Persoonallisuus Biologinen perusta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Advertisements

Ympäristön vaikutus persoonallisuuteen
Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Mielenterveys- kuntoutuja työnantajan kannalta
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Mielenterveyden häiriöt
Rajaa terveyden ja sairauden välille on vaikea vetää
Sensorinen integraatio
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Temperamentti on näkyvää
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Alkoholi.
Sensorinen integraatio
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
Masennus eli Depressio.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
ITSETUNTO JA ITSESÄÄTELYTAIDOT Päivi Juustila. ITSETUNTEMUS on hyvän ja terveen itsetunnon edellytys  Itsetuntemus on oman kehon, ajatusten ja tunteiden.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
SILMÄ. NÄKEMINEN Valonsäteet tulevat silmään silmämunan etuosassa olevan kirkkaan, kaarevan sarveiskalvon läpi ja taittuvat siellä. Menevät mykiön läpi.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Autismi- ja Aspergerliitto ry
LIIKUNTAVAMMAISUUS.
1. Tietoinen tiedonkäsittely
Mielenterveyden häiriöt
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
IHMISEN TOIMINTA - Tavoitteellista - Tiedostettua ja tiedostamatonta
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Mielenterveyden häiriöt
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
Kokeellinen tutkimus OPERATIONALISOINTI: tutkittava ilmiö saatetaan mitattavaan muotoon esim. Kuinka väsyneisyys vaikuttaa motorisissa tehtävissä suoriutumiseen?
Mielenterveyden häiriö
YKSILÖIDEN VÄLISET EROT
The extreme male brain theory of autism
Temperamentti.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Skeema Aivojen otsalohkot osallistuvat toiminnanohjaukseen
3 Minuudessa on kaksi puolta
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Miten persoonallisuutta voidaan tutkia?
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
Autismi- ja Aspergerliitto ry
Autismi- ja Aspergerliitto ry
Lapsuus ja nuoruus.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
AUTISMI autismi tulee kreikankielisestä sanasta autos = itse, itseen vetäytyminen luotettava diagnoosi voidaan useimmiten tehdä lapsen ollessa 1,5-2-vuotias:
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Elämänkaarinäkökulma
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Autismi- ja Aspergerliitto ry
Kielellinen erityisvaikeus
Autismiliitto ry.
Esityksen transkriptio:

Persoonallisuus Biologinen perusta

Geenit Vaikutus näkyy mm. temperamentissa, älykkyydessä ja fyysisissä ominaisuuksissa Voivat vaikuttaa terveyteen, eivät määrää persoonallisuutta Vaikutusta on tutkittu mm. kaksostutkimuksilla (T. Bouchard) Temperamenttipiirteitä ja –tyyppejä on erilaisia

Temperamenttityypit Temperamentti kuvaa synnynnäisiä käyttäytymis- ja reagointitapoja Synnynnäinen temperamentti on osa jokaista ihmistä. Se tulee ilmi tavassa olla muiden kanssa ja asioihin suhtautumisessa Lapsen temperamentti voi muuttua kasvun ja kehityksen aikana http://www.mll.fi/

Aivot Aivojen toiminta vaikuttaa aina persoonallisuuteen Sikiöaikaiset tapahtumat muokkaavat aivojen rakennetta, samoin myös uudet tiedot ja taidot Vakava sairaus tai vamma voi muuttaa ihmisen persoonallisuuden täysin (Phineas Gage)

Aivo-ongelma Autismi: aivoperäinen häiriö, puhkeaa lapsena, elää omassa maailmassaan, arkiaskareet ja sosiaaliset tilanteet tuottavat vaikeuksia Aspergerin syndrooma: autismin lievä muoto, normaali/huippulahjakaskin tyyppi käyttäytyy poikkeavasti (mm.oudot eleet ja puhetapa, erikoiset kiinnostuksen kohteet)

Aivo-ongelmat jatkuvat Touretten syndrooma: perinnöllisyydestä tai aivovauriosta johtuva oireyhtymä - tyypillisiä piirteitä: nykivät liikkeet, hallitsemattomat huudahdukset CP-vamma: vaurio aivojen motorisella alueella - tyypillisiä piirteitä: pakkoliikkeet, puhehäiriöt ja halvaukset