Tästäkin selvitään. Sumussa ajelehtiminen ei ole ratkaisu: Makrotalouden lupaukset eivät toteudu Teollisuuden rakennemuutos Eriarvoistuminen ja pahoinvointi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Advertisements

Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Yritysten suuri vaihtuvuus - hyvä vai huono asia? Pellervon Päivä 2005 Uusosuustoimintaseminaari Bio Rex VTT Anssi Rantala Pellervon taloudellinen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Uusi työ Helsinki. Uusi Suomi TalousYmpäristöSuvaitsevaisuus VerouudistusInvestoinnitTyöVerouudi Vapauttava perustulo Rohkea yrittäjyysReilut.
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Sixten Korkman ETLA JULKISEN TALOUDEN KESTÄVYYYSNÄKYMÄT AJANKOHTAISTEN POLITIIKKAVALINTOJEN VALOSSA 1. Julkisen talouden alijäämätaipumus (deficit bias)
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Talousnäkymät, julkinen talous ja talouspolitiikan linja Ilkka Kajaste.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
Osatyökykyiset ja työelämä
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS, ETLA THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Talousnäkymät euroalueella ja Suomessa Vesa Vihriälä
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Suomen talouden näkymät Pääjohtaja Erkki Liikanen
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Talouden näkymät kehyspäätösten jälkeen Markus Sovala Ylijohtaja, valtiovarainministeriö.
Vihreiden tavoitteet sosiaaliturvan uudistukselle 1.Perusturvaa parannettava 2.Henkilökohtaisuutta vahvistettava 3.Byrokratiaa vähennettävä 4.Työnteon.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Aikuissosiaalityö kunnassa Keski-Suomen aikuissosiaalityön kehittämishankkeen loppuseminaari Jyväskylä Jussi Merikallio johtaja, sosiaali-
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Taloudellinen tilanne ja talouspolitiikan mahdollisuudet
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
Julkisen hallinnon ICT-näkymiä HAKA-Virtu tilaisuus Tuomo Ahjokannas
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Hallitusohjelman vaikutukset haavoittuvassa asemassa oleviin Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Järjestelmät -osasto Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Yrittäjien näkökulma Yrittäjien ja elinkeinoelämän verkoston yhteisessä fokuksessa: NUORET TYÖN ja TYÖNANTAJUUDEN muutos ”PAREMPI JOHTAA HYVIN”  DIGITALISAATIO.
Ajasta ja paikasta riippumaton työ Case Liikennevirasto Työnteon monet tilat, VM
Ihmisen vuoksi Tapio Korjus valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja.
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Strategiaperusta ja ohjelmat
Digitalisaation ohjausmalli
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
KESTÄVYYSVAJE.
BKT -ja talouden mittaaminen.
Finanssipolittiikka.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
BKT -ja talouden mittaaminen.
KESTÄVYYSVAJE.
Elinkeinopolitiikalla kasvua
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
TEHTÄVÄ s . 95.
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
Esityksen transkriptio:

Tästäkin selvitään. Sumussa ajelehtiminen ei ole ratkaisu: Makrotalouden lupaukset eivät toteudu Teollisuuden rakennemuutos Eriarvoistuminen ja pahoinvointi lisääntyvät Muutos vaatii: Pidemmän aikaperspektiivin Selkeät tavoitteet Yksituumaisuuden ja korkeamman kunnianhimon tason Poliittisen kulttuurin muutoksen Johtajuutta ja esimerkin näyttämistä Kaikki mukaan Tavoite: Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen

Keskustan menosääntö Alijäämätavoite Ei toteudu Velkasuhteen taittuminen mahdollista vuonna 2016 Oletus: BKT:n kasvu > 2,0% Tuottavuuden kasvu 1%/v Valtion tulojen kasvusta 60% menojen kasvuun, 40% paikkaamaan alijäämää. Mikäli tuottavuustavoitteessa pysytään, leikkauksia ei tarvita.

Tavoitetila Kymmenessä vuodessa: Kasvua uusilta toimialoilta – yrittäjyyttä ja investointeja luottamuksen palauduttua uutta työpaikkaa, kasvurahasto vauhdittajaksi Julkinen talous iskuun – palvelulupaukset pystytään hoitamaan ja isot rakennemuutokset tehty Yhteiskunta mahdollistajaksi, ei jarruksi Huolenpidolla kaikki mukaan, painopiste ennalta ehkäisyyn Vastuunotolla vähennetään painetta julkiselta taloudelta Jatkuvan parantamisen kierre Tavoite: Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen Vastuun- otto Talous- kasvu Huolen- pito Julkinen talous

Tavoite: Julkisen talouden ja tehtävien tasapainottaminen Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen Tavoite: Oman vastuun, arvojen ja asenteiden näkökulma hyvinvointi- yhteiskunnan turvaamiseksi Tavoite: Työllisyyden ja kasvun parantaminen kestävyysvajeen tasapainottamiseksi ”Politiikan kakkara”

