Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 18.9.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Puun alla Ei elämä aina hymyile, ei näytä kauniita kasvojaan. Toisinaan pilvilinnat pirstoutuvat, rojahtavat korkeuksistaan kovalla kolinalla. Vaan hetken.
Advertisements

KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
IkäONT kehittämisteemoja opinnäytetyöaiheiden pohjaksi lokakuu 2012.
Kyläfoorumi Valtimolla
Palveluohjaus ja palvelutarpeenarviointi työryhmän I kokous klo –
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Nuorten palvelut Reimari 3
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
IMATRA Palvelusuunnitelma asumisratkaisujen suunnittelun lähtökohtana Kouvola Sirpa Koistinen.
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Hyvinvointia Energiansäästöön ja Asumiseen HEA -Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) Tuula Mikkola Metropolia ammattikorkeakoulu.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
VANHUSTEN ELÄMÄNHALLINNAN TUKEMINEN PALVELUOHJAUKSELLA
YRITTÄJYYS HAASTEENA KESKI-POHJANAAMAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA NURMENNIEMI 2008.
Yhteenveto palveluketjuseminaarisarjan keskeisestä sisällöstä Minna Anttila TtT, Projektitutkija Turun yliopisto hoitotieteen laitos
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Sosiaalihuoltolaki.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Liisa Ahonen.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Oulunkaaren kuntouttava päivätoiminta Lähtökohdat: Iissä kuntouttava päivätoiminta kehittynyt hanketyön kautta vuodesta 2007 lähtien Pudasjärvellä ja Utajärvellä.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Oulunkaaren toiminnallinen osakokonaisuus
Ikäihmisten kuntoutus
Ennakoivan kotikuntoutusmallin kehittäminen omaishoidon tueksi
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
YHTEISTYÖLLÄ YHDENVERTAISUUTTA
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Työikäisten kuntoutus
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Ylihyvää elämää Vaasan kotihoidon strategia
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto 18.9.2014

Sos.- ja terv.huollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste) Uudistetaan ikäihmisten palvelujen rakennetta Kehitetään palvelujen sisältöä ja lisätään vanhenemiseen liittyvää osaamista Asiantuntijat kehittämishankkeiden takana Kaste –hankkeet osaohjelma 3 (Ikäihmisten palvelujen rakenteen ja sisällön uudistaminen)

YHTEISVOIMIN KOTONA –HANKE Ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen 01.01.2014 - 31.10.2016 Kehittämisosiot: Akseli (Masku, Mynämäki, Nousiainen), Huittinen, KSTHKY (Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Luvia, Nakkila), Parainen, PoSa (Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku, Siikainen) ja SATSHP KEHITTÄMISTOIMENPITEET Omaishoitajien ensitietovalmennus ja tukipalvelujen kehittäminen (Huittinen) Hyvinvoinnin ja palvelutarpeen arviointi- ja toimintamallien kehittäminen (Akseli, KSTHKY, Parainen, SATSHP) Ikäihmisen kokonaispalvelutarpeen mallinnus (PoSa) Yhteistyön lisääminen julkisen sektorin, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa (Huittinen, SATSHP) Liikuntasopimusmallit (Akseli, PoSa) Asiakaspalautekysely ja –järjestelmä kotihoidon asiakkaille (Parainen) Hiljattain eläköityneiden ohjaus ja informointi (KSTHKY) YHTEISET TAVOITTEET KEHITTÄMISTOIMENPITEET Päivätoiminnan ja kuntoutusyksikön käynnistäminen (PoSa) Ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten löytäminen ja tukeminen (SATSHP) Yhteistyöosaamisen lisääminen ja voimavaralähtöisen asenneilmapiirin vahvistaminen (Akseli, SATSHP) Ennakoivan kotikuntoutusmallin kehittäminen omaishoidon tueksi (Huittinen) Teknologian hyödyntäminen asiakastyössä (Akseli, SATSHP) Saumaton, asiakaslähtöinen kuntoutusketju sairaalasta kotiin (SATSHP) Asiakkaan osallisuus ja kuntouttava näkökulma Moniammatillinen yhteistyö Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaavat palvelut

