Kari Uusikylä MLL, varapuheenjohtaja 16.09.2011.  Turvakoulutusta  Harjoitukset hätätilanteita varten  Palovaroittimia  Tallentavia, valvovia kameroita.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TT-VOLLEYN JOUKKUEIDEN ja HARJOITUSRYHMIEN OHJESÄÄNNÖT HARJOITUKSIA, PELEJÄ JA TURNAUKSIA VARTEN.
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tarkoituksena on
Toimintaohjeet opelle
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
Ajatuksia elämästä..
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Nuoret puhtausalan kesätöissä
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Erilaisen oppijan lahjakkuus ja sen tukeminen
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
Kaustisen seutukunnassa on 29 erillistä perusopetuskoulua luokat perusopetuskoulua luokat 7-9 (yläasteet) 4 lukiota.
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Lapselle hyvä päivä tänään
Miten tuo Kalle on tuohon nukahtanut? Pitäisköhän se herättää? On niin vaikeaa ja kokeitakin!
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Univaikeudet.
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Käyttäytymisen arviointi
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Matemaattisten aineitten ryhmä Nurmon yläasteella
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Aggressiontunne Luento nro 1..
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
PÄTKÄ MIKON KOULUPOLKUA NIVELVAIHEESSA – KUVITTEELLINEN ESIMERKKI PERUSKOULUSTA Sanna Multala
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Mielenterveys s. 110 –
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
5B -luokan vanhempainilta
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Koulussa elämää opettelemassa
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Kuka puhuu totta? Oppilaat ovat tulleet luokkaan ja matematiikan tunti alkaa rauhallisesti.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Toimintaohjeet opelle
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Kouluinfo Renkomäen koulu
Sosiaalinen syrjäytyminen
Ops seminaari Askola.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
LUOKAN SÄÄNNÖT 3.b. 1.EI SAA KIUSATA 2. PITÄÄ ANTAA TYÖRAUHA.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Terveyden määritelmät
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Oppilaskysely 2017 Perusopetuspalvelut
TET =Työelämään tutustuminen
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Ohjelmointi ja laiteympäristö Rovaniemi
Sosioemotionaalinen kehitys
KOTOUTTAMISPERHELUOKKA
RYHMÄNOHJAAJANA TOIMIMINEN
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
TET =Työelämään tutustuminen
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Esityksen transkriptio:

Kari Uusikylä MLL, varapuheenjohtaja

 Turvakoulutusta  Harjoitukset hätätilanteita varten  Palovaroittimia  Tallentavia, valvovia kameroita  Kulunvalvontalaitteita

Hyvä, hyvä mutta…. Tärkeintä on opettajien ja oppilaiden SISÄINEN, emotionaalinen turvallisuus

 Fyysinen: turvallinen, rauhallinen, mahdollisuus eriyttää opetusta  Sosiaalinen: koulu on kouluelämää, opitaan yhteiseloa, hyviä tapoja yms.  Affektiivinen: tunteet, hyvä olo. KAIKKIEN OLTAVA KUNNOSSA!

Teos: Creating Emotionally Safe Schools (2001) Viisi turvallisuuden lajia ovat:

 Menestystä, mutta myös oikeus epäonnistua  Palautetta, oikeudenmukaista, kannustavaa arviointia  Yhteistyötä, minä itse ei saa olla aina tärkein

 Luo mahdollisuudet koko persoonallisuuden ja luonteen kehitykselle  Itsensä puolustamisen oikeus ja taito  Itsetunto kasvaa koulun hyvästä hengestä

 Kiusaamisen estäminen!  Oppilaiden erilaisuuden salliminen  Opettaja esimerkkinä miten muihin pitää suhtautua

 Selvät rajat ja pelisäännöt  Älä aliarvioi lapsen tarvetta säilyttää kasvonsa  Fyysinen rangaistus tietenkin kielletty  Aseet eivät auta. Ei koulukaan voi turvautua isompiin ja isompiin pyssyihin ongelmien edessä  VÄLITTÄMINEN ei tarkoita lepsuilua

 Educate, don´t medicate!  Köyhät tarvitsevat ruokaa, monet lepoa  When I can´t stop diddlin´, I just take my Ritalin (Bart Simpson)

 Ei lyödä oppilaisiin leimoja  Ketään ei pilkata  Ketään ei saateta naurunalaiseksi  Jokainen oppilas tuntee olevansa hyväksytty ihmisenä  Jokainen tuntee olevansa hyvä jossain  Oppilaita kuunnellaan  Kodit ja koulu arvostavat aidosti toisiaan

 Ketään ei kiusata  Selkeät säännöt  Kodit tuntevat säännöt  Yhteys koteihin jatkuvaa  Oppilaat tajuavat mikä on väärä teko  Ei uhkailla  Ammattiapua! Ketään ei hylätä!

