Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Good Karma = Hyviä Seurauksia
Tunnetko Terveysportin lääketietokannat?
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Susanna Plathan1 Bambuser Ohjeet videon tekemiseen
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
Apteekin tulevaisuus.
Kuinka rakentaa tietokone itse
Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde |
Place client logo here in Slide Master RI Elokuu 2009 Jorma Hakanen Lääkkeiden määrääminen ja rinnakkaislääkkeet –tutkimus.
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Lääkehoidon päivä Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
Apteekkien sydänohjelma
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Lääkehoidon päivä 2015 ”Toimiiko lääkehoitosi
”klick”. Apteekin yhteystiedot saat näkyviin valinnan jälkeen. Lääkkeejakopäivän valinta. ”klick”
Lääkehoidon päivä Lääkityslista kuntoon!
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Mielenterveyden häiriöt
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kohonnut verenpaine.
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päihdyttäviä paineita
Finnan käyttäjäkysely 2016
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
Suun kautta otettavat lääkkeet
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
IHOTTUMAT.
Kuka tietää lääkityksesi?
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Lääkekorvausten tarpeellisuuden seuranta
Erityisasiantuntija Sari Koskinen, STM / Palkon sihteeristö
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Uusi Apteekki kommenttipuheenvuoro
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
2-02 Lääkehoidon merkitys.
UUSI APTEEKKI: KOMMENTTIPUHEENVUORO
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö 19.3.2014

TARKOITUKSEN-MUKAISUUS Lääkkeen oikea käyttö TEHO TURVALLISUUS TARKOITUKSEN-MUKAISUUS TALOUDELLISUUS

Mikä on itsehoitolääke? Itsehoitolääke on lääkevalmiste, jota voi ostaa apteekista ilman lääkemääräystä Myös rohdosvalmiste tai vitamiinivalmiste voi olla itsehoitolääke silloin, kun sitä käytetään lääkelain mukaisesti sairauden hoitoon tai ennaltaehkäisemiseen tai sairauden oireiden lievittämiseen.

Miten käytät lääkkeitä? Haluatko saada itsehoitolääkkeestäsi parhaan hyödyn? Haluatko välttää itsehoitolääkkeesi mahdolliset haitalliset vaikutukset? Tunne oma lääkityksesi! Kokonaislääkitykseen kuuluu sekä lääkärin määräämät reseptilääkkeet että apteekista ilman reseptiä ostamasi itsehoitolääkkeet Käytä lääkkeitäsi ohjeiden mukaan Kuljeta aina mukanasi ajan tasalla olevaa tietoa käyttämistäsi lääkkeistä, mukaan lukien itsehoitolääkkeet, rohdosvalmisteet ja ravintolisät

Onko lääke sopiva? Varmista ammattilaiselta, että itsehoitolääke sopii käytettäväksi oireeseesi ja tilanteeseesi (esim. muut sairaudet tai raskaus) itsehoitolääkkeesi sopivat käytettäväksi yhdessä käyttämiesi muiden lääkkeiden kanssa et käytä päällekkäin samaa lääkettä sekä reseptillä että itsehoidossa Esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä on monia eri valmisteita reseptillä ja itsehoidossa. Ne sisältävät joko samaa tai samalla tavoin vaikuttavaa lääkeainetta. Päällekkäinen käyttö lisää haittavaikutusten riskiä, mutta ei tehoa.

Kuinka kauan? Itsehoitolääkkeet ovat pääsääntöisesti tarkoitettu tilapäiseen käyttöön sekä lieviin ja selkeisiin oireisiin Tilapäinen käyttö tarkoittaa 1-2 viikkoa ilman lääkärin arvioita Pitkäaikaiskäyttö voi peittää vakavamman sairauden oireita ja lykätä lääkäriin hakeutumista Esimerkiksi nenän tukkoisuuteen tarkoitettujen limakalvoja supistavien nenäsuihkeiden käyttö yli 10 päivän ajan voi alkaa ylläpitää tukkoisuutta

Teho ja turvallisuus? Itsehoitolääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia oikein käytettyinä Itsehoitolääkkeet voivat kuitenkin aiheuttaa myös haittavaikutuksia, kuten kaikki lääkkeet Useat ilman reseptiä saatavat lääkkeet ovat myös reseptillä suuremmalla pakkauskoolla

Kysy ammattilaiselta! Kysy apteekista, lääkäriltä tai hoitohenkilökunnalta Mikä lääke sopii oireeseesi? Miten lääkettä käytetään? Miten hyödyt lääkkeestäsi? Sopivatko kaikki käyttämäsi lääkkeet yhteen? Mitä haittavaikutuksia käyttämilläsi lääkkeillä voi olla ja miten niihin tulisi suhtautua? Oletko ymmärtänyt ohjeet oikein? Miten pidät ajan tasalla olevaa lääkitystietokorttia? Miten ostat lääkkeesi taloudellisimmin?

Mistä löytyy tietoa? Esimerkiksi Lääkepakkauksen pakkausselosteesta Löytyvät myös Internetistä: Fimean lääkehaku Lääkeinfo.fi Lääkeohje.fi Puhelinpalveluista, kuten Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus Klik Oy Yliopiston Apteekin tietopalvelut Teratologinen tietopalvelu (raskauden aikainen lääkkeiden käyttö) Myrkytystietokeskus (lääkemyrkytysepäilyt)

Mistä löytyy tietoa? Esimerkiksi Internetistä Terveyskirjasto.fi Käypä hoito -suositusten potilasversiot Apteekki.fi Kodin lääkeopas Tietoja lääkekorvauksista ja lääkehaku-tietokanta Kela.fi Potilasjärjestöjen verkkosivut ym. Muista, että kaikki Internetistä löytyvä tieto ei ole luotettavaa Voit arvioida löytämäsi lääketiedon luotettavuutta KATSE-tarkistuslistan avulla (www.fimea.fi/vaesto/katse)