Aseptiikan käsitteitä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

Aseptinen työskentely
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
Aseptinen työskentely
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Viacutan® Plus Terveen ihon ja kiiltävän turkin salaisuus.
Kansantaudit.
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Infektoituneen haavan antibioottihoito
ECDC-infektiomääritelmien yleiset periaatteet
Mikrobiologian ryhmätehtävä
Ruusu Jenni Pajulahti.
Elimistö puolustautuu
Mikrobilääkeresistenssin hallintaa Suomessa ja EU:ssa
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
Elimistön puolustusjärjestelmä
Chapter 7: Control of microorganisms by physical and chemical agents
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Tartuntataudit s
Muuntelu on evoluution edellytys s
Kappale 1.
Mikrobiologian uusia tuulia
Hivesan Pro Antiseptinen voide.
Chapter 34: Pathogenicity of microorganisms
Kotitehtävä.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Elimistömme suurin sisäelin
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
5. Emme elä kehossamme yksin
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Tartuntataudit - infektiotaudit Normaalifloora – satoja bakteerilajeja, suolistossa, limakalvoilla, iholla > suojaa, estää haitallisten mikrobien kasvua.
Multaa kynsien alla – allergiaterveitä lapsia? Hyppysellisessä maata:  milj. bakteeria  Miljoonia alkueläimiä  Miljoona sientä (hiivat, homeet.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
Käden infektiot.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
Hurtig TE1 Tartuntataudit. Infektio/tartuntataudit Yleisimmät tartuntataudit: hengitystietulehdukset, suolistoinfektiot, sukupuolitaudit Taudinaiheuttajia:
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
KUVA-mittaristoehdotus/ Poimintoja Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus -mittaristosta
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
1. Hygieniapassikoulutus
AKUUTTI TULEHDUS ja KUDOSVAURIO
Tupakan uho ja tuho Ada,Antero,Jenni L..
Tupakan uho ja tuho    .
Potilaan eristäminen sairaalassa
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
BIOTERRORISMI JA BIOASEET
Aseptinen työskentely
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin
Mikrobiologia.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Ruokamyrkytykset.
KPL 12: Tartuntataudit.
IV Luonnon monimuotoisuus
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Lukion biologia Eliömaailma BI 1.
1. MAA – elämän planeetta 7. BIOLOGIA.
ASEPTIIKKA Elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
Esityksen transkriptio:

Aseptiikan käsitteitä ASEPTIIKKA elävän kudoksen tai steriilin materiaalin suojaaminen mikrobikontaminaatiolta poistamalla, estämällä tai tuhoamalla mikrobit ASEPTINEN mikrobeilta suojaava KONTAMINAATIO mikrobien joutuminen kudoksiin tai steriilille alueelle, jossa ne eivät kuitenkaan lisäänny APATOGEENI tautia aiheuttamaton mikrobi, (bakteeri, virus, alkueläin) joka ei aiheuta ihmiselle mitään tautia vaikka se saattaa löytyä ihmisestä. APATOGEENINEN tautia aiheuttamaton IMMUNITEETTI vastustuskyky; perinnöllinen tai hankittu vastustuskyky esim. taudinaiheuttajaa tai toksiinia kohtaan NORMAALIFLOORA iholla kasvavat mikrobit muodostavat ns. normaaliflooran RESISTENSSI vastustuskykyisyys RESISTENTTI vastustuskykyinen

INFLAMMAATIO INFEKTIO MIKROBI TOKSIINI PATOGEENI PATOGEENINEN tulehdus INFEKTIO tartunta MIKROBI pieneliö, yksisoluinen eliö TOKSIINI mikrobin tuottama myrkyllinen aine PATOGEENI tautia aiheuttava mikrobi PATOGEENINEN tautia aiheuttava OPPORTUNISTIMIKROBI mikrobi joka ei normaalisti ole taudinaiheuttaja mutta muuttuu sellaiseksi isäntäelimistön puolustuskyvyttömyyden takia (immuunikato ja muut immuunivajavuustilat, vaikeat kudosvauriot kuten leikkaushaavat, vanhuus) TARTUNTAPORTTI mikrobien tunkeutumistie elimistöön, väylä (tie), jonka kautta mikrobi pääsee elimistöön (esimerkiksi haava) VEKTORITARTUNTA Väli-isännän kautta tapahtuvassa tartunnassa (VEKTORITARTUNTA) eläin kuljettaa tartunnanaiheuttajan ihmiseen. Tällaisia ovat esim. puutiaisen aiheuttama punkkienkefaliitti, Lymen tauti jyrsijöiden levittämä jänisrutto, metsämyyrän aiheuttama myyräkuume MRSA metisilliinille resistentti stafylococcus aureus VRE vankomysiinille resistentti enterokokki VRSA vankomysiinille resistentti safylococcus aureus

DEKO BAKTERIOSTAATTINEN BAKTERISIDINEN AUTOKLAAVI DESINFIOINTI desinfioiva huuhtelukone BAKTERIOSTAATTINEN bakteerien kasvua ja lisääntymistä estävä, esim. jotkut antibiootit tai puhdistusaineet Esim. erytromysiini BAKTERISIDINEN bakteereita (ei välttämättä bakteeri-itiöitä) tappava. Esim. jotkut antibiootit tai puhdistusaineet AUTOKLAAVI painesterilaattori; laite, jossa mikrobit tuhotaan kyllästetyssä ylipainevesihöyryssä tai muilla kaasuilla DESINFIOINTI mikrobien määrän vähentäminen mahdollisimman pieneksi STERIILI ei sisällä eläviä mikrobeja eikä itiöitä, täysin puhdas STERILOINTI mikrobien ja niiden itiöiden tuhoaminen. Steriloinnissa kaikki mikrobit tuhoutuvat (myös bakteerien itiöit). Kaikki ihon läpäisevät tai tartuntaportin avaavat materiaalit ja välineet steriloidaan. Höyryautoklaavissa, kuumailmakaapissa, kaasulla tai plasmasteriloimalla INDIKAATTORI steriiliyden osoitin PPM parts per million (mg/l)