Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus 28.9.2004 - EIK.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SK 64 Rakennusten sähköasennukset
Advertisements

Lionsliiton aineistosta koonnut P.Siitonen 4/ KLUBISIHTEERI koulutus Pekka Siitonen Piirisihteeri
Vippet Booking - majoitusvarausjärjestelmä
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Henkilöstön virkistysrahan käyttö HUS:ssa
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Vieraskielisen opetuksen politiikkatasot: vieraskielinen opetus yleissivistävässä koulutuksessa Anna-Kaisa Mustaparta Opetushallitus.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
IST Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus – standardit ja suosituksia Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES Julkaisupäivä –
3 April, 2017 Sonera Multi-SIM Internal.
Tuomarikirjeenvaihto  Tuomarin kanssa käytävä "keskustelu" kutsusta kiitoksiin. Tuomarien hankkiminen: viidakkorumpu, omat ja muiden kokemukset, Internet,
LEAN JA PUHTAUSPALVELUT
Palveluhakemiston prosessit Marketvisio Oy1.
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
4. Vaatimusten hallinta Ohjelmistotuotantoprosessin tavoitteena
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
EXtensible Markup Language
Tekninen suunnit-telu
ATK70d / Ohjelmointi 1 Kuplalajittelu © Helia / Jukka Harju, 2004.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Kansallisten kieli- ja kulttuurisidonnaisuuksien vaikutus tietotekniikkatoteutuksiin Kotus EIK.
KOTOISTUS tai YLEISKOKOUS Kotimaisten kielten tutkimuskeskus,
Mikko Arasmaa / Tietohallinto
Tukioikeuksien siirrot
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
TIETO JA TIETOKONEOHJELMA TIETOKONEOHJELMA KÄSITTELEE TIETOJA TIETOJA VOIDAAN KÄSITELLÄ OHJELMASSA VAIN SALLITUILLA MENETELMILLÄ.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
XML -kielen perusteet SIMO Seminaari Antti Mäkinen.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Tutkijan identifioinnin esiselvitys 2013 Tuija Raaska RAKETTI-TIEHA –ohjausryhmän kokous.
Tärkeää tietoa punaisen ristin käytöstä
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Oma riista -palvelu oma.riista.fi Saalisilmoituksen tekeminen
Tilannekatsaus / VIRTA-Opintotietopalvelu.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
Liikennetelematiikan arkkitehtuurin ja standardoinnin kehittämisen hallinta Seppo Öörni LVM
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
LISp_miner ohjelman voi ladata osoitteesta: Sijoita se asemaan C:\ Olkoon meillä seuraava tenttiä koskeva tiedosto (tekstitiedosto.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL.
Sähköisen työpöydän palvelut valiokuntatyössä Valiokuntien asian- ja asiakirjojen hallintajärjestelmän määrittely Tarjouspyynnön liite 4.
KUUMA –johtokunta HS
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Merkistöstandardeista
TAITOJÄÄT JYVÄSSEUTU E2 – D1
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Yleisten kirjastojen yhteisluettelotyöryhmä
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio- ja palvelutiedon hallinta
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
JAPANIN KIELI japania kirjoitetaan merkeillä, joista jokainen vastaa käytännössä jotakin näistä: 1. sanaa 2. tavua 3. sanavartaloa 4. kirjainta 5. edellisen.
Gerontologisen kokonaisarvioinnin prosessimalli
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
Marttayhdistyksen vuosikello
Esityksen transkriptio:

Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus EIK

Unicode Juuret vuodelta 1986 (japanin ja kiinan merkistöongelmien ratkaisemiseksi); virallistettu 1991, jolloin myös sovittiin yhteistyöstä ISO/IEC:n UCS-standardin (10646) kanssa. Siinä, missä UCS-standardi keskittyy määrittelemään merkit (nimet ja koodipositiot), Unicode-standardi myös määrittelee niiden toteutuksiin vaikuttavia ominaisuuksia. Jäseninä lähinnä merkittävät ICT-alan yritykset, Suomesta liitännäisjäsenenä Nokia, nykyisin yhteistyöjäsenenä myös Kotus (”RILF”). Huhtikuussa 2004 Unicode-liittymän tehtäväalue laajeni myös muihin kieli- ja kulttuurisidonnaisin merkintätapoihin, joita varten perustettiin Common Locale Data Repository ja sille oma tekninen komitea.

Common Locale Data Repository Rekisteriin määritellään mm. seuraavia paikallisasetuksia: –Kielten ja maiden yms. nimet, eräitä avainsanoja –Kirjoitussuunta, merkistö, erottimet, vastaukset –Aakkostus, myös esim. erityisesti puhelinluetteloa varten –Mittajärjestelmä, päivämäärät ja kellonajat –Numeeristen suureiden esitys, valuutat Määritykset esitetään XML-muodossa, jotta niitä voidaan haluttaessa käyttää (myös selektiivisesti) suorituspohjana; meidän kannaltamme tärkeintä on kuitenkin rekisteröidyn tietosisällön käyttö teknisestä toteutuksesta riippumatta.

Common Locale Data Repository Kotuksen rooli Periaatteessa kuka tahansa voi toimittaa CLDR-tekniselle komitealle ns. Bug-raportteja, joiden perusteella tietoja päivitetään, mikäli niissä esitetty lähde hyväksytään. Unicoden yhteistyöjäsenenä Kotusta kuitenkin pidetään sellaisena luotettavana tahona, joka voi tietolähteekseen nimetä tarvittaessa myös tämän kansallisen työryhmän (joten esimerkiksi rajoittuneet tai peräti vanhentuneet kansalliset standardit voidaan sivuuttaa ongelmitta). –Kotuksen tulee kuitenkin osallistua myös kehitystyöhön. Uusi painos tietokannasta ilmestyy n. 6 kk:n välein, nyt seuraavan (V.1.2) päivitysaika päättyi 3. syyskuuta.

Eräitä muita mahdollisia työkohteita Mm. näiden toteutuminen riippuu paljolti mm. OPM:n päätöksistä Kansallisten standardien päivitys: toimistostandardit, näppäimistökaavio, lajittelu kv. standardeihin nivoutuvaksi Kansallisten merkkien käyttö internet-osoitteissa Väestörekisterissä yms. sallitun merkistön laajennus Osallistuminen UCS/Unicode-merkistötyöhön (erit. UPA) Suomen kielen taivutusmuotojen runsaasta käytöstä hakukoneille aiheutuvien tarpeiden määrittely, myös tavutussääntöjen ja oikolukualgoritmien määrittely Translitterointikäytäntöjen selvitys ja sovellusohjeet Sähköisen kaupan ja asioinnin monet edellytykset