Mistä on hyvä datapolitiikka tehty?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Advertisements

Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Mikä on olennaista opetuksen laadussa ja sen arvioinnissa Kauko Hämäläinen professori Koulutus- ja kehittämiskeskus.
Viestintätutkimuksen nykytila: Suomi Juha Herkman & Miika Vähämaa, Helsingin yliopisto, Viestinnän tutkimuskeskus CRC.
Tutkijan identifiointi –kyselyn tuloksia Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Hyvä tieteellinen käytäntö
YLIOPISTON TUKI Elise Kosunen Yleislääketieteen professori PERTTU-seminaari
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Asiantuntijaryhmät UKJ-suunnittelussa UKJ-ohjausryhmän kokous Minna Kivinen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ-hankkeen tilannekatsaus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmä
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Katsaus tietotekniikkakeskuksen projekteihin Opinto- hallinnon tieto- järjestelmä- päivä Teo Kirkinen TIKE
Tiedon hyödyntämisen evoluutio. Tieto työvälineenä Valtaosa kaikkien työn kannalta tärkeästä tiedosta tallennetaan yhteisiin tietojärjestelmiin Tietoa.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Uusia avauksia korkeakouluyhteistyössä tutkimuksen tukipalveluiden ja hallinnon alueella - Tutkimuksen tuen ja hallinnon verkosto RAKETTI -päätösseminaari.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tutkijoiden ORCIDisointi - uhka vai mahdollisuus?
Yammer sisäisen viestinnän työkaluna Jyväskylän yliopistossa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Valtiotieteellisen tdk:n laatu ohjausryhmän kokous Klo kokoushuone1014.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Optima-oppimisympäristö opetuksessa ja oppimisessa Jyväskylän yliopisto.
Avoin tiede ja tutkimus-hanke - oikeuksien hallinta Oikeuksien hallinta-työryhmän puheenjohtaja, tekijänoikeusneuvos Viveca Still, opetus ja kulttuuriministeriö.
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa
AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
TKI-aineistonhallinta ja uusi työkalu Minna Marjamaa, Laurea-ammattikorkeakoulu Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Avoin tiede ja tutkimus -tiekartan vastuut tutkimusrahoittajille Ilona Lundström
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
AVOIMEN TIETEEN EDISTÄMINEN YLIOPISTO(I)SSA EEVA NYRÖVAARA
AVOIN TIEDE JA TUTKIMUS HY:SSA EEVA NYRÖVAARA CC BY 4.0.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Tavoitteista toimenpiteisiin; avoimen tieteen käytännöt lisäävät tutkimuksesi vaikuttavuutta.
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Taideyliopiston tutkimusaineistopolitiikka. MuT Tommi Harju Tommi Harju TaiY tutkimusaineistopolitiikka.
© SUOMEN AKATEMIA 2 Avoin tiede Suomen Akatemian hakuohjeissa Avoimen tieteen huomiointi tutkimuksen suunnittelussa tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Avoin tutkimusdata -tilaisuus
Avoimen datan jakaminen ja uudelleenkäyttö
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia
Oikeudelliset vaatimukset avoimuudelle & lisenssit
Datan hallinnan asiantuntijan työnkuva ja siinä tarvittava osaaminen
JY:n laatukäsikirja 2.0 Timo Tiihonen.
Tutkimusinfrastruktuurien tietopankki
Avoin tiede tutkijoille
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Aineistonhallintasuunnitelmatyökalu dmpTuuli
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4
YLIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ
Organisaatiotason linjausten huomioiminen tutkimuksen suunnittelussa
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Mitä avoimuus on?.
Jussi Koskivaara Kehittämispäällikkö HY tietohallinto
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoimen tuotteenhallinta
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Tutkimuksen tuki- verkosto
Esityksen transkriptio:

Mistä on hyvä datapolitiikka tehty? 5.11.2014 Eeva Nyrövaara

Mistä on hyvä tutkimusdatapolitiikka tehty? Tai miten se tehdään? Esimerkkinä Helsingin yliopiston tutkimusdatapolitiikkaprojekti

Helsingin yliopiston Datapolitiikkaprojekti Rehtorin päätös 71/2014 (toukokuu 2014): Projektin asettaminen Helsingin yliopiston tutkimusdatapolitiikan laatimiseksi Projektin tavoite: Laatia rehtorille ehdotus Helsingin yliopiston tutkimusdatapolitiikaksi suunnitelma politiikan toteuttamiseksi Aikataulu: 5-12/2014

Projektin Tuotokset Yliopistotason linjaukset ja periaatteet (”politiikka”) lyhyt ohjaava dokumentti Toteuttamissuunnitelma tunnistetaan politiikan edellyttämät toimenpiteet ja vastuutahot laaditaan aikataulu toimenpiteiden toteuttamiseksi laaditaan mittarit, joiden avulla toteutumista seurataan Taustamuistio Määritelmät, nykytilanne, hyödyt/esteet, ym.

Aikataulu Marraskuu 2014 Kommenttikierros Joulukuu 2014 Datapolitiikka työryhmän kokous 12.12.2014 Palautteiden huomioiminen Datapolitiikan hyväksyminen (rehtorin päätös) 2015 – 2016/2017 toimitaan laaditun suunnitelman mukaan

Selvitä tavoite! Mikä on datapolitiikka? Mihin sitä tarvitaan?

HY – tavoitteet Luoda yhtenäiset käytännöt aineistojen tallettamiseen, jakamiseen, ylläpitoon ja julkaisemiseen Luoda yhtenäiset tutkimusdataan liittyvät palvelut ja täten säästää yliopiston taloudellisia ja henkilöstöresursseja Tutkimuksen laadun ja läpinäkyvyyden parantaminen hyvää ainestonhallintatapaa noudattamalla ja avoimuutta lisäämällä

HY – tavoitteet Velvoittaa osapuolia sopimaan tutkimusdatan omistajuudesta, käyttöoikeuksista ja -ehdoista ennen tutkimusprojektin alkua ja siten välttää näihin oikeuksiin liittyvät kiistat Säilyttää Helsingin yliopiston piirissä tuotetun tutkimusdatan omistajuus yliopistolla, ja siten hyödyntää yliopiston varoin tehtävä tutkimus ja sen tulokset kattavasti Määritellä politiikan edellyttämät vastuut ja resurssit ja sopia yliopiston eri toimijoiden välisestä työnjaosta

Kokoa ryhmä! Tutkijat (kaikilta mahdollisilta aloilta) Kirjasto Tietotekniikkakeskus Hallinto Lakimiehet Vararehtori Keijo Hämäläinen (puheenjohtaja) Tietotekniikkapäällikkö Minna Harjuniemi, Tietotekniikkakeskus Professori Sampsa Hautaniemi, Lääketieteellinen tiedekunta Professori Timo Honkela, Humanistinen tiedekunta Kampuskirjastonjohtaja Pälvi Kaiponen, Helsingin yliopiston kirjasto Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Aalto-yliopisto Yliopistotutkija, dosentti Reijo Sund, Valtiotieteellinen tiedekunta Tutkimushallinnon asiantuntija Eeva Nyrövaara (sihteeri)

Kirjoita! Prosessikirjoitus Hallitse versiot Toista! Kirjoita paljon Muokkaa Tiivistä Prosessikirjoitus Hallitse versiot Toista!

Mitä sisällöksi? Velvoita tutkijat! Edellytä hyvää aineistonhallintatapaa Jokainen yliopistoyhteisön jäsen noudattaa hyvää aineistonhallintatapaa. Muistuta hyvästä tieteellisestä käytännöstä Jokaisen yliopistolaisen on noudatettava tutkimuseettisiä ohjeita tutkimusaineistojen ja -datan hallinnassa ja avaamisessa sekä huolehdittava luottamuksellisten tietojen suojaamisesta, tietoturvasta ja tietosuojasta lainsäädännön, hyvän tieteellisen käytännön sekä yliopiston antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Vaadi aineistonhallintasuunnitelmat Rahoitushakemuksiin liitettävissä aineistonhallintasuunnitelmissa on otettava huomioon aineiston ja datan kerääminen, käsittely, (pitkäaikais)säilytys, uudelleenkäyttö ja julkaiseminen, suunnitelmallinen tuhoaminen sekä erityisesti niiden vaatimat resurssitarpeet.

Mitä sisällöksi? Auta tutkijoita! Tarjoa palvelut, tuki ja neuvonta Helsingin yliopisto tarjoaa koulutusta ja tukea aineistonhallintasuunnitelmien laatimiseen sekä datanhallintaan tutkimuksen elinkaaren ajan. Helsingin yliopisto tarjoaa tutkimusdatainfrastruktuurin, joka käsittää datan hallintaa, käyttöä, löytyvyyttä ja jakamista tukevia työvälineitä, palveluita sekä tallennus-, laskenta- ja käsittelykapasiteettia. Helsingin yliopisto tarjoaa tukea tutkimusaineistoihin liittyvien oikeudellisten kysymysten tunnistamiseen ja ratkaisemiseen.

Mitä sisällöksi? Palkitse tutkijat! Lupaa akateeminen ansioituminen Helsingin yliopisto sisällyttää tutkimusaineisto-osaamisen tutkijoiden perehdytykseen sekä ottaa tämän osaamisen huomioon akateemisessa ansioitumisessa. Muista taloudellinen hyöty Elinkeinoelämän ja yhteiskunnan toimijoiden käyttöön jalostetuista datakokonaisuuksista voidaan periä korvaus.

Mitä sisällöksi? Pysy ajan hermoilla! Huomioi avoimuus Helsingin yliopiston piirissä tuotettu, julkaistuihin tutkimustuloksiin liitetty tutkimusdata on lähtökohtaisesti avointa ja yhteiskäyttöistä.

Pyydä palautetta! Helsingin yliopiston datapolitiikka on kommentoitavissa 28.11.2014 asti: https://wiki.helsinki.fi/display/Tutkimusdatapolitiikka/Tutkimusdatapolitiikka Edellyttää kirjautumista Haka-tunnuksilla Vain suomeksi

Hyväksy virheet ja muita reunahuomautuksia Huomioi muutostarpeet Ala kehittyy, politiikan pakko kehittyä Et miellytä kuitenkaan kaikkia, yritä miellyttää edes pääasiakastasi Kuka? Yliopisto? Tutkijat? Hyväksy, että politiikka auttaa tutkijaa vain välillisesti Politiikka antaa pohjan yliopistotason ohjaukselle yliopiston kokonaisetu resurssit, resurssit, resurssit! Kulttuurinmuutos: bottom-up vs. politiikka: top-down