittalypsyn yhteydessä. Alkava lihominen tarkistetaan erityisesti tiinehtyneiltä ja tarvittaessa vähennetään energiaa. Karjanhoitaja itse tiinehtyneiden eläinten energian säätely! Eläinlääkäri terveydenhuolto-käynnin yhteydessä yhteydet muihin havaintoihin eläinten kunnossa Neuvojat ruokinnan suunnittelu ja toteutus

Tulosten laskenta Koko karjan tulokset lasketaan tuotantovaiheittain: ryhmien keskiarvot ja vaihteluvälit.

Tulosten tulkinta Kunnon muutos lypsykauden aikana Onko laihuus ongelma? Onko lihomista? Yksilöllinen ruokinnan tarkistus tarvittaessa Tuloksista tarkastellaan kuntoluokan muuttumista eri tuotannon vaiheissa. Erityisesti laihtuminen poikimisen jälkeen kertoo energian puutteesta ja altistaa hedelmällisyyshäiriöille. Jos karjassa on laihoja eläimiä, on tarpeen pohtia onko laihtuminen ruokinnallista vai seurausta esim. ontumisesta. Lihominen saattaa johtua osastoinnin puutteesta pihatossa tai rehun varastamisesta parsinavetassa. Onko laihuus ongelma? syiden selvittely ja korjaus ruokinnallista vai olosuhdeperäistä? Onko lihomista? johtuuko ruokintasuunnitelmasta vai toteutuksesta? korjaavat toimenpiteet

Nettilaskurin käyttö Helppo tapa laskea tulokset! Historiatiedot samassa rekisterissä Karjakohtaiset ja lehmäkohtaiset graafit Tulosten laskenta on helppoa nettilaskurin avulla. Navetassa kirjataan eläimen korvanumero ja/tai nimi sekä kuntoluokka. Nämä sekä poikimapäivä tallennetaan tulosten syöttö –sivulle. Laskuri laskee tulokset ja piirtää käyrät!

Nettilaskurin käyttö Tarvittavat lähtötiedot Lehmän nimi ja /tai numero Poikima-aika Kuntoluokkapiste Tulosten laskenta on helppoa nettilaskurin avulla. Navetassa kirjataan eläimen korvanumero ja/tai nimi sekä kuntoluokka. Nämä sekä poikimapäivä tallennetaan tulosten syöttö –sivulle. Laskuri laskee tulokset ja piirtää käyrät!

Nettilaskurin käyttö Tulokset Kuntoluokkien keskiarvot ja vaihtelut eri tuotantovaiheissa Kuvaajat Tulosten laskenta on helppoa nettilaskurin avulla. Navetassa kirjataan eläimen korvanumero ja/tai nimi sekä kuntoluokka. Nämä sekä poikimapäivä tallennetaan tulosten syöttö –sivulle. Laskuri laskee tulokset ja piirtää käyrät!

Nettilaskurin käyttö Harjoitusversio Oikea rekisteri on tallentava, jolloin saat myös yksilöhistorian Tulosten laskenta on helppoa nettilaskurin avulla. Navetassa kirjataan eläimen korvanumero ja/tai nimi sekä kuntoluokka. Nämä sekä poikimapäivä tallennetaan tulosten syöttö –sivulle. Laskuri laskee tulokset ja piirtää käyrät!. Harjoituskarjan tiedot saat klikkaamalla laskurin vasemmasta yläkulmasta.