Tavoite: Julkinen talouden ja tehtävien tasapainottaminen Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen Tavoite: Oman vastuun, arvojen ja asenteiden näkökulma hyvinvointi- yhteiskunnan turvaamiseksi Tavoite: Työllisyyden ja kasvun parantaminen kestävyysvajeen tasapainottamiseksi ”Politiikan kakkara”

Tavoite: Julkinen talouden ja tehtävien tasapainottaminen Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen Tavoite: Oman vastuun, arvojen ja asenteiden näkökulma hyvinvointi- yhteiskunnan turvaamiseksi Tavoite: Työllisyyden ja kasvun parantaminen kestävyysvajeen tasapainottamiseksi ”Politiikan kakkara”

Tavoite: Julkinen talouden ja tehtävien tasapainottaminen Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen Tavoite: Oman vastuun, arvojen ja asenteiden näkökulma hyvinvointi- yhteiskunnan turvaamiseksi Tavoite: Työllisyyden ja kasvun parantaminen kestävyysvajeen tasapainottamiseksi ”Politiikan kakkara”

Julkinen talous Tarvitaan merkittävä rakenne- ja asennemuutos Keskustan kotikunta-maakuntamalli Julkisen hallinnon sujuvuudesta koko Suomen kilpailuetu Tietojärjestelmät, johtaminen, verohallinnon toimet esimerkkinä Normien purkutalkoot Kaikille hallinnonaloille uusi ajattelutapa – jarrusta mahdollistajaksi Koulutus ja tutkimus kilpailukykymme ja sivistyksen pohjana Koulutuksen tasa-arvosta ja tasosta pidettävä kiinni koko Suomessa Koulutusta ja pätevyysvaatimuksia järkevöittämällä sekä valmistumista nopeuttamalla vuotta aiemmin työelämään Julkisen talouden kestävyysvaje kuntoon pidemmällä aikavälillä menosääntöä noudattaen Tavoite: Julkisen talouden ja tehtävien tasapainottaminen

Talouskasvu

Työtunnit uutta työpaikkaa Työuraratkaisut Alusta 1 vuosi lisää Johtamisella vaikutetaan jaksamiseen Eläkeiän nostaminen asteittain Innovaatiot, yrittäjyys Yrittäjyys: Oman pääoman asema Yksinyrittävän sosiaaliturva Vanhemmuuden kustannusten tasaus T&K -osuus 4% BKT:sta Kilpailukyky, tuottavuus Maltilliset palkkaratkaisut Teknologian soveltamisesta kilpailuetua julkiselle ja yksityiselle sektorille Kohtuuhintainen asuminen Tavoite: Työllisyyden ja kasvun parantaminen kestävyysvajeen tasapainottamiseksi Suomesta kokeileva yhteiskunta Toimialat Vihreä talous Teknologian soveltaminen Teollisen pohjan säilyttäminen Uuden kasvun rahasto 3-5 mrd.

Huolenpito Huolenpidolla ja välittämisellä kaikki mukaan Huolenpitopaketti: Neljän sukupolven Suomesta kilpailuetu, ikääntyminen voitoksi Omaishoito Osatyökykyiset 90-laman uhrit Perheiden tukeminen, esim. kunnallinen kotiapu Aktiivisen kansalaisuuden esteiden poistaminen ja osallisuuden vahvistaminen Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan esteitä poistettava Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen

Huolenpitotalkoot: Kuunnellaan järjestöjä ja paikallisia yhteisöjä onnistumisista ja hyvistä käytännöistä Keskusta järjestää teematapahtumia paikallisesti Tavoite: Sosiaalisen rikkinäisyyden ja eriarvoisuuskehityksen pysäyttäminen Huolenpito

Vastuunotto Hyvinvointiyhteiskunta rakennettu työnteolle Vastuunoton täytyy kasvaa: Oma työ/ opiskelu Perhe, läheiset Terveys, elämäntavat Ympäristö Yrittäjyys/ Itsensä työllistäminen Tavoite: Tuoda keskusteluun arvojen, asenteiden ja oman vastuun näkökulma hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi

Vastuunotto Toimeliaisuuspaketti Työttömyysturvaan suojaosa (kannustava työttömyysturva) Opintotuen kannustavuuden parantaminen Opinnoissa eteneminen tuen ehtona, tulorajojen merkitys vähäisemmäksi Kotitalousvähennyksen parantaminen Aktiivinen alkoholipolitiikka Tavoite: Tuoda keskusteluun arvojen, asenteiden ja oman vastuun näkökulma hyvinvointi-yhteiskunnan turvaamiseksi

Muutos on haastavaa ja hauskaa Asennemuutosta tarvitaan: Politiikassa Ratkaisuhakuisuus Pitkäjänteisyys Julkisella sektorilla Hallinnon sujuvuudesta kilpailuetu Jarrusta mahdollistajaksi Kokeileva yhteiskunta Yksilötasolla Oikeudet vs. velvollisuudet Oma vastuu ja yhteisvastuu Jatkuvan parantamisen kierre Tavoite: Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen Vastuun- otto Talous- kasvu Huolen- pito Julkinen talous