HYVÄ ITSETUNTO ON YKSI SISÄISEN TURVALLISUUDEN PERUSEDELLYTYS

 Tunnen olevani riittävän hyvä  Luotan itseeni  Arvostan itseäni  Arvostan muita  Teen itsenäisesti päätöksiä  Siedän pettymyksiä

 Mitä osaan verrattuna muihin  Miten pärjään sosiaalisesti?  Olenko suosittu vai torjuttu  Rakastavatko läheiset minua aidosti? JOKAINEN ON HYVÄ JOSSAIN! KUKAAN EI OLE HYVÄ KAIKESSA!

 Ei pidä liioitella  Perinteisesti naisen ei ole tarvinnut suorittaa ja pärjätä. Miten nyt?  Perinteisesti miehet itsetuhoisia, sairastuvat, kuolevat aikaisin. Miten tulevaisuudessa? ONKO SUPERTYTTÖ/-NAINEN IHANNE?

Vaikeuksia esim. seuraavilla aloilla:  Lukeminen, kirjoitus, matematiikka  Kuullun ymmärtäminen, suullinen tai kirjallinen ilmaisu  Tarkkavaisuusongelmia, sosiaalinen vuorovaikutus voi olla vaikeaa

 Huono itsetunto  Sosiaaliset vaikeudet kotona, koulussa, kaveripiirissä  Ahdistus  Viha  Kouluvaikeudet

 Palaute on myönteistä ja realistista  Kehutaan käytöstä ja auttavaisuutta, ei aina vain suorituksia  Oppilaista ei juoruta  Jokaisen annetaan löytää omat vahvat puolensa

” Tule kertomaan, jos sinulla on paha olo”.

 Aineesi on tosi hyvä. Niitä ei voi verrata omiin kouluaikaisiin kirjoituksiini  Opettaja antoi heikoimmillekin tilaisuuden päteä  Opettaja suhtautui hienosti poikaan, josta kukaan ei pitänyt. Ei säälinyt, mutta välitti ja kannusti. Poika oli opettajalle yhtä hyvä kuin muutkin.

 Vanha historian maikka opetti keskustelemalla. Hienoa kun syy-yhteydet selvisivät ajattelemalla!  Opettaja räätälöi jokaisella oppilaalle sopivat tavoitteet  Opettaja kasvatti. Englannin tunnilla puhuttiin mediasta, suvaitsevaisuudesta, seksistä. Opetus muokkaa koko oppilaan persoonallisuutta.

 Oli empaattinen  Poisti pelon  Esti kiusaamisen  Antoi anteeksi  Pyysi anteeksi  Arvosti jokaista  Oli huumorintajuinen

 Alkoi uusi koulutaival. Enää ei juostu luokassa, ei nukuttu tunnilla. Opettaja oli tiukka, mutta myös rempseän reilu.  Opettaja käytti vesipistoolia luokan rauhoittamiseen. Hän oli pidetty humoristi  Häiritsin aina tuntia. Opettaja otti minut yksityisesti puhuteltavaksi. Kukaan muu ei ollut koskaan puuttunut, sanonut EI KÄY.

”Niillä kaikilla on heikko kohtansa. Iske siihen!”

 Tyyni raivoaja  Kiusaaja  Kiusaamisen sallija  Kaksinaamainen  Ennakkoluuloinen leimaaja  Ymmärtämätön kovanaama  Pärstäkerrointen laskija

 Nolaaja  Kiroilija  Persoonan mitätöijä  Epäilijä  Pilkkaaja  Oppilaan työn halveksija  Väkivaltainen  Sukukostaja  Sukupuoliroolien vanki

 Katsokaa nyt Kallea! Älkää tehkö noin!  Väärin vastanneita osoitettiin sormella ja huudettiin ”buu”  Kokeista sain aina kympin, mutta todistukseen seiskan. Olin kuulemma luntannut.  Opettaja antoi minulle liian hyviä numeroita, kun olin lahjakas, mutta laiska.

 Tunnit kopioitiin kalvoja.  Saimme tehtävät ja valmiit vastaukset. Itse ei saanut ajatella.  Istuin sivuhuoneessa ja tein värityskirjaa koko vuoden, koska osasin jo lukea  Opettaja seisoi taulun edessä karttakeppi kädessä. Hän kertoi, koska ”huonojen” ei tarvitse kuunnella liian vaikeaa asiaa.

 Oikeus kasvaa omaleimaiseksi persoonallisuudeksi, kehittää lahjojaan  Entä vastuu muista: perheestä, lähimmäisestä, maailmasta

 Fyysisesti turvallinen  Jokaisella sama ihmisarvo  Vahva yhteisöllisyyden tunne  Riittävästi omaa päätösvaltaa  Oppilas huomataan, häntä kannustetaan  Oppilas löytää omat lahjansa