Katsotaan, sanoi lääkäri!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Median kohtaaminen EuroSkills-kilpailijana edustatte:
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Hyvää työpäivää!.
Protestin käsittely Michael Röllich.
Toimintaohjeet opelle
Vaikeuksien voittaminen vieraissa kielissä... Jotakin kulkemastani matkasta... Ala-aste Ylä-aste Lukio Taideteollinen korkeakoulu Taustaa ”Väsynyt...tahdon.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Katso Aitolasta lisää:
Opinnäytetyöprosessi
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Lukemaan oppii vain lukemalla
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Portinvartija Jyrki Rasku Mikä on portinvartija? Portinvartija päättää onko MeniTuki ohjelma sopiva pääsyä pyytävälle henkilölle vai ei Ohjelmaan.
Ruusu Jenni Pajulahti.
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Aivomyrsky ja unelmien leikkipuisto
Parkinsonin taudin ensioireet ja diagnosointi
Koulutuksen laadun kehittäminen
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
SÄDEHOITO.
Vaatimustenhallinta.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Kuuntelemisen taitoja Kirjoita seuraavasta listasta itsellesi 10 erityisen vaativaa kuuntelemisen taitoa.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Kuvat: Hoitotiivistelmä © Savon Vammaisasuntosäätiö/TEPA-projekti |
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
Runous.
1. Monimuotoinen terveys
Potilaan hoitomyönteisyys
Diagnoosin elementit Anamneesi Status Laboratorio Kuvantaminen
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
1. Monimuotoinen terveys
Tutkimuksen objektiivisuus
SAIRAALAKULTTUURI.
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
5 Sairauden ja terveyden historiaa
Kielen- ja tekstinhuoltoa
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
3-4 Terveyden ja sairauden historiaa
Potilaan hoitomyönteisyys
POTILAAN NÄKÖKULMASTA
Auttava keskustelu
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Esityksen transkriptio:

Katsotaan, sanoi lääkäri! Te 3-Terveys ja tutkimus Kansio 3 Otavan Opiston nettilukio

Mikäs potilasta vaivaa? Lääkärin työtä voisi verrata salapoliisin työhön. Joskus syy potilaan vaivaan löytyy helposti, joskus taas syyn etsiminen vaatii laajempia tutkimuksia Vastaanotolla lääkäri tekee ensin potilaasta anamneesin, sen jälkeen statuksen ja näiden avulla mahdollinen diagnoosi löytyy Täytyy kuitenkin muistaa, että diagnoosin tekeminen ei ole aina suoraviivaista ja yksinkertaista!

Anamneesi eli esitietojen kerääminen Muodostuu kreikan kielen sanoista ana (ylös, esiin) ja mimneskein (palauttaa mieleen) Lääketieteessä anamneesi tarkoittaa potilaan lääkärille esittämää kertomusta sairauden ilmaantumisesta ja kehityksestä Olennainen ja tärkeä osa sairauden kokonaiskuvan saamisessa ja taudinmäärityksen eli diagnoosin tekemisessä!

Anamneesi…jatkuu Lääkäri esittää potilaalle kysymyksiä, jotta hän saa kuvan potilaan voinnista "Minkä vuoksi olette tullut vastaanotolle?" "Kertokaa enemmän vatsakivustanne" "Kertokaa, missä kohdassa kipu tuntuu" "Onko kipu luonteeltaan pistävää?"

Potilaan tutkiminen eli statuksen tekeminen Status eli nykytila Potilaalta saadut esitiedot ohjaavat suuresti kliinistä tutkimusta Lääkäri tekee potilaalle ns. fyysisen tutkimuksen

Statuksen tekeminen…jatkuu Sairaudesta riippuen lääkäri esim. kuuntelee keuhkojen hengitysäänet, tunnustelee imusolmukkeita kaulalta ja kainaloista, tutkii nivelen turvotuksen tai painelee vatsan eri alueita Fyysistä tutkimusta tehdessään lääkäri käyttää silmiä, korvia ja käsiään. Tutkimusta voidaan täydentää myös mm. verenpainetta tai nivelen liikelaajuutta mittaamalla

Statuksen tekeminen…jatkuu Potilaan tutkimisen jälkeen lääkärillä on mielessään kuva siitä, mikä sairaus voisi todennäköisesti olla potilaan oireiden syynä. Usein mahdollisuuksia on tässä vaiheessa monia. Potilaan vaivan selvittämiseksi tarvitaan usein myös laboratorio- tai muita tutkimuksia, joiden avulla on mahdollista päätellä, millä tavoin elimistön tila eroaa normaalista

Statuksen tekeminen…jatkuu Tulosten valmistuttua lääkärin on mahdollista päätyä lopulliseen diagnoosiin ja näin potilaan hoito voidaan aloittaa.

Diagnoosi Taudin tarkka määrittäminen eli diagnosointi Tulee kreikan kielen sanasta diagnosis (päätös, ratkaisu, tuomio) Diagnoosin perustana on aina anamneesi ja statuksen tekeminen! Diagnooseilla tarkoitetaan sairauksia tai tautikokonaisuuksia mahdollisimman tarkasti kuvaavia nimiä

Diagnoosi…jatkuu Joidenkin sairauksien diagnoosit on nimetty niiden löytäneen tutkijan tai sairauden ”löytöpaikan” mukaan (mm. Basedowin tauti, espanjan tauti) Jotkin diagnoosit leimaavat ihmistä. Esimerkiksi aids ja skitsofrenia-diagnoosit. Miksi? Pohdi teemaa oppimispäiväkirjassasi. (Lähde: Mustajoki & Kaukua 2002)