RAY – avustusstrategia jännitteitä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
Advertisements

Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Miten hyödynnämme Sininauhaliiton vaikuttamiskanavat mahdollisimman hyvin? Siniboss Toiminnanjohtaja Aarne Kiviniemi, Sininauhaliitto.
Uudenmaan Yrittäjät Yritysten ilta – Kerava Menesty sähköisessä liiketoiminnassa! Kerava Vpj. Ritva Lill-Smeds ja Tj. Petri Graeffe.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Pk-yritysten Suhdannenäkemys Marraskuu 2009 Suomen Yrittäjät.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Vapaaehtoistoiminta kunnan strategisessa suunnittelussa aluepalvelupäällikkö vs. Manna Torvinen Vapaaehtoinen voi hyvin –kumppanina kunta Kuntamarkkinat,
Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Kyläfoorumi Valtimolla
Yhteistyö kehittämisen avaintekijänä Emma & Elias –ohjelma.
Yhteisöllisyys sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
Mika Pyykkö, RAY:n avustustoiminnan tulevaisuuden näkymistä osastopäällikkö Mika Pyykkö Kumppanuusfoorumi Tuusula.
2005/Avustus/JJ RAY:n perustehtävä •RAY on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävänä on hankkia pelitoiminnalla varoja yleishyödyllisten toimijoiden.
Tietokannan hallintajärjestelmät. 6/29/20142 Tekijäryhmä •Timo Hakala •Joonas Jokinen •Jussi Koskela •Santeri Lehtonen.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
Julkisen sektorin tukemisen merkitys kehityspolitiikassa Sanna Vesikansa YK:n väestörahasto/ Etiopia
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Mikkeli Mikkelin kaupungin avustuskäytännöt liikunta- ja nuorisojärjestöille •Avustusten päämäärä –Edistää liikuntaa, kilpaurheilua ja niihin liittyvää.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Hevoset ja kunta - rajapintoja. Hevoset ja yhteiskunta -hanke Hevosala Suomessa Hevosia (14 hevosta/1000 asukasta) Ratsastuksen harrastajia.
SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI 7/2012 MAAHANMUUTTAJAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA N=1153.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Sairaaloiden tuottavuus 2012 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2012 – Tilastoraportti 2/2014.
Järjestöjen toiminta tulevaisuudessa – kansalaistoimintaa vai myytäviä palveluja osastopäällikkö Mika Pyykkö Sininauhaliiton jäsenjärjestöpäivät
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Tarvasjoen kunta – liitoskumppaneiden painelaskelmat HT Eero Laesterä
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
PROJEKTIKLINKIKKARaimo Viiansuo/Avustus Projektiklinikka 2005 RAY:n avustukset 2005 Alkoholi / Päihdeohjelma RAY:ssa Painopisteet RAY:n.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset JÄSENMAKSUT OMA VARAINHANKINTA RAY, VEIKKAUS, FINTOTO TUKI ERI MINISTERIÖILTÄ KUNTIEN.
Projekti- ja yleisavustukset 2013 Ville Ranta, Teppo Suominen, Maija Valkeapää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.
Musiikki elämään. Musiikki elämään Osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke 2011−2013.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
PM1 Erityisryhmien päivätoiminnan avustaminen Sininauhaliiton jäsenjärjestöpäivät Kokouskeskus Onnela
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
RAY:N AVUSTUKSET SILMU ry:n rahoitustori 20.4 klo Porvoossa.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
“Vapaaehtoisena vaikutat” Reija Salovaara, viestintäjohtaja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus
Esityksen transkriptio:

RAY – avustusstrategia 2008-2011 - jännitteitä Janne Peräkylä Osastopäällikkö/RAY, avustus Janne.perakyla@ray.fi +358 400 819087 www.ray.fi 6.4.2017

RAY:n lähivuosien haasteet Avustustoiminta, tavoitteena kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen Yhteiskunnan muutoksiin reagoiminen Suhde kuntien järjestämisvastuuseen ja yritysmuotoisiin palveluihin Avustustoiminnan vaikuttavuuden osoittaminen Rahoituksen läpinäkyvyyden ja tasapuolisuuden edistäminen Pelitoiminta, tavoitteena yksinoikeuden säilyttäminen - Kuluttajien odotuksiin vastaaminen yksilöllisyyden korostuminen pelien yhteisöllisyys ja hauskuus ajasta ja paikasta riippumattomuuden vaatimus - Pelitoiminnan aiheuttamien sosiaalisten haittojen ehkäiseminen - Internet ja uuden tekniikan hyödyntäminen - Sähköinen maksaminen 6.4.2017