Satakunnan sairaanhoitopiirin kehittämisosio

Tavoitteena Yhteistyön kehittäminen kuntoutuksen ketjun yhtenäistämiseksi ja asiakkaan osallisuuden parantamiseksi, johon liittyy osaamisen lisääminen ja käytäntöjen kehittäminen

Kehittämistoimenpiteet Hyvinvoinnin ja palvelutarpeen arviointi- ja toimintamallien kehittäminen Yhteistyön lisääminen julkisen sektorin, järjestöjen, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa Yhteistyöosaamisen lisääminen ja voimavaralähtöisen asenneilmapiirin vahvistaminen Teknologian hyödyntäminen asiakastyössä Saumaton, asiakaslähtöinen kuntoutusketju sairaalasta kotiin Ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten löytäminen ja tukeminen

Toteutus Asiakkaan osallistaminen Yhteistyöosaamisen lisääminen Kuntoutuksen kehittäminen Kotona asumisen tukeminen Osaamisen kartoittaminen

Ikääntyvien vanhempiensa kanssa asuvat kehitysvammaiset Perheet joissa asuu alle 75 – vuotias kehitysvammainen yli 75 -vuotiaiden vanhempiensa kanssa ja selvittää heidän avun tarpeensa.

Tavoiteltavia asioita Tavoitteena on perheiden löytämiseksi ja määrän selvittämiseksi tehdä kartoituskysely kuntien sosiaalitoimen vammaispalveluista vastaaville sosiaalityöntekijöille ja Satakunnan sairaanhoitopiirin sosiaalipalveluiden toimialueen sosiaalityöntekijöille sekä myös kuntien kotihoidon, kotipalvelun ja kotisairaanhoidon vastaaville työntekijöille. Lisäksi kartoitetaan kyselyllä Satakunnan alueella toimivilta kehitysvammais- ja omaisyhdistyksiltä sekä seurankuntien perhetyöntekijöiltä heidän tiedossaan olevat ko. perheet. Yhtenä vaihtoehtona on, että laitetaan paikallisiin lehtiin ilmoitus, haettavista perheistä. Kyselyjen tavoitteena on saada selville perheet jotka ovat sosiaalihuollon palveluiden piirissä sekä saada selville perheet jotka tiedetään, mutta he eivät kuulu sosiaalihuollon palvelujen piiriin.

Rajaus Perheiden vanhempien ikä rajataan 75 vuotiaisiin ja sitä vanhempiin, koska tällöin vanhemmat ovat olleet poissa työelämästä jo jonkin aikaa. Heillä on mahdollisesti myös oman toimintakykynsä kanssa ongelmia ja oma jaksamisen taso voi olla laskemassa. Alkuvaiheessa olen rajannut haastateltavien perheiden määrän 4-8 perheeseen.

Tulokset ja vaikutukset Saatujen tulosten perusteella on tavoitteena muodostaa ikääntyvien vanhempiensa kanssa kotona asuvien kehitysvammaisten palveluihin ohjautumiseen etsivä kehitysvammaistyö – työskentelymalli. Tavoiteltavina vaikutuksina on kuntien mahdollisuudet järjestää tarpeenmukaisia ja oikein ajoitettuja tukitoimia. Näin ennaltaehkäistään negatiivisia seurannaisvaikutuksia. Ikäperheiden jaksaminen lisääntyy, kun heidän palvelutarpeensa on arvioitu sekä on aloitettu palvelu- ja muuttosuunnitelman mukaiset asumiskokeilut sekä itsenäistymiseen liittyvät toimenpiteet. Kaikki tämä mahdollistaa koko perheelle hallitun elämänmuutoksen.