KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS Päijät-Hämeen alueseminaari 21.10.2005 Kuntajohtajatyöryhmien ehdotukset Pauli Syyrakki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 EU-osarahoitteisten kehittämishankkeiden käsittely Hankkeiden käsittelystä on maininta - Rakennerahastolaissa, - valtioneuvoston rakennerahastoista.
Advertisements

Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
MYR:N TEHTÄVÄT 1.YHTEENSOVITTAA EU:n ja valtion rahoituksen kohdentuminen ohjelmaa rahoittaville viranomaisille (MYAK) MYAK:n tarkistus budjetin hyväksymisen.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Toimialaorganisaatio
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS Kunnan ja valtion työnjaon perusteet Päijät-Hämeen kuntajohtajien valmistelutyötä Työryhmä: Matti Nupponen Martti Heinonen.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS Normien purkamisen mahdollisuudet Päijät-Hämeen kuntajohtajien valmisteluryhmä Työryhmä: Raija Peltonen Seppo Huldén Matti.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
SELVITYSTYÖN SUUNTAVIIVOJA Lahti Osmo Soininvaara.
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Laadukkaat kuntapalvelut taattava Akavan ehdotuksia Akavan liittokokouksen seminaari
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS Palvelujen rahoitusmahdollisuudet Päijät-Hämeen kuntajohtajien valmistelutyötä Työryhmä: Pauli Syyrakki Hannu Komonen.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
MITÄ SUOMALAISET AJATTELEVAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUISTA JA NIIDEN TULEVAISUUDESTA?
PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS –HANKE PÄIJÄT-HÄME Kunta-valtio –työnjako.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Jaana Simola – Päijät-Hämeen liitto PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Jaana Simola
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Sosiaalihuoltolaki.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Aluehallinnon uudistus Pohjois-Karjalan maakuntavaltuusto Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
UEF // University of Eastern Finland Selvitys pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen ”Kela-maksuista” Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen sekä Pohjois-Savon.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Valtion ja kunnallisen aluehallinnon sekä kuntien työnjakoa selvittänyt työryhmä.
Etelä-Savon maakuntauudistus – valmistelutyöryhmät
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Sijaishuollon ohjauksen ja valvonnan malli – Kohti lapsikeskeistä ja lapsenoikeusperustaista toimintatapaa Susanna Hoikkala Erityisasiantuntija/Lastensuojelun.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Kunta Jäsenyys Perusjäsenet (kotikunta) ja muut jäsenet (esim. kiinteä omaisuus, yritys) Perusjäsenillä oikeuksia mm. äänioikeus oikeus käyttää kunnan.
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2016
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
Sote-uudistuksen toimeenpano
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Esityksen transkriptio:

KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS Päijät-Hämeen alueseminaari Kuntajohtajatyöryhmien ehdotukset Pauli Syyrakki

Valtion tehtävät –Koko maan tasolla kansalaisten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä yhdenmukaisia toimintatapoja edellyttävät tehtävät (mm. turvallisuuteen, tulonsiirto- ja sosiaaliturvaetuuksiin liittyvät) –kustannuksiltaan erityisen raskaat, laaja-alaisia vaikutuksia omaavat sekä korkeaa erityisosaamista vaativat tehtävät (mm. hengityshalvauspotilaat, valtiolle suuret riskit, tehtävien kalleus) –erityisen vähän paikallista harkintaa, olosuhteiden tuntemusta tai vähän suoraa kontaktia kuntalaiseen edellyttävät tehtävät (esim. lähinnä kansallinen intressi) Kunnat valtion tehtävissä ja valtiolta kunnille siirrettävät –kunnilla on valtion toimeksiantotehtäviä (edunvalvonta, maatalouslomitus jne.) ja valtio on vyöryttänyt myös sille kuuluvia tehtäviä kunnille – roolijako tehtävissä tulee selkeyttää –valtiolle vain valtakunnan tason elinkeinopolitiikka ja tukirahoitus, kuntatasolle elinkeinopoliittinen kehitystyö; myös ympäristökeskuksen tehtävistä osa maakunta/seututasolle Valtiolle siirrettäviä tehtäviä (esim. tärkeimmistä) –pelastustoimi, kuluttajaneuvonta, holhoustoimi, ammattikorkeakoulu, valtak. keskitetty kallis sairaanhoito, hengityshalvauspotilaiden hoito, ulkomaalaisten terv.huoltokust., toimeentulotuen normitetun osan siirto KELA:lle, elatustuki KELA:lle, maatalouden tukiasiat, elintarvike- ja ympäristöterveydenhuoltoon liittyvät valvonta- ja lupa-asiat KUNNAN JA VALTION TYÖNJAON PERUSTEET

Kunnallisen itsehallinnon tehtävät –joissa paikallisten olosuhteiden tuntemus ja asiantuntemus on tärkeää –lähipalvelut, jotka tulee saada läheltä tai paikallisesti tuotettuina –tehtävät, joilla kunnan elinvoimaa, yhteisöllisyyttä, lähipiirin toimintaa ja osallistumista vahvistetaan –palvelut, joissa tarvitaan usean hallintokunnan asiantuntemusta –tehtävät, joissa hyväksytään kuntakohtaiset erot ja niihin perustuvat erilaiset palvelujen tuottamistavat Kunnan perustehtävät ml. peruskunnat ja ”aluekunnat” –perusopetus ja lukio, terveydenhuolto, vanhusten ja vammaisten palvelut, lasten päivähoito, sosiaalityö (lähipalvelu, perustasolla välitön asiakaskontakti, henkilökohtainen työ) –ympäristöpolitiikka (pl. lupa-asiat), kunnallistekniikka, kaavoitus (lähiympäristöön liittyvä toiminta, yhdyskunnan toimivuus ja viihtyvyys) –vapaa-ajan palvelut; kirjasto, kansalaisopisto, liikunta, nuoriso ja kulttuuri (sivistyksellisyys, yhteisöllisyys ja paikallinen aktiivisuus) –elinkeinopolitiikka (paikallinen kosketus yrityskenttään, aluekehittäminen) rakennustarkastus (vaihtoeht. yksityist.) Vapaaehtoissektorin hyödyntäminen ja yksilön vastuu –selvitettävä, missä tehtävissä vapaaehtoisjärjestöjen ns. kolmannen sektorin merkitys yhteisön kehittämisessä olisi tarkoituksenmukaista –tehtävä linjanvedot, missä asioissa ja mihin rajaan saakka yksilön itsensä vastuu ulottuu oman elämän, tehtävien ja toimintaympäristön hallinnassa KUNNAN JA VALTION TYÖNJAON PERUSTEET

NORMIEN PURKAMINEN Kunnallista päätöksentekoa rajoittavan normin voi muodostaa: – eduskunnan säätämä laki – valtioneuvoston antama asetus – ministeriön antama asetus – ministeriön tai keskusviraston määräys, ohje tai suositus – lääninhallituksen päätös, ohje tai suositus – oikeuden päätös – oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen tulkinta Kunnallista itsehallintoa rajoitetaan tosiasiassa muutoinkin kuin lainsäädännöllä. Normijärjestelmän lähtökohta on täydellinen epäluottamus kunnallisten toimielinten kykyyn tehdä asioita kuntalaisten edun mukaisesti. Normit muodostavat useimmissa tapauksissa todellisen taikka muodollisen esteen ja tekosyyn toiminnan tehokkaalle, joustavalle ja asiakaslähtöiselle toiminnalle.

NORMIEN PURKAMINEN Opetustoimi –ryhmäkokojen normittaminen estää oppilaiden ja opettajien yksilöllisten erojen huomioimisen –lausunnonantajien vaikutus erityistapauksissa liian ohjaava Terveydenhuolto –hoitotakuujärjestelmän todellinen tarve vaihtelee, esim. Päijät-Hämeessä tilanne ei muutu olennaisesti paitsi kustannusten osalta Vanhusten ja vammaisten palvelut –normitus estää yksilöllisten palveluiden muodostamisen –normin säätäminen saattaa heikentää sen ulkopuolelle jäävien asemaa (esim. palvelusuunnitelma 80 vuotta täyttäneille) Päivähoito –subjektiivinen oikeus johtaa kohtuuttomaan palveluvelvoitteeseen kun kunta ei lainkaan voi käyttää tarkoituksenmukaisuusharkintaa –hoitoryhmien koko tulisi olla kunnan päätettävissä, nyt ei voida huomioida sen paremmin lasten kuin hoitajienkaan laatua Sosiaalitoimi –normisto sirpaleinen, vaikeuttaa kokonaisvaltaista asioiden hoitoa, saattaa ohjata resursseja muutoin tärkeiltä sektoreilta normitetuille sektoreille –henkilöstön kelpoisuusvaatimukset liian tiukat, muodollisen koulutusvaatimuksen täyttävää henkilökuntaa ei ole maassa tarpeeksi

Ympäristötoimi –järjestämisvastuu pitäisi voida siirtää todelliselle toimijalle (esim. jätehuolto) Kunnallistekniikka –sama ongelma kuin ympäristötoimessa esim. vesihuollon osalta Kaavoitus –ympäristökeskuksen valitusoikeus poistettava –valitusoikeuden rajaaminen toteutettava Siirtyminen perustuslain takaamaan todelliseen kunnalliseen itsehallintoon edellyttää normien purkamista taikka jos normilla säädellään toimintaa tulee valtiolla olla täysi rahoitusvastuu normin toteuttamisesta. Kuntien kilpailu asukkaista ja yrityksistä turvaa palvelutason säilymisen kohtuullisena ilman normitustakin. NORMIEN PURKAMINEN

PALVELUJEN RAHOITUSMAHDOLLISUUDET Valtio vähentänyt oleellisesti taloudellista vastuutaan säätämiensä palveluvelvoitteiden toteuttamisessa Palvelut rahoitetaan pääasiassa kunnallisverolla Rahoitusaukkoa paikattu toimintamenoja vähentämällä ja kunnallisveroa korottamalla Matalien Tupo-ratkaisujen aikaansaannin mahdollistaneet ansiotulovähennysten korotukset syöneet kunnallisveron tuottoa Kiristyneiden velvoitteiden ja terveydenhoidon menokehityksen myötä menojen kasvu ylittänyt kuntien tulokehityksen PH:n kuntien talous pääosin epätasapainossa, vuosikate ei kata poistoja eikä nettoinvestointeja Syntyy alijäämää ja kunnat velkaantuvat 2/3 PH:n kunnista vuoden 2004 tilinpäätöksissä alijäämäsaldoa Tasapainoisen talousarvion laadinta erittäin vaikeata Menojen vähentäminen, kasvun hidastaminen, veronkorotukset

PALVELUJEN RAHOITUSMAHDOLLISUUDET Ehdotukset toimenpiteiksi –Ei voida jatkaa niin, että valtio säätää palveluvelvoitteita kunnille ja jättää rahoituksen avoimeksi –Valtio vastaa lakien edellyttämästä valtionosuustasosta –Valtionosuustarkistukset todellisen kustannustason mukaisesti ja jälkeenjääneisyydet suoritetaan kunnille –Sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakkaiden omaa maksuosuutta nostetaan tuntuvasti ja tällä rahoitetaan kasvavia terveyden- ja vanhustenhoitomenoja –Kiinteistöveroperusteiden alarajoja nostetaan ja ylärajat poistetaan –Normiohjaus puretaan –Palveluvelvoitteita vähennetään

työryhmä Semin Alueellinen koordinaatioryhmä Johtoryhmä työryhmä Maakuntahallitus Semin. 02/06 Raportti Kunnat KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS PÄIJÄT-HÄMEEN ALUEVAIHEEN ORGANISOINTI

KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS PÄIJÄT-HÄMEEN ALUEVAIHE ALUEELLINEN KOORDINAATIORYHMÄ Kokoonpano maakunnan yhteistyöryhmä pois lukien ohjelmaa rahoittavat valtion viranomaiset –Sekä edustajat puolueista: KD, Vihr, Vas (tasapuolinen edustavuus) kunnanvaltuustojen puheenjohtajat maakuntaliiton, sairaanhoitopiirin valtuuston ja koulutuskonsernin yhtymäkokouksen puheenjohtajat maakuntaliiton, seutuhallinnon, sairaanhoitopiirin ja koulutuskonsernin hallituksen puheenjohtajat kuntajohtajat maakuntajohtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, koulutuskonsernin toimitusjohtaja ja seutujohtaja maakunnan ulkopuoliset kunnat, jotka kuuluvat joko sairaanhoitopiiriin tai koulutuskonserniin, voivat nimetä edustajansa (valt. pj. + kj)

KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS PÄIJÄT-HÄMEEN ALUEVAIHE JOHTORYHMÄ Kokoonpano: kunnanhallitusten, maakuntahallituksen ja seutuhallituksen puheenjohtajat kuntajohtajat maakuntajohtaja ja seutujohtaja