HALLITUSOHJELMA JA III SEKTORIN RAKENNEMUUTOS (sosiaali- ja terveysala) Hallitus edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kumppanuutta Aatteellisten, yleishyödyllisten kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä kehitetään. Järjestöjen mahdollisuuksia tarjota hyvinvointia tukevaa ja syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa parannetaan. Varmistetaan järjestöjen mahdollisuus toimia yleishyödyllisinä voittoa tavoittelemattomina toimijoina Palvelutuotannossa kannustetaan tilaaja-tuottajamallien käyttöönottoa Hallitus varmistaa kilpailupolitiikan keinoin yksityisen ja julkisen palvelutuotannon tasavertaiset edel-lytykset. Perheitä tuetaan ja palvelujen valintamahdollisuuksia parannetaan lisäämällä yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Järjestöjen tukea suunnataan niin, että se ei ole ristiriidassa kilpailulainsäädännön kanssa ja kohdentuu voittoa tavoittelemattomaan toimintaan. 6.4.2017

TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTATIETOJA 2006 RAY-AVUSTEISIA Järjestöjä yhteensä 1 211 kpl Toiminnan kokonaiskulut yhteensä 1 883 milj. € Henkilöstö yhteensä 30 000 vapaaehtoistyöntekijöitä, kpl 320 000 arvio työpanoksesta henkilötyövuosina 39 000 henkilöjäseniä 2 miljoonaa Henkilöstökulut yhteensä 1.018 milj. € Henkilöstökulut/kokonaiskulut 54 % Taseiden loppusumma 2 660 milj. € ALV-toiminnan liikevaihto 238 milj. € 6.4.2017

Järjestöjen tuottojakauma 2006 1 Järjestöjen tuottojakauma 2006 1.200 järjestön keskiarvotiedot - järjestökohtaiset vaihtelut suuria RAY A- ja C-avustukset 15 % 292 milj € toiminta- ja projektiavustukset muut julkiset avustukset 14 % 241 milj € asiakas- ja palvelumaksut + vuokrat 43 % 895 milj € muut toimintatuotot 18 % 313 milj € varainhankinta ja sijoitustuotot 9 % 162 milj € muut tuotot 1 % 25 milj € 6.4.2017

Suurimmat avustuksensaajat v. 2007 Näkövammaisten keskusliitto ry 8,6 milj. € Ensi- ja turvakotien liitto ry 6,6 Y-säätiö 4,8 Kuurojen liitto ry 4,6 A-Klinikkasäätiö 4,3 Suomen Mielenterveysseura ry 4,2 Invalidiliitto ry 4,1 Suomen Punainen Risti 4,1 Kehitysvammaliitto ry 3,8 Kuulonhuoltoliitto ry 3,6 6.4.2017

1 2 3 RAHOITUSLINJAUKSET Yhteiskunnallinen tehtävä Päämäärä Edistetään terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia Pelitoiminnan tuotto jaetaan avustuksina yleishyödyllisille yhteisöille Päämäärä Avustukset suunnataan sosiaali- ja terveyspoliittisesti perustellulla tavalla Painotetaan kansalaisten omaa aktiivisuutta, itsenäisen selviytymistä ja elämänhallintaa RAHOITUSLINJAUKSET 1 2 3 Hyvinvoinnin edistäminen ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen Terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäiseminen Ongelmia kohdanneiden kansalaisten ja perheiden auttaminen Strategiset painoalueet Strategiset painoalueet Strategiset painoalueet 1) Järjestöjen perustoiminnan turvaaminen 2) Hyvinvoinnin ja osallistumis-mahdollisuuksien edistäminen 3) Merkittävien kansanterveys-ongelmien ehkäiseminen 4) Sosiaalisen ja taloudellisen syrjäytymisen ehkäiseminen 5) Muita heikommassa asemassa olevien väestöryhmien auttaminen 6) Palveluiden ja palvelu-järjestelmien kehittäminen 6.4.2017

Avustamisen rajaukset 6.4.2017

HAASTEITA SEKTORILLE ITSELLEEN! Vapaaehtoistoiminnalle kasvava tarve ASENNE/PERINNE – Lähtöasetelma entiset voimavarat ja muutama % uuden kehittämiseen!!!! Institutionalisoituminen vs herkkyys vs monimuotoisuus Hankeviidakko – muutama tuhat hanketta Kuntien sosiaalihuollon määrärahasidonnaisuus jättänee perusoikeuksia toteutumatta Kolmannen sektorin välinen yhteistyö Valtakunnallisen, alueellisen ja ruohonjuuren asema! Palveluntuottajien ja vapaaehtoisuuden jännite ULKOISVAIKUTUSTEN KÄÄNTÖ KILPAILUKYVYKSI 6.4.2017

Yleisavustuskriteerit - perustaso I YHTEISKUNNALLINEN MERKITYS Järjestön perustehtävä Järjestön yhteiskunnalliset roolit Järjestön yhteiskunnallinen asema II JÄRJESTÖN TOIMINNAN LAATU Yhdistyslain perusedellytykset hallinnon järjestämisessä Toiminnan suunnitelmallisuus Laatu huomion kohteena III TOIMINNAN LAAJUUS / INTENSITEETTI Toiminnan laajuutta ja aktiivisuutta osoittavat tunnusluvut järjestön luonteen mukaan Jäsenmäärät ja vapaaehtoiset IV TALOUDENHOITO Yhdistyslain/kirjanpitosäännösten perusedellytykset taloudenhoidolle Taloushallinto hoidetaan osaavalla henkilöstöllä Taloudenhoidon suunnitelmallisuus ja luotettavuus 6.4.2017

Yleisavustuskäytäntöjen uudistaminen Lähtökohdat myöntämiskriteerit näkyviin – avoimuus, läpinäkyvyys yhdenmukaistetaan avustamisen käytäntöjä - avustusrakenteet edistetään järjestöjen tasapuolista kohtelua varmistetaan, ettei yleisavustuksillakaan ole haitallisia kilpailuvaikutuksia kehitetään avustuskäytäntöjen strategista tarkoituksenmukaisuutta eri avustuslajit erityyppisten toimintojen tukemiseen 6.4.2017

Avustusrakenteiden erilaisuus Järjestöittäin melko suuria vaihteluja siinä, mitä toimintoja yleisavustuksilla mahdollistetaan ja mitä toimintoja tuetaan erillisillä kohdennetuilla toiminta-avustuksilla Yleisavustusmäärät eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään Yleisavustuksen ja kohdennetun toiminta-avustuksen käyttöehdot erilaisia Yleisavustus käyttöehdoiltaan väljempi Kohdennettu toiminta-avustus vain nettomääräisiin erilliskuluihin Tarve parantaa tasapuolista kohtelua, avustustoiminnan läpinäkyvyyttä sekä avustamisen strategista tarkoituksenmukaisuutta 6.4.2017

Kriteeristöllä useita funktioita Muut tahot näkevät mihin RAY:ssä kiinnitetään huomiota - valvontaviranomaiset - suuri yleisö - muut rahoittajat Kriteerit 1) …… ------ 2) …... 3) …… 4) …… ulospäin Avustuksen hakijat huomioivat vaikuttaa hakemuksiin RAY:n sisällä - näihin valmistelijat kiinnittävät huomiota - jäsentää valmistelijoiden välistä keskustelua - jäsentää RAY:ssä käytävää keskustelua - jäsentää seurantaa - jäsentää RAY:stä ulospäin käytävää keskustelua 6.4.2017

KOKEILU- JA KEHITTÄMISHANKKEET Innovaatiohakuisuus, uusi tieto, uusi lähestymistapa) Yhteistyö Seurantasuunnitelmat EI vanhan toistolle Ei määräaikaisen toiminnan rahoitukselle Ei sanahelinälle yhteistyön suhteen Tulos -> raju vähennys alkavien hankkeiden määrässä -> iskee vanhustenhuoltoon -> iskee paikallisuuteen Myönteistä -> isompia -> yhteistyöllä -> seurataan alusta alkaen 6.4.2017

Avustusvalmistelu 2008 Esitykset uusiin projekteihin = toukokuun hakukohteet 6.4.2017

RAY tuottaa eniten yhteiskunnalle Euroopassa 6.4.2017