Gm-kasvit ja ympäristö FT Liisa Kuusipalo Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys
Riski eliökunnalle jo geenitekniikan keksijät itse vaativat, että gm-eliöt on tehtävä sellaisiksi että ne eivät selviä laboratorion ulkopuolella koko elollinen luonto käyttää samaa geneettistä koodia luontoon karannutta synteettistä virusta ei voi poistaa sieltä
Gm-ainesta ympäristöön Gm-kasvista erittyy gm-ainesta maaperään ja sen bakteereihin Nielsen et al erittymällä juurista DeVries et al. 2003, siitepölyn kautta Saxena et al jopa 24 km päähän Watrud et al viljelyjätteenä pellolle huuhtoutumana vesistöihin jopa 82 km päähän Douville et al
Gm-aines säilyy muuntogeeni säilyy maassa neljä vuotta DeVries et al gm-rapsin siemen maassa ainakin 5 v. Saksassa yli talven Meier 2003 Kanadassa yli talven Douville et al Gm-aines kestää kompostoinnin Guan 2004
Myrkkyjen käyttö ei vähene Vastustuskykyiset rikkakasvit ja tuholaiset pakottavat lisäämään ruiskutusmääriä Benbrook 2004 myrkyn runsaan käytön vuoksi vastustuskyky leviää nopeasti weedscience.org -> uusia myrkkyjä kehitettävä myrkkyjäämät tuotteissa ovat suuria, jopa 50-kertaisia normaalituotantoon verrattuna. pers.comm. Dr. Guazzelli
Nykyiset gm-lajikkeet Bt-toksiinia erittyy kaikkiin kasvinosiin koko kasvukauden. Myrkkypitoisuus vaihtelee jopa 50- kertaisesti vierekkäisten kasvien välillä. Raps et al Gm-kasvin bt-toksiini säilyy maassa ainakin 7 kk. Myrkkyä on enemmän korjuutähteessä. Baumgarte & Tebbe Vaikutuksia maan bakteerikantoihin. Baumgarte & Tebbe 2005
Muutoksia gm-kasvien juuriston sienilajistossa, maahengityksessä ja maabakteerien kannoissa. Castaldini et al Bt-toksiini säilyy hyönteissyöjissä, ja sitä löytyi petopistiäisistä. Burgio et al Bt-maissin kasvinosien sisältämää toksiinia siirtyy myös seitsemään maakovakuoriaislajiin, jotka eivät ole kohdelajeja. Zwahlen & Andow 2005.
Bakteereille ympäristössä oleva DNA on raaka-ainetta jota ne liittävät osaksi omaa perimäänsä. Meier & Wackernagel 2003 Näin ne saavat uusia aineenvaihduntareittejä ja sopeutuvat paremmin ympäristöoloihin. Springael & Top Tällä menetelmällä ovat kehittyneet moniresistentit sairaalabakteerit
Siirtogeenit siirtyvät Kasvin DNA ja bakteerin DNA liitettynä kasvitaudin teho- promoottoriin ylittää lajirajat luonnossa Bertolla & Simonet Laboratoriokokeessa gm-kasvin DNA kykenee plasmidilla tartuttamaan maaperäbakteerin, ja toimimaan siinä. Plasmidin mukana siirtyy myös kasvin dna:ta. Gebhard & Smalla 1998
Geenit siirtyivät gm-kasvista bakteereihin, ja siirsivät bakteereihin antibioottiresistenssigeenejään. Kay et al Gm-tupakan lehti- ja juurikudos pystyi tartuttamaan siirtogeenisiä plasmidejaan (pieniä DNA-renkaita) maaperäbakteeriin. Siirrossa liittyi bakteeriin myös tupakan omia geenijaksoja. de Vries 2004.
Kenttäkoe on riski jo useita kertoja kenttäkoekasvit ovat sekaantuneet ihmisten ruokaketjuihin, sillä eristys ei pidä gm-kasveja löytynyt Japanissa ja Uudessa-Seelannissa, vaikka viljely on kielletty
Tarpeeton geenikoivukoe kaikki metsäsertifikaatit ovat sanoutuneet irti gm-puista mitään taloudellista hyötyä ei ole mitään valtavaa tautiongelmaa koivulla ei ole taloudellinen riski on suuri: jos kokeesta karkaa jotain, menetetään maine ja keski-eurooppalaiset ostajat
Koivu on elintärkeä luonnolle Suomessa koivu on elintärkeä ravintokohde monelle nisäkkäälle (hirvet, jänikset, peurat, hiiret ja myyrät) kanalinnuille (teeret, pyyt ja riekot) pikkulinnuille: siemensyöjille kuten urpiaisille, vihervarpusille, peipolle, järripeipolle; tikoille, varsinkin valkoselkätikoille; hyönteissyöjille kuten kertuille, tiaisille, puukiipijöille, hippiäisille, kerttusille ja siepoille
ravintoketjun alussa kirvoille, luteille, perhosille ja kovakuoriaisille sekä muurahaisille ravinto tai ruokailupaikka kasvualustana sammalille, jäkälille ja naavoille, pesäpaikkana linnuille, karikkeen tuottajana maaperälle ja sen eliöille koivun hajottajia esim. koivunpunikkitatti, sekä kääpiä, ruosteita ja homeita sieniä hajottavat sienisääsket ja kuoriaiset päätyvät edelleen muiden ravinnoksi, joten vaikutukset tuntuvat koko ravintoketjussa
Onko tarvetta? Onko oikeutta? aitauksessa geenikoivut ovat yhä osa ekosysteemiä jos jotain menee pieleen, sitä ei helposti havaita eikä sitä voi perua kukaan ei hallitse luontoon vapautettua geenitekniikkaa on otettu riski jonka suuruutta emme tiedä