Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

Kestävä kehitys rakennusalalla
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Ympäristökuormituksen mittaaminen erilaisten jalanjälkien avulla
Mekaaninen energia voimatarinoita
Puimuri - kaava.
Puimuri - kaava.
Fiksu Koululainen, matematiikka TEHTÄVÄ 9. Laskuja paperista.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Elinkaariajattelu autoalalla
LUMA-viikko 2005 MB8 Kyselyn tulokset. Pellon lukion oppilaille tehtiin kysely kotitalouksien energiankulutuksesta ja sen kustannuksista. Asumismuoto.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Oppia Etelästä! Nuukuusviikko
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Lajittelupeli Catering-ala.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Monikäyttöinen paperi
Hotelli- ja ravintola-ala
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
Elinkaariajattelu.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Kärkimedia Paneeli Huomioarvon analyysi.
Lajittelupeli Rakennusala.
Väder- och Klimatförändringar
Kestävä kehitys & kierrätys
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
KESTÄVÄ KEHITYS OPPILAITOKSISSA (Cantell, H. toim
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Metalliseoksia.
Kotitalouksien luonnonvarojen kulutus
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
Suomalaiset ravintosuositukset
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Kulutus ja jätehuolto.
Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia.
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Energian säästäminen.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
Huoltotase & BKT.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Harjoitussetti 5: Ympäristö
16. Kestävä kehitys säästää ehtyviä luonnonvaroja
Tulvat.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Lajittelupeli Graafinen ala.
Ympäristötekoja pullonpalautus-automaatilla
Broilerit ja kanat.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Esityksen transkriptio:

Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki Ekotehokkuus MIPS Kohtuullisuus

Ekologinen selkäreppu sisältää ne näkymättömät materiaalipanokset, jotka on otettu luonnosta tuotteen valmistukseen ja jotka eivät sisälly itse tuotteeseen. Jokainen suomalainen kerää viikossa noin 1500 kg painavan ekologisen selkärepun.

Ekologisia selkäreppuja Hammasharja 1,5 kg Kahvinkeitin 298 kg Hopeaketju 20 kg Kultasormus, 5g 2000 kg Puuhelmet 0,5 kg Appelsiinimehu, 1l:n tölkki 25 kg

Ekologinen jalanjälki kertoo, kuinka monta hehtaaria valtion tai kunnan asukkaan tarpeiden tyydyttämiseen ja jätteiden ja muiden päästöjen käsittelyyn tarvitaan maata. Ruuan, materiaalien ja energian kulutusta verrataan niiden tuotantoon käytettävään maa- tai vesipinta-alaan. Ekologisen jalanjäljen avulla voidaan arvioida ihmisen kuluttamien luonnonvarojen määrää suhteessa luonnon kykyyn uusiutua.

Ekologisia jalanjälkiä Suomessa asukasta kohti: 3,4 hehtaaria maailmassa henkilöä kohti keskimäärin: 2,85 hehtaaria maapallon tämänhetkinen sietokyky jokaista ihmistä kohti: 1,8 hehtaaria Huom! Suomalaiset kuluttavat lisäksi paljon tuotteita, joiden tuottamisen jalanjälki näkyy muualla maailmassa, esimerkiksi kahvi, tee ja etelän hedelmät.

Ekotehokkuus - vähemmästä enemmän ! Tavoitteena on raaka-aineiden, materiaalien, energian ja teknologian mahdollisimman tehokas ja tarkoituksenmukainen käyttö. Mitä pienempi tuotteeseen tai palveluun tarvittava materiaalipanos on, sitä tehokkaammin luonnonvaroja käytetään. Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

Tavoitteena on luonnonvarojen käytön tehostaminen nelinkertaiseksi kehitysmaissa ja kymmenkertaiseksi teollisuusmaissa. Perinteisestä ympäristönsuojelusta ekotehokkuusajattelu poikkeaa siinä, että tuotosten sijaan tarkastellaan panoksia eli raaka-aineita, energiaa ja luonnonvarojen käyttöä tuotteen koko elinkaaren aikana.

MIPS - Material Input Per Service Unit materiaalitehokkuuden mittari. MI = Materiaalipanos = tuotteen oma paino + se luonnovarojen määrä, minkä tuote vaatii elinkaarensa aikana = tuotteen oma paino + ekologinen selkäreppu S = palvelusuorite = tuotteen kaikkien käyttökertojen summa

Muovikassi vai kestokassi kauppareissulle? Ekologinen selkäreppu Muovikassi (18 g) 1,3 kg Paperikassi (60 g) 8,4 kg Puuvillakassi (54 g) 219,6 kg MIPS Muovikassi, vuoden kauppareissut, 67,6 kg Paperikassi, vuoden kauppareissut, 436,8 kg Puuvillakassi, vuoden kauppareissut, 4,2 kg TIP Develop transitions or bridges between key points.

Kohtuullisuus Ei auta, jos ekotehokkaita tuotteita kulutetaan entistä enemmän. Kuinka korkeaa taloudellista ja materiaalista hyvinvointia on syytä tavoitella? Mitä on hyvinvointi?