Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä 11.2.2014
Miten ruokakulttuuri opitaan Ihminen oppii noin viiteen ikävuoteen mennessä oman kulttuurinsa hyväksyttävät ruoat > tarkoituksenmukaista lajin säilymisen kannalta Myös ruokauskomukset näyttävät säilyvän Ihmiset kehittävät inhoreaktion niitä raaka-aineita kohtaan, joita kulttuurissa ei hyväksytä
Mitä me emme syö Jyrsijät, hyönteiset ja matelijat herättävät inhoa Eurooppalaisissa kulttuureissa Suomalaiset hyljeksivät kissoja, koiria ja hevosia ja myös jänistä suomalaisen ruokakulttuurin vaikutteet tulevat sekä idästä että lännestä
Kerma-Suomen nousu Viimeiset ostokortit jäivät pois käytöstä, kun kahvi vapautui 1954 Vehnän kulutus ylitti rukiin kulutuksen 1950-luvulla Sokerin kulutus nousi jyrkästi Jääkaapit alkoivat yleistyä 1950-luvulla Runsas pullien ja leivonnaisten nauttiminen Makkara ja juusto yleistyivät leivänpäällisinä Läskisoosi yleisin ruokalaji Karjalanpiirakka levisi koko maahan > vielä 1930-luvulla outo Länsi-Suomessa
1950-luvun ruokailu ruoka-ajat rytmittyivät työn mukaan perheet ruokailivat yhdessä lapset eivät saaneet ottaa ruokaa ilman lupaa
Yleisiä ruokalajeja 1960- ja 1970-luvuilla Kalakeitto, lihakeitto, läskisoosi, makaronilaatikko, hernekeitto, jauhelihakastike, lihapullat Makkaran ja jauhelihan voittokulku Liiallisen ruoan haitat tulevat esiin > Pohjois-Karjala –projekti Ruokakolmio ja ruokaympyrä otettiin käyttöön 1977
Ruokailu 1960- ja 1970-luvuilla Väestö muutti kaupunkeihin Ruoka tehtiin edelleen kotona Perheet ruokailivat yhdessä ja ruoka-ajoista pidettiin kiinni
Ruokailu 1980- ja 1990-luvuilla kasvisten käyttö lisääntyi tuoresalaattien määrä lisääntyi broilerin käyttö lisääntyi huomattavasti valmisruokia välteltiin riisi ja pasta yleistyivät lisukkeina lasten päätäntävalta ruokailusta lisääntyi yhdessä syöminen alkoi vähentyä
Suomalaisten suosikkiruoat 2009 Lihapullat Pihvi / leike Paistettu kala Pizza Makaronilaatikko Jauhelihakastike Uunikala Lämpimät voileivät Lasagne Munakas
Ruokailu 2000-luvulla Yhtenäiskulttuuria ei ole > lapsen ruokakulttuuri riippuu perheestä Arkisin ruokailu on kiireistä tankkaamista > viikonloppuisin monissa perheissä harrastetaan ruoanlaittoa Yhteistä ruokailua arvostetaan, mutta välttämättä sitä ei pystytä toteuttamaan
Lapset ja ruokailu lasten lihavuus on yleistynyt > jopa viidesosa kouluikäisistä lapsista on ylipainoisia lapset saavat entistä enemmän päättää, mitä kodeissa syödään päiväkodeissa olevien lasten ruokailu on monipuolisempaa kuin kotihoidossa olevien