RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT 14.3.2009 Raahe.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

TT-VOLLEYN JOUKKUEIDEN ja HARJOITUSRYHMIEN OHJESÄÄNNÖT HARJOITUKSIA, PELEJÄ JA TURNAUKSIA VARTEN.
Työhönvalmennuksella työelämään
John Rawls REILUPELI.
Erja Vihervaara Piirikouluttaja
Yksilön yhteiskuntavastuusta C:\A2009\BM\Yht © YksilöYhteiskunta Yksilön.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Asiakkuudet luovalla alalla
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Rotary on palvelujärjestö Mitä se tarkoittaa käytännössä? Esittäjä Juhani Rouhesmaa, PDG Päivämäärä Suomen Rotary © 2010.
• 1,22 milj. jäsentä • Piirejä 530 • Klubeja n • 200 maassa PALVELU ITSEKKYYDEN EDELLE -5 palveluväylää – klubipalvelu - ammattipalvelu -yhteiskuntapalvelu.
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Asiantuntija-ammattien etiikka
GRADUAIHEITA Työ- ja organisaatio-psykologia
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Uutta virtaa rotarytoimintaan – RLI-koulutus
LOF 2010 RI Strat suunnitelma1 ROTARY INTERNATIONAL STRATEGINEN SUUNNITELMA MOTTO: Service Above Self Missio, Visio, Perusarvot, Tavoitteet.
LOF 2010 Rotaryn yleiesitys 1 Rotary tänään  jäseniä 1.23 milj./ klubissa  mukana 200 maassa ja maant. alueella  palvelee, auttaa, kehittää jäsenistöään.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Rotary Youth Leadership Awards Rotary Youth Leadership Awards.
PRESIDENTTI KLUBIN JOHTAMISEN PERUSTA SUUNNITELMAT ON TEHTY: VISIO (päivitetty) 3-VUOTISTAVOITTEET (yksi vuosi lisää) Suunnitteluopas tehokkaille rotaryklubeille.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
Vapaaehtoisen polulla
Lions Clubs International MD 107 Finland Suomen Lions-liitto r.y./Lionsklubin johtaminen RJ/OE Lions-toiminta on meidän yhteinen iloinen asia.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
RIP JOHN KENNY Grangemouth RC D1020, Skotlanti lakimies, tiedekunnan dekaani partiolainen, nuorkauppakamarilainen vaimo: June.
Etiikan peruskäsitteet
Rotarien jäsenyydestä ja pysyvyydestä
Tietoturvallisuus osa 6
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Huolen puheeksiottaminen
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Tupakointi ja työelämä
Ammattikoulutusryhmän GG-hakuprosessi. TRF:n ja piirin 1420 vaatimukset Tämä apuraha on tarkoitettu ulkomailla tapahtuville koulutushankkeille, joiden.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Viestintäsuunnitelma
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Matkalippu tulevaisuuteen KAMPANJA HYVÄN KÄYTÖKSEN PUOLESTA Lauritsalan koulun yläkoululla 11.2 ja Lauritsalan Rotaryklubista; Harri Holm, Isto.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Piiri D1420 UUDEN ROTARYVUODEN SUUNNITTELU HARRY HEDMAN, AG Munkkiniemi-Munksnäs RK President Elects-Training Seminar Dipoli Espoo.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Rotarytietoutta esitelmä Lahden Rotaryklubi ROTARYJÄRJESTÖ: Perustettu v Chicagossa Perustaja mm. Paul Harris Rotary tuli Eurooppaan v.
Miten turvaamme jatkuvuuden Sopeudu tai häviä, uudistu tai kuole Hannu Ervamaa Suomen Rotary © 2008.
President Elect Training Seminar 2008 DISTRICT 1420 ROTARY INTERNATIONAL Kuinka saan veljet ja siskot viihtymään? Jussi Itkonen 1 “Kuinka saan.
PrePets 2015 Kauniainen - Helsinki - Mäntsälä. TITLE | 2 PRESIDENTIN “10 KÄSKYÄ” PrePets –
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen
Klubin johtaminen eettisin periaattein Leila Risteli DG D1400.
Ryhmän kulttuuri (Bion)
Tulevaisuuden rotareita - Rotaract PETS Leila Risteli , Syötekeskus.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen sisällön jäsentäminen sisällön kohdistuvuus kuulijakuntaan esityksen havainnollisuus ja ymmärrettävyys.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Professional ethics in context – Institutions, images and empathy Tuukka Kivioja.
KLUBIKOULUTTAJA - klubin oma koulutussuunnitelma Esittäjä IPDG/DT Kari Kontula Pori Karhunpää Rk Päivämäärä Suomen Rotary © 2010.
Ajasta ja paikasta riippumaton työ Case Liikennevirasto Työnteon monet tilat, VM
NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary © 2012.
Terveyden määritelmät
Moraali Eräät nohevat 9A.
Yhdessä työskentelyn prosessi, yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Klubin strategia työkalu KST
Lions tietoa uusille jäsenille
Toimikauden suunnittelu
3 Minuudessa on kaksi puolta
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Mitä uskonto on?.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Menestys tiimityön kautta
Esityksen transkriptio:

RYHMÄTYÖN AIHE ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS PDG Juhani Hannila, DT Raahe

JH MÄÄRITELMÄT 1/3 Eettinen, eetillinen: moraalia tai etiikkaa koskeva MORAALI Yhteisön (mm rotaryn) piirissä vallitsevat eettiset käsitykset, arvostukset ja normit. Ilmenee yhteisön piirissä noudatettavissa tavoissa. ETIIKKA ”Mitä minun pitää tehdä?” ”Millaiset asiat ovat hyviä?” Etiikan jako käsitteisiin: Arvokäsitteitä mm ”hyvä”, ”paha”, ”arvokas”, ”epäitsekäs”, ”rohkea”. Normikäsitteitä mm ”pitää”, ”velvollisuus”, ”kielletty”, ”sallittu”. Oikeudenmukaisuuden käsite.

JH MÄÄRITELMÄT 2/3 Johtajuus: vallan käyttö sosiaalisessa ryhmässä Yhteisön normit ja odotukset vaativat jäseniltä sekä käyttäyty- misen yhdenmukaisuutta että erilaisuutta. Johtaja enemmän kuin muut tarkkailee normien noudattamis- ta. Samalla johtajakin on normien sitoma. Johtajan poistuessa ottaa toinen jäsen tämän paikan, joten joh- tajuus liittyy tällöin enemmänkin sosiaalisiin tilanteisiin kuin yk- silöiden ominaisuuksiin. Eri yksilöillä on kuitenkin erilaiset joh- tajantaipumukset. Sosiaalisten tilanteiden edellyttämää johtajuutta esiintyy kaikis- sa pysyvissä sosiaalisissa ryhmissä. Tietyt johtajanominaisuu- det lisäävät yksilön mahdollisuutta tulla johtajaksi.

JH MÄÄRITELMÄT 3/3 Sosiaalinen ryhmä Kaksi tai useampia henkilöitä, jotka ova keskenään vuorovai- kutuksessa tai tuntevat yhteenkuuluvuutta. Mitä kiinteämmin jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ryhmään, sitä yhdenmu- kaisempaa on heidän käyttäytymisensä ja sitä ankarammin torjutaan poikkeavat yksilöt. Sekundääriryhmällä, esimerkiksi yhdistys, on kiinteä organi- saatio, kirjoitetut säännöt, virat ja valitut johtajat.

JH NELJÄN KYSYMYKSEN KOE, s 1932 Liike- ja ammattietiikkaan liittyvä lausuma, RI 1934 Tarkoitus: - korkeiden eettisten arvojen edistäminen ja säi- lyttäminen ihmissuhteissa -eettisen asenteen testaus työelämän ja arkielä- män pulmissa ja tilanteissa 1. Onko tämä totta? 2. Onko tämä oikeudenmukaista kaikkia asianosaisia kohtaan? 3.Luoko tämä hyvää tahtoa ja parantaako tämä ystä- vyyssuhteita? 4.Onko tämä kaikkien osapuolten edun mukaista?

JH SINGAPOREN JULISTUS 1989 Liike- ja ammattialoilla toimivien rotareitten eettinen julistus. Velvollisuuteni on 1.Suhtautua omaan ammattiini tilaisuutena palvella. 2.Noudattaa uskollisesti oman ammattini eettisten ohjeiden kirjainta ja henkeä, oman maani lakeja ja oman yhteisöni moraalisääntöjä. 3.Tehdä kaikkeni kohottaakseni ammattini arvostusta ja edistääkseni korkeimpia eettisiä arvoja omassa ammatissani. 4.Olla rehellinen ja tasapuolinen työnantajaani, työntekijöitäni, yhtiökumppaneitani, kilpailijoitani, asiakkaitani ja yleisöä kohtaan sekä kaikkia niitä kohtaan, joihin olen liike- tai ammattisuhteessa. 5.Kunnioittaa ja arvostaa kaikkia yhteiskunnalle hyödyllisiä ammatteja. 6.Tarjota ammattitaitoani avuksi yritettäessä löytää työmahdollisuuksia nuorille, pyrittäessä auttamaan erityisongelmista kärsiviä ihmisiä ja kehitettäessä paikka- kuntani asukkaiden elämänlaatua. 7.Olla rehellinen markkinoinnissani ja edustaessani liike- tai ammattialaani yleisön edessä. 8.Olla pyytämättä muilta rotareilta ja olla suomatta heille sellaista etuoikeutta tai etua, jota en tavallisesti soisi muille liike- tai ammattikumppaneilleni.

JH AIHEEN KÄSITTELY ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Vaikutuksia johtajuuteen (yhteisön suhteen, asioiden suhteen) Yleisellä tasolla Työelämässä Rotaryssa, esimerkiksi rotaryklubissa Ajatuksia, kokemuksia, ehdotuksia Edistävätkö vai haittaavatko eettiset säännöt? Johtajan toimintaa Yhteisön toimintaa Yhteisön jäsenten toimintaa

JH TYÖRYHMÄN AJATUKSIA/KOKEMUKSIA ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Työryhmä päätyi seuraaviin tuloksiin: Johtajalla on oltava selkäytimessä neljän kysymyksen kokeen seikat. Ryhmä hyväksyy, että rotarijohtajalla on em. arvot ja toimii sen mukaan: - Ole rehellinen - Kohtele tasapuolisesti kaikkia osapuolia (ikään, rotuun, sukupuoleen, ominaisuuksiin katsomatta -huomioiden personaalliset ominaisuudet). - Huomioi tilanne: kehut julkisesti, moitit privaatisti mutta rakentavasti - Kuuntele alaisia/ jäseniä herkällä korvalla -reagoi ja toimi - Moitteen voi kääntää voimavaraksi ja omaksi oivallukseksi - Antaa alaisten ideoinnille tilaa,

... jatkoa: ”ROTARYN EETTINEN PERUSTA JA JOHTAJUUS” Lisää ajatuksia: Varmistettava, että jäsenehdokas hyväksyy Neljän kysymyksen kokeen kohdat ja on valmis toimimaan niiden mukaisesti. Järjestettävä klubin jäsenille sisäistä koulutusta ml. Neljän kysymyksen koe ja sen arvot, vaatimukset jäsenelle. Voivatko uudet presidentit päättää Future vision planin käyttöönotosta näillä nyk. Tiedoilla