Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä 11.2.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimeentulotuen menot 2010 Ari Virtanen.
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
Julkisen sektorin pirstaleinen hoitotyö muutoksen edessä SAIRAANHOITAJALEHTI 4/91.
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Pukeutuminen Etiketin mukaan pukeutuminen eri tilaisuuksiin ja tilanteisiin on yksi tapa osoittaa hallitsevansa hyvät tavat. On kohteliasta pukeutua oikein,
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Taustatiedot - Olen Kysymykseen vastanneita: 114
Toimeentulotuen vuositilasto 2010 Ari Virtanen.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Helsingin Seurakuntayhtymän Malmin hautausmaan muistotilaisuudet 2014 Blue Service Partners Oy Kirsi Jousjärvi puh
 Polun taustalla HUMU-ryhmän selvitys suomalaisten huippu-urheilijoiden poluista  Suomalaisten arvokisa menestyksen heikkeneminen 1970  2000-luku 
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Italian Italaia on valtiona nuori, nykyinen italia on muodostunut vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, mutta kulttuurihistoriallisesti Italia on vanha maa.
Pesäpallon Historia ja Kilpailutoiminta
IV. Polttoainetta talouteen: Siirtolaisuuden aallot Määrittelyjä - mitä on siirtolaisuus? - siirtolaisuuden säätely - laiton siirtolaisuus - pakolaisuus.
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
mieluummin useampikin?
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
Illan ohjelma Kahvit Leena Karppi: Tulosten ja laskentatavan esittely Anne Leppänen: Vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseksi Keskustelua:
Helsingin Seurakuntayhtymän Malmin hautausmaan muistotilaisuudet 2015 Fazer Food Services Oy Kirsi Jousjärvi puh
Koira Koira on neli jalkainen. Nisäkäs Oppii temppuja Ihmisen lemmikki
Tulla tyyppi vartalo minä 3 tule- tulen haluta 4 halua- haluan syödä 2 syö- syön mennä 3 mene- menen tarvita 5 tarvitse- tarvitsen lukea 1 lue- luen.
YHTEISKUNTA MAANOMISTAJANA- VOIKO VAIKUTTAA
KANSAINVÄLISYYS JA MONIKULTTUURISUUS
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
N:n tuotteen analyysi ( ) 1
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.
Lounaslista Viikko 14  Maanantai 2.3 Kirkas kasviskeitto Riistakäristys Raastepihvit Sekamarjakiisseli  Tiistai 3.3 Hernekeitto Paistetut silakkapihvit.
VENÄJÄN PIKARUOKAKULTTUURI
Suomalaiset ravintosuositukset
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Elintarviketeollisuus – maistuvaa työtä! Tietoa tarjoavat Elintarviketeollisuusliitto ry ja Lipidi ry / Elintarvikeylioppilaiden yhdistys.
PETRA SUONIO 2011 ” Tulkaa lasten puutarhaan, kylvämään ja leikkaamaan, tuuli vilpas puhaltaa, vihertää ja kukkii maa.” (Fröbel)
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Lauseet.
Syödään yhdessä Suomihyvää.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2016
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Afrikkalainen kulttuuri
Kummina olet korvaamaton
Mitä tiedät Afrikan uskonnollisesta tilanteesta?
Ruokaa hygieenisesti.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
HYVINVOINTI PÄIVÄ! Hyvät työntekijät. Olemme päättäneet johtokunnan kanssa pitää vuosittaisen virkistyspäivän ensikuun alussa. Osallistuminen päivään.
100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA
Luku 14 Kylmän sota päättyy.
Kuulas Luomuomena 4,7% kuiva siideri
Ruokakasvatusta yhdessä
Esityksen transkriptio:

Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä 11.2.2014

Miten ruokakulttuuri opitaan Ihminen oppii noin viiteen ikävuoteen mennessä oman kulttuurinsa hyväksyttävät ruoat > tarkoituksenmukaista lajin säilymisen kannalta Myös ruokauskomukset näyttävät säilyvän Ihmiset kehittävät inhoreaktion niitä raaka-aineita kohtaan, joita kulttuurissa ei hyväksytä

Mitä me emme syö Jyrsijät, hyönteiset ja matelijat herättävät inhoa Eurooppalaisissa kulttuureissa Suomalaiset hyljeksivät kissoja, koiria ja hevosia ja myös jänistä suomalaisen ruokakulttuurin vaikutteet tulevat sekä idästä että lännestä

Kerma-Suomen nousu Viimeiset ostokortit jäivät pois käytöstä, kun kahvi vapautui 1954 Vehnän kulutus ylitti rukiin kulutuksen 1950-luvulla Sokerin kulutus nousi jyrkästi Jääkaapit alkoivat yleistyä 1950-luvulla Runsas pullien ja leivonnaisten nauttiminen Makkara ja juusto yleistyivät leivänpäällisinä Läskisoosi yleisin ruokalaji Karjalanpiirakka levisi koko maahan > vielä 1930-luvulla outo Länsi-Suomessa

1950-luvun ruokailu ruoka-ajat rytmittyivät työn mukaan perheet ruokailivat yhdessä lapset eivät saaneet ottaa ruokaa ilman lupaa

Yleisiä ruokalajeja 1960- ja 1970-luvuilla Kalakeitto, lihakeitto, läskisoosi, makaronilaatikko, hernekeitto, jauhelihakastike, lihapullat Makkaran ja jauhelihan voittokulku Liiallisen ruoan haitat tulevat esiin > Pohjois-Karjala –projekti Ruokakolmio ja ruokaympyrä otettiin käyttöön 1977

Ruokailu 1960- ja 1970-luvuilla Väestö muutti kaupunkeihin Ruoka tehtiin edelleen kotona Perheet ruokailivat yhdessä ja ruoka-ajoista pidettiin kiinni

Ruokailu 1980- ja 1990-luvuilla kasvisten käyttö lisääntyi tuoresalaattien määrä lisääntyi broilerin käyttö lisääntyi huomattavasti valmisruokia välteltiin riisi ja pasta yleistyivät lisukkeina lasten päätäntävalta ruokailusta lisääntyi yhdessä syöminen alkoi vähentyä

Suomalaisten suosikkiruoat 2009 Lihapullat Pihvi / leike Paistettu kala Pizza Makaronilaatikko Jauhelihakastike Uunikala Lämpimät voileivät Lasagne Munakas

Ruokailu 2000-luvulla Yhtenäiskulttuuria ei ole > lapsen ruokakulttuuri riippuu perheestä Arkisin ruokailu on kiireistä tankkaamista > viikonloppuisin monissa perheissä harrastetaan ruoanlaittoa Yhteistä ruokailua arvostetaan, mutta välttämättä sitä ei pystytä toteuttamaan

Lapset ja ruokailu lasten lihavuus on yleistynyt > jopa viidesosa kouluikäisistä lapsista on ylipainoisia lapset saavat entistä enemmän päättää, mitä kodeissa syödään päiväkodeissa olevien lasten ruokailu on monipuolisempaa kuin kotihoidossa